Για τραγανές πατάτες & άλλα

01.10.2009
Αν θέλετε τα παγάκια σας να είναι διάφανα και πεντακάθαρα, χρησιμοποιήστε βραστό νερό.

Αν θέλετε τα παγάκια σας να είναι διάφανα και πεντακάθαρα, χρησιμοποιήστε βραστό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν το νερό ζεσταίνεται, αποβάλλονται κάποια από τα αέρια που περιέχει, τα οποία ευθύνονται για τη θόλωση που δημιουργείται όταν το νερό παγώσει.

Όταν ψήνετε κέικ ή σουφλέ, μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα του φούρνου πριν φουσκώσει αρκετά, γιατί ο κρύος αέρας που θα εισχωρήσει θα το ξεφουσκώσει και δεν θα πετύχει.

Tα ξύλινα καλαμάκια που χρησιμοποιείτε όταν φτιάχνετε σπιτικά σουβλάκια δεν θα καούν και δεν θα ξεφλουδίσουν κατά το ψήσιμο στη σχάρα αν προηγουμένως τα βουτήξετε σε παγωμένο νερό.

Aν βαριέστε τη διαδικασία να καθαρίζετε σκόρδα κάθε φορά που μια συνταγή το απαιτεί, μπορείτε να καθαρίσετε μια ποσότητα και να τα διατηρήσετε σε ένα γυάλινο κλειστό δοχείο στο ψυγείο, σκεπασμένα με ελαιόλαδο. Έτσι, κάθε φορά που θα χρειάζεστε μία ή περισσότερες σκελίδες, θα τις παίρνετε έτοιμες από το βάζο.

Για να γίνονται πιο τραγανές οι πατάτες φούρνου, να τις πανάρετε σε ένα μείγμα από αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά, στο οποίο, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα μπαχαρικά (π.χ., κύμινο, θυμάρι, ρίγανη κ.ά.). Στη συνέχεια βάλτε τες στο ταψί με το ελαιόλαδο και ψήστε τες κανονικά.

Όταν βράζετε κολοκυθάκια ή παντζάρια, ρίξτε στο νερό που βράζουν λίγες σταγόνες ξίδι και μη σκεπάζετε την κατσαρόλα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν το χρώμα τους και θα είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστα.