Ζάχαρη καρύδας: Πώς θα τη χρησιμοποιήσεις στα γλυκά & τι να προσέξεις

15.09.2016
Αν τα υπόλοιπα υποκατάστατα ζάχαρης σε έχουν απογοητεύσει, ίσω;ς ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τη ζάχαρη καρύδας.

Σου δίνουμε όλες τις πληροφορίες, όλα όσα πρέπει να ξέρεις και συμβουλές για να τη χρησιμοποιήσεις στη ζαχαροπλαστική.

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας;

Παράγεται από κατεργασία του χυμού που βγαίνει από τα μπουμπούκια της καρύδας. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές αλλά συνήθως προτιμάται αυτή σε μορφή κόκκων επειδή μοιάζει περισσότερο με την κρυσταλλική ζάχαρη.

Πώς είναι στη γεύση;

Δεν έχει καμία σχέση με την καρύδα αφού όπως σημειώσαμε ήδη παραπάνω, η ζάχαρη καρύδας δε βγαίνει από τον καρπό αλλά από το άνθος του φυτού. Σε εμφάνιση αλλά και γεύση μοιάζει πολύ με καστανή ζάχαρη με μια γεύση λίγο πιο καραμελένια.

Γιατί θεωρείται πιο υγιεινή;

Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης δεν έχει γλουτένη.

Συμβουλές για αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης με ζάχαρη καρύδας

Όσα πρέπει να προσέξεις

  • Η ζάχαρη καρύδας μπορεί ν΄αντικαταστήσει τη λευκή ή μαύρη ζάχαρη σε μια συνταγή αλλά δεν το συνιστούμε σε συνταγές που περιέχουν λεμόνι.
  • Η αναλογία: Η αντικατάσταση είναι εύκολη μιας κι αναλογία είναι 1 προς 1. Για κάθε φλιτζάνι ζάχαρης χρησιμποιεις 1 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας.
  • Επειδή η ζάχαρη καρύδας διαλύεται πιο αργά, ανακάτεψέ τη με τα υγρά της συνταγής (πχ βούτυρο, γάλα κτλ) για πέντε λεπτά να διαλυθεί εντελώς.
  • Επειδή η γεύση της είναι κάπως διαφορετική καλό θα ήταν να περάσεις σταδιακά στην αντικατάστασή της. Γι΄αρχή μπορείς να βάζεις μισή ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης και μισή ποσότητα ζάχαρη καρύδας.