Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένονται και ποια όχι πριν το μαγείρεμα

02.01.2023
Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένονται και ποια όχι πριν το μαγείρεμα
Η κουζίνα μας πρέπει να είναι πεντακάθαρη και αυτό είναι κάτι που δεν σηκώνει συζήτηση. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, δεν πρέπει καν να πλένονται. Παρακάτω θα διαβάσεις για τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένονται αλλά και για αυτά που πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε

Μην πλένεις τα αυγά

Τα αυγά πρέπει να πλένονται λίγο πριν το μαγείρεμα, αλλά αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα, μην το κάνεις, ακόμα κι αν έχουν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ ή από αγρότη. Αποθηκεύονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο. Τα άπλυτα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές εβδομάδες ενώ τα πλυμένα τοποθετούνται απευθείας στο ψυγείο.

Μην πλένεις το ωμό κρέας

Οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας μας έμαθαν να πλένουμε το ωμό κρέας. Στο παρελθόν, το κρέας αγοραζόταν συχνά από υπαίθριες αγορές, επομένως θα μπορούσε να υπήρχε βρωμιά, χώμα και γρασίδι. Αυτές τις μέρες αγοράζουμε κρέας από καταστήματα και φάρμες όπου τηρούνται πάντα αυστηροί κανόνες και τα πουλερικά, το χοιρινό και το βοδινό πλένονται κατά την παραγωγή.

Ένας άλλος λόγος για να μην πλένεις το κρέας είναι ότι τα βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια μπορούν να εξαπλωθούν στο δέρμα και στον πάγκο της κουζίνας και ενδεχομένως να καταλήξουν στα γεύματά σου. Όταν μαγειρέψεις το άπλυτο κρέας, όλα τα βακτήρια θα εξοντωθούν από τη ζέστη.

Μην πλένεις τα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια καλύπτονται με φλούδα, οπότε δεν χρειάζεται να τα πλύνεις. Αλλά αν υπάρχουν βρωμιές ή χώμα πάνω τους, μπορείς να τα πλύνεις εύκολα. Κάνε το σε νερό βρύσης, μην χρησιμοποιείς σαπούνι.

Συμβουλή: Μην πλένεις ούτε το σκόρδο.

Μην πλένεις τα μανιτάρια

Λίγοι γνωρίζουν ότι τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται πριν μαγειρευτούν. Θα διαλυθούν και θα χάσουν τη γεύση τους αν πέσει πολύ νερό πάνω τους. Είναι καλύτερα να τα μαγειρέψεις αμέσως αν δεν υπάρχουν κομμάτια χώματος πάνω τους. Μπορείς να αφαιρέσεις τυχόν βρωμιές με μια στεγνή πετσέτα.

Μην πλένεις το ρύζι, αλλά μούλιασε το σε βραστό νερό

Πολλοί πιστεύουν ότι πριν μαγειρέψουν το ρύζι, πρέπει να το πλύνουν μέχρι να γίνει διάφανο το νερό. Αλλά το θέμα είναι ότι όλο το φυσικό άμυλο που είναι καλό για τον οργανισμό, θα ξεπλυθεί επίσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο για να αφαιρέσουν τη βρωμιά και να διατηρήσουν όλες τις καλές ιδιότητες: βάλε το άπλυτο ρύζι σε βραστό νερό και πέντε λεπτά αργότερα, αφαίρεσε το νερό, πρόσθεσε φρέσκο νερό και μαγείρεψε το ρύζι.

Πλύνε τα χόρτα

Τα χόρτα πρέπει να πλένονται σε πολλά βήματα. Αρχικά, πλύνε τα με κρύο νερό βρύσης για να αφαιρέσεις όλη την ορατή βρωμιά. Μετά από αυτό, μούλιασέ τα σε νερό και περίμενε να καθίσει η άμμος στον πάτο. Πλύνε τα χόρτα αμέσως πριν τα μαγειρέψεις.

Συμβουλή: Για να καθαρίσεις καλύτερα τα χόρτα, πρόσθεσε ξύδι ή σόδα στο νερό όταν τα μουλιάζεις.

Πλύνε τους ξηρούς καρπούς

Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί πρέπει να πλένονται και μάλιστα να μουλιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα βοηθούσε αν το κάνεις με τους ξηρούς καρπούς όταν είναι μέσα στο κέλυφος. Συχνά αποθηκεύονται σε σακούλες και στη συνέχεια τοποθετούνται σε μεμονωμένες συσκευασίες. Εκεί, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα πασπαλίζονται με ειδικές χημικές ουσίες που εμποδίζουν την εμφάνιση μούχλας.

Συμβουλή: Οι ξηροί καρποί μπορούν να μουλιάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πλύνε τα μύδια

Πρέπει να πλένεις τα μύδια, ακόμα και όταν αγοράζεις κατεψυγμένα ή σε συσκευασία κενού αέρος. Δεν πρόκειται για ιούς και βακτήρια: απλώς ενδεχομένως να έχουν υπολείμματα από το κέλυφός τους που μπορεί να βλάψουν τα δόντια ή το στόμα σου.

Συμβουλή: Φάε τα μύδια όταν ανοίγουν μετά από 5-7 λεπτά μαγειρέματος.