Η μελιτζάνα στη μαγειρική

04.05.2011

Oλοι θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες, αλλά η αλήθεια είναι πως η μελιτζάνα αγαπά το ελαιόλαδο, που τη μελώνει και την κάνει να μοιάζει με μεδούλι.

Σε ορισμένα φαγητά μπορούμε να αποφύγουμε το πολύ λάδι. Ωστόσο, ένα τουρλού, ένα μπριάμ ή οποιοδήποτε φαγητό με μελιτζάνα στην κατσαρόλα δεν γίνεται το ίδιο νόστιμο στη διαιτητική του εκδοχή.

Mια λύση είναι να το μαγειρέψουμε με όλο το λάδι της συνταγής και στη συνέχεια να το αφήσουμε μισή ώρα στο σουρωτήρι να στραγγίξει.

H καλύτερη εποχή για να κάνουμε τουρσί και μελιτζανάκι γλυκό είναι τον Σεπτέμβρη, τότε που μπορούμε να βρούμε τα όψιμα μελιτζανάκια στο μέγεθος του χουρμά. H μελιτζάνα μπορεί να αντικαταστήσει τον κιμά στα γεμιστά: Κόβουμε 2-3 μελιτζάνες σε πολύ ψιλά κομματάκια και τις σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μαζί με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι. Στο τέλος, προσθέτουμε το ρύζι, το εσωτερικό από τις ντομάτες και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

H τηγανητη μελιτζάνα ταιριάζει με σκορδαλιά ή με χούμους (πουρέ με ταχίνι από ρεβίθια). Tαιριάζει, επίσης, πολύ με τα όσπρια. Στην Πάτμο φτιάχνουν καταπληκτικά ρεβίθια κοκκινιστά στον φούρνο με φέτες τηγανητής μελιτζάνας, που μπαίνουν στο ταψί τα τελευταία 20 λεπτά.

Tηγανητή ή ψητή ταιριάζει επίσης και στη σαλάτα με φακές. Σε φέτες ταιριάζει και στα μπαρμπουνοφάσουλα (χάντρες) που μαγειρεύουμε με ντομάτα στην κατσαρόλα.