Πώς να ψήσεις την τέλεια μπριζόλα, σύμφωνα με έναν επαγγελματία σεφ

01.06.2022
Πώς να ψήσεις την τέλεια μπριζόλα, σύμφωνα με έναν επαγγελματία σεφ
+ Συμβουλές για το πώς να καρυκεύεις τη μπριζόλα σου και να ξέρεις πότε είναι έτοιμη

Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ, και είναι η ιδανική εποχή για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου στο ψήσιμο. Η ψητή μπριζόλα είναι ένα κλασικό καλοκαιρινό γεύμα, και σίγουρα απολαυστικό, αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο τρομακτική. Ποιο κόψιμο πρέπει να κάνεις; Πώς ξέρεις πότε είναι έτοιμη η μπριζόλα;

Πώς να ψήνεις τέλειες γαρίδες κάθε φορά, + τα καλύτερα καρυκεύματα και μαρινάδες για χρήση

Ο σεφ Chris Frothingham του Great Road Kitchen — ενός νέου αμερικανικού εστιατορίου στο Littleton της Μασαχουσέτης — μοιράζεται τις συμβουλές του για το τέλειο ψήσιμο της μπριζόλας

Πώς να ψωνίσεις τη σωστή μπριζόλα
Πριν πας στο κρεοπωλείο ή στο παντοπωλείο, θα πρέπει να αποφασίσεις τι ψάχνεις σε μια μπριζόλα. Τα διαφορετικά κοψίματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ένα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου από ένα άλλο.
Για παράδειγμα, αν είσαι πρόθυμη να αγοράσεις κάτι πιο πολυτελές, μπορείς να επιλέξεις φιλέτο μινιόν.

Τούτου λεχθέντος, τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις στη μπριζόλα είναι ένα ομοιόμορφο, ζωντανό χρώμα (σημάδι φρέσκου, υψηλής ποιότητας βοείου κρέατος) και όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο πάχος, που θα εξασφαλίσει ότι κάθε τμήμα μαγειρεύεται με τον ίδιο ρυθμό. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν ψωνίζεις είναι ότι η μπριζόλα είναι μια εγγενώς ακριβή ποικιλία κρέατος. Θα πάρεις αυτό που πληρώνεις!

Συμβουλές ψησίματος μπριζόλας
Καθάρισε και αλατοπιπέρωσε τη σχάρα σου
Βεβαιώσου ότι η σχάρα σου είναι καθαρή και καρυκευμένη με μαγειρικό λάδι σε υψηλή θερμοκρασία πριν ξεκινήσεις. Απόφυγε το περιττό λάδι, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη γεύση της μπριζόλας. Βούρτσισε τις σχάρες πριν και μετά τη χρήση, ώστε να είναι αμόλυντες και έτοιμες για το επόμενο ψήσιμο.

Να είσαι υπομονετική με τα κάρβουνα
Εάν χρησιμοποιείς κάρβουνο, κάνε υπομονή! Άφησε τα κάρβουνα να καούν σε μια ωραία, ομοιόμορφη φωτιά και η υπομονή σου θα ανταμειφθεί με την υπέροχη, καπνιστή γεύση μιας ψησταριάς με κάρβουνα.

Η σωστή θερμοκρασία
Πριν βάλεις το κρέας στη σχάρα, άφησε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, κάτι που θα κάνει τη μπριζόλα να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα.

Μην τσιγκουνεύεσαι τα καρυκεύματα
Πάντα να καρυκεύεις τη μπριζόλα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για να ενισχύσεις τη φυσική γεύση του κρέατος.

Άφησε την
Μόλις η μπριζόλα είναι στη σχάρα, άφησε την! Αν την τρυπήσεις, κινδυνεύεις να στεγνώσει και αν τη μετακινήσεις πολύ, το κρέας μπορεί να έχει σημάδια από τη σχάρα.

Άφησε την να ξεκουραστεί
Αφού βγάλεις τη μπριζόλα από τη σχάρα, άφησε την να ξεκουραστεί για περίπου το μισό χρόνο που ψήθηκε πριν την κόψεις. Σε αυτό το στάδιο, οι χυμοί αναδιανέμονται, δίνοντας ένα πιο τρυφερό αποτέλεσμα.