Το μωβ αλεύρι καλαμποκιού μπορείτε να το βρείτε εύκολα στα ράφια καταστημάτων με φυσικά προϊόντα ή απλά διαδικτυακά. Έχει ξεχωριστή γεύση και άρωμα και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική του κίτρινου αλευριού καλαμποκιού, αναμειγμένο με άλλα άλευρα για την παρασκευή αλμυρών ζυμών όπως πίτσες, φοκάτσιες, τορτίγιες και ψωμί, αλλά και σε γλυκές συνταγές όπως μπισκότα, κέικ και επιδόρπια.
Γνωστό και ως “maíz morado”, πρόκειται για μια ιδιαίτερα περιζήτητη ποικιλία καλαμποκιού που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, κυρίως το Περού. Αλλά τι είναι αυτό που το καθιστά πραγματικά ξεχωριστό από διατροφικής άποψης;
Τι είναι το μωβ αλεύρι καλαμποκιού και γιατί είναι καλό για την υγεία;
Ένα από τα διατροφικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι ακριβώς το μωβ του χρώμα, το οποίο οφείλεται στις φυσικές χρωστικές που περιέχει το δημητριακό, γνωστές ως ανθοκυανίνες. Περιέχει μάλιστα περισσότερες από ό,τι τα βατόμουρα και τα μούρα.
Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν μελετηθεί από επιστήμονες και ειδικούς, καθώς συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του μωβ αλευριού καλαμποκιού είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, επομένως μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από άτομα με δυσανεξία.
Επιπλέον, είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία των ματιών, καθώς προσφέρει δύο ακόμα αντιοξειδωτικά: τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τα μάτια από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Πώς διαφέρει από άλλα;
Σε σύγκριση με το κλασικό αλεύρι καλαμποκιού, το μωβ αλεύρι εξασφαλίζει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φαινολικές ενώσεις όπως οι φλαβονόλες, που μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με ανισόρροπους τρόπους ζωής, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και καταπολεμούν τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη και άλλα λίπη.