Πώς να φτιάξεις την καλύτερη σπιτική πίτσα — σύμφωνα με τους επαγγελματίες

09.01.2023
Πώς να φτιάξεις την καλύτερη σπιτική πίτσα — σύμφωνα με τους επαγγελματίες
Είτε χρειάζεσαι ένα γρήγορο δείπνο είτε μια διασκεδαστική ιδέα για τη φιλοξενία οικογένειας και φίλων, η απάντηση είναι μια σπιτική πίτα

Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς μια γρήγορη ιδέα για δείπνο ή ένα πιάτο για πάρτι, μπορείς να εμπιστευτείς τη σπιτική πίτσα. Είναι εύκολη, έχεις ήδη όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς και μπορείς να την κάνεις με μια μεγάλη ποικιλία επικαλύψεων.

5 λάθη που πιθανόν να κάνεις στο μαγείρεμα και το φαγητό δεν βγαίνει όπως το θέλεις

Οι επαγγελματίες μοιράζονται τις κορυφαίες συμβουλές τους για την πιο νόστιμη σπιτική πίτσα, από την αγορά ζύμης μέχρι τη ρύθμιση του φούρνου στη σωστή θερμοκρασία.

Πώς να φτιάξεις μια τραγανή κρούστα πίτσας
Η...αστυνομία της πίτσας δεν θα σε κυνηγήσει για τη χρήση ζύμης που έχεις αγοράσει από το κατάστημα. Τα φρέσκα πράγματα στο ψυγείο και οι παγωμένες ζύμες είναι πολύ καλές και εξαιρετικά βολικές.

Όποιο είδος κι αν χρησιμοποιήσεις, άφησε τη ζύμη (αποψυγμένη αν είναι παγωμένη) να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και μία ώρα πριν την απλώσεις σε σχήμα, για να δώσεις χρόνο στη γλουτένη να χαλαρώσει. Εάν η ζύμη αντιστέκεται στο τέντωμα, άφησε τη να καθίσει για 10 λεπτά ακόμα και μετά επίστρεψε σε αυτήν. «Μια χαλαρή ζύμη απλώνεται εύκολα—και είναι το κλειδί για να φτιάξεις μια υπέροχη πίτα», λέει ο Martin Philip, ειδικός ψησίματος στην King Arthur Baking Company.

Η σάλτσα
Η σάλτσα μπορεί να είναι οτιδήποτε - μαρινάρα, πέστο, κρεμ φρες, ρικότα ή ακόμα και μια κηλίδα ελαιόλαδου θα κάνουν το κόλπο. Ή μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα των Mark και Jenny Bello. Οι ιδιοκτήτες του Pizza School NYC φτιάχνουν μια σάλτσα ντομάτας με ένα κουτάκι από θρυμματισμένες ή πολτοποιημένες ντομάτες. «Αν οι ντομάτες είναι χωρίς αλάτι, ανακάτεψε τις με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια, δοκίμασε τις ντομάτες και αν φαίνονται πολύ όξινες, πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη», λέει ο Mark. Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου. Άπλωσε μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα στην κρούστα και την υπόλοιπη βάλε τη στο ψυγείο ή πάγωσε την για μελλοντικές πίτσες.

5 συμβουλές για να κρατήσεις τις σαλάτες σου φρέσκες

Το τυρί
Προφανώς, η μοτσαρέλα είναι κλασική. Στην Deb Perelman, δημιουργό του ιστολογίου Smitten Kitchen, αρέσει η ποικιλία χαμηλής υγρασίας, σε αντίθεση με τη φρέσκια. «Γιατί να προσθέσω περισσότερη υγρασία σε μια πίτσα που προσπαθώ να μην μουσκέψει;» αναρωτιέται. Οι Bellos συνιστούν μια εκδοχή μοτσαρέλας χαμηλής υγρασίας με πλήρες γάλα. «Λιώνει καλύτερα χωρίς να ροδίσει πολύ και να σκληρύνει», λέει η Jenny.

Εάν επιλέξεις φρέσκια μοτσαρέλα, βεβαιώσου ότι δεν είναι ολοκαίνουργια. Όταν οι Bellos παίρνουν φρέσκια μοτσαρέλα, ο Mark λέει πως «στραγγίζουμε οποιοδήποτε υγρό, το τυλίγουμε σε πλαστικό και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια μέρα ή περισσότερο για να αφήσουμε το γάλα να καθίσει στο τυρί για να αποφευχθεί η μουσκεμένη πίτσα». Οποιοδήποτε λιωμένο τυρί λειτουργεί στην πίτσα, ανάλογα με το προφίλ γεύσης που δημιουργείς. Δοκίμασε Gruyère με μανιτάρια και πράσα ή Monterey Jack με πικάντικο τριμμένο χοιρινό ή κοτόπουλο μπάρμπεκιου. Ένα πασπάλισμα παρμεζάνας ή πεκορίνο Romano μετά το μαγείρεμα θα προσθέσει άλλη μια στρώση αλμυρής νοστιμιάς.

Πρόσθεσε νόστιμη γαρνιτούρα
Στις περισσότερες πίτσες, το less is more ισχύει, τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποικιλία των επικαλύψεων, σύμφωνα με τους Bellos. «Η υπέροχη πίτσα έχει να κάνει με τη συγκράτηση και την ισορροπία. Βοηθά να μην είναι η κρούστα μουσκεμένη ή κολλώδης», λέει ο Mark. Μπορείς πάντα να προσθέσεις περισσότερες γαρνιτούρες μόλις βγει η πίτσα από το φούρνο - ειδικά οτιδήποτε δεν θέλεις να μαγειρέψεις, όπως ρόκα, τόνος με λάδι και μεγάλα τρίμματα σκληρού τυριού.

Επειδή οι περισσότερες πίτσες ψήνονται γρήγορα, προμαγείρεψε οτιδήποτε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση ωμό, όπως ιταλικό λουκάνικο, και οτιδήποτε δεν θα είναι εξαιρετικά νόστιμο μετά από μόλις 10 έως 15 λεπτά στο φούρνο, όπως τα περισσότερα σκληρά λαχανικά. Τα πλούσια φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το μπρόκολο, είναι επίσης καλύτερα προμαγειρεμένα.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός
Εάν δεν έχεις ειδικό εξοπλισμό για πίτσα, μπορείς να ψήσεις την πίτσα σε ένα ταψί. Ρίξε καλαμποκάλευρο πάνω στο φύλλο για να μην κολλήσει, τέντωσε τη ζύμη, τοποθέτησε τη στο φύλλο και σύρε το σε προθερμασμένο φούρνο. Η κόρα μάλλον δεν θα είναι πολύ τραγανή στη μέση, αλλά η πίτσα θα είναι συμπαγής.

Ο φούρνος
Άναψε το φούρνο μέχρι τους 260 βαθμούς. Σε έναν τόσο ζεστό φούρνο, η πίτσα πρέπει να ψηθεί σε λιγότερο από 15 λεπτά. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της σχάρας, ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τη μεσαία θέση και δες αν η πίτσα ψήνεται πιο γρήγορα στο επάνω ή στο κάτω μέρος, συμβουλεύουν οι Bellos. "Αν είναι ανομοιόμορφο, μετακίνησε το ράφι πάνω ή κάτω από ένα σκαλί για την επόμενη πίτσα και παρατήρησε", λέει ο Mark.