Πώς να αποθηκεύσεις τα ροδάκινα για να μην μελανιάσουν

30.06.2022
Πώς να αποθηκεύσεις τα ροδάκινα για να μην μελανιάσουν
Διατήρησε αυτά τα απολαυστικά φρούτα σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό

Τα ροδάκινα είναι μια από τις μεγάλες πολυτέλειες του καλοκαιριού. Γνωρίζουμε και αγαπάμε τα ροδάκινα σε επιδόρπια όπως τάρτες, αλλά είναι επίσης υπέροχα σε αλμυρά πιάτα όπως σαλάτες Caprese ή ακόμα και πίτσες.

Δυστυχώς, μόλις μαζευτούν τα ροδάκινα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και τείνουν να μελανιάζουν εύκολα λόγω της λεπτής επιδερμίδας τους. Ενώ η εποχή των ροδάκινων θα είναι πάντα φευγαλέα και πολύτιμη, έχουμε μερικές συμβουλές για να επιμηκύνεις την ωρίμανση των ροδάκινων στο σπίτι. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα!

Πώς να αποθηκεύσεις τις μπανάνες για να μην μαυρίζουν

Πώς να αποθηκεύσεις τα ροδάκινα
Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσεις εάν τα ροδάκινα σου είναι ώριμα ή όχι. Εάν τα νιώθεις αρκετά σφιχτά και δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά, δεν είναι ακόμη ώριμα. Σε αυτή την περίπτωση, φύλαξε τα στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου σε μία στρώση (για να αποφύγεις τις μελανιές) για μερικές ημέρες ή μέχρι να γίνουν ωραία και ώριμα.

Είναι καλύτερο να τρως τα ώριμα ροδάκινα αμέσως, αλλά εναλλακτικά, μπορείς να τα φυλάξεις στο ψυγείο. Το δροσερό περιβάλλον θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και θα σου κερδίσει λίγο χρόνο. Σε κάθε σενάριο, περίμενε να πλύνεις τα ροδάκινα μέχρι ακριβώς πριν τα φας, καθώς οι φλούδες τους έχουν ένα φυσικό συντηρητικό που βοηθά στην προστασία της σάρκας.

Πώς να αποθηκεύσεις τα κομμένα ροδάκινα
Εάν είναι δυνατόν, αποθήκευσε τα ροδάκινα ολόκληρα, καθώς η έκθεση της σάρκας θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
Αν αποθηκεύσεις σωστά τα κομμένα ροδάκινα, μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. Ράντισέ τα με χυμό λεμονιού ή λάιμ για να μην μαυρίσουν, στη συνέχεια τοποθέτησε τα σε ένα σκεπασμένο δοχείο και βάλε τα στο ψυγείο.

Μπορείς να παγώσεις τα ροδάκινα;
Με λίγα λόγια, ναι, μπορείς να καταψύξεις τα ροδάκινα! Στην πραγματικότητα, η κατάψυξη των ροδάκινων είναι μια εξαιρετική ιδέα εάν θέλεις να αποφύγεις τη σπατάλη τροφίμων. Μπορούν να μείνουν φρέσκα στην κατάψυξη για περίπου 6-12 μήνες.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα ροδάκινα σε οτιδήποτε, από μαρμελάδα μέχρι πλιγούρι βρώμης ή smoothies μέχρι κοκτέιλ. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καταψύξετε τα ροδάκινα:

  • Πάρε μια κατσαρόλα με νερό, βράσε το και ετοίμασε ένα μπωλ με παγωμένο νερό δίπλα στην κατσαρόλα.
  • Χρησιμοποίησε ένα μικρό μαχαίρι για να χαράξεις ένα ρηχό Χ στο κάτω άκρο κάθε ροδάκινου.
  • Τοποθέτησε τα ροδάκινα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια τρυπητή κουτάλα για να τα μεταφέρεις στο μπωλ με το παγωμένο νερό.
  • Ξεφλούδισε απαλά τη φλούδα του ροδάκινου με τα χέρια σου.
  • Κόψε τα ροδάκινα σε φέτες και στη συνέχεια άπλωσε τα σε μια στρώση σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Κατάψυξε μέχρι να στερεοποιηθούν, περίπου τρεις ώρες.
  • Μετακίνησε τις κατεψυγμένες φέτες ροδάκινου σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα ασφαλή για κατάψυξη και βάλε τις στην κατάψυξη.