Συμβουλές μαγειρικής & κόλπα που αξίζουν

19.01.2017
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

Να θυμάσαι: Οι πιο ήπιοι τρόποι μαγειρέματος αναδεικνύουν τα αυθεντικά αρώματα των τροφών και προκαλούν κάθε ουρανίσκο να δοκιμάσει γεύσεις πραγματικά υγιεινής διατροφής.

Για να μην κόψει το γιαούρτι

Όταν χρησιμοποιείτε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος σε ένα φαγητό ή σε σάλτσα, το γιαούρτι μπορεί να βράσει και να σας «κόψει». Για να μη συμβεί αυτό πρέπει πριν προσθέσετε το γιαούρτι στο σκεύος να το αναμείξετε με ελάχιστο αλεύρι καλαμποκιού (διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό) ή ελαφρώς χτυπημένο ασπράδι αβγού. Εναλλακτικά, αν είναι εφικτό, προσθέστε το γιαούρτι πριν αποσύρετε το φαγητό ή τη σάλτσα από τη φωτιά και μην το αφήσετε να βράσει.

Γρήγορο ξινολάχανο τουρσί

Ψιλοκόβετε λευκό λάχανο, το βάζετε σε μπολ, αλατίζετε και το περιχύνετε με ξίδι λευκό ή μηλόξιδο. Κατόπιν το «ζυμώνετε» για λίγο ώστε να βγάλει τα υγρά του και να μειωθεί ο όγκος του, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνετε στο ψυγείο για 10-12 ώρες.

Γλύκισμα στη στιγμή

...αναμειγνύετε 3 κουταλιές τυρί κρέμα με 2 κουταλάκια μέλι. Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα ή σταφίδες ή γλυκό κουταλιού. Εναλλακτικά, αντί άλλου τυριού, χρησιμοποιείτε 50 γρ. φρέσκο ανθότυρο καλά χτυπημένο σε μπλέντερ.

Αποξήρανση φρέσκων μυρωδικών

Για να αποξηράνετε τα φρέσκα μυρωδικά, τα δένετε πρώτα απαλά σε μάτσο, κατόπιν τα βάζετε σε καθαρή χάρτινη σακούλα και τέλος τα κρεμάτε ανάποδα. Όταν πλέον ξεραθούν εμφανώς –ο χρόνος εξαρτάται από το είδος τους–, τα τοποθετείτε σε καθαρή επιφάνεια κοπής και τα τρίβετε περνώντας από πάνω τους ένα ξύλινο ρολό για άνοιγμα ζύμης ή χοντρό μπουκάλι. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και φυλάτε τα μυρωδικά σε γυάλινα βάζα, ερμητικά κλεισμένα.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 156
Update: Ιανουάριος 2017