Πεντανόστιμο φαγητό με μυρωδικά

11.05.2016
Τι είναι τα «μυρωδικά», πού διαφέρουν από τα μπαχαρικά, πώς νοστιμίζουν τα φαγητά και ποια η διατροφική τους αξία;

Τα μυρωδικά ή αρωματικά ή βρώσιμα αρωματικά χόρτα ή μαγειρικά βότανα είναι φυτικής προέλευσης αρτυματικές ύλες, π.χ. άνηθος, μαϊντανός, ρίγανη, φασκόμηλο, που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες στα φαγητά με σκοπό να τους προσδώσουν επιπρόσθετο άρωμα και γεύση αλλά και για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους κατά το σερβίρισμα (γαρνιτούρα).

Πού διαφέρουν από τα μπαχαρικά;

Τα μπαχαρικά, π.χ. κανέλα, πιπέρι, προέρχονται από διάφορα τμήματα ενός φυτού και χρησιμοποιούνται πάντα αποξηραμένα. Αντίθετα τα μυρωδικά προέρχονται κατά κανόνα από το φύλλωμα του φυτού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε φρέσκα (νωπά ή κατεψυγμένα, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα) είτε αποξηραμένα.

Διατροφική αξία

Παρότι τα μυρωδικά δεν συγκαταλέγονται σε κάποια από τις βασικές διατροφικές ομάδες, π.χ. λαχανικά, οι εθνικές οδηγίες διατροφής συστήνουν την καθημερινή χρήση τους ως γευστικό υποκατάστατο του αλατιού που, ως γνωστόν, η υπερκατανάλωσή του ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα μυρωδικά αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, αποτελούν πηγή αιθέριων ελαίων και είναι πηγή διαφόρων φυτοθρεπτικών με αρωματικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και πιθανώς αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μυρωδικά & υγεία

Έχουν ελάχιστες θερμίδες και εξαίσιο άρωμα, νοστιμίζουν τα φαγητά, ενισχύουν τον οργανισμό, κάνουν καλό στην υγεία. Συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών και συγχρόνως το εμπλουτίζουν με χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, π.χ. αντιοξειδωτικά, πολλά από τα οποία έχουν προστατευτική δράση και θετικές επιδράσεις στην υγεία.
  • Μπορούν να αντικαταστήσουν μερικώς ή ολικώς το αλάτι σε μαγειρεμένα φαγητά, σαλάτες και άλλες παρασκευές, χωρίς μείωση της γευστικότητάς τους, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη και στην καλύτερη αντιμετώπιση νοσογόνων καταστάσεων που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση νατρίου, π.χ. υπέρταση.
  • Βοηθούν στον περιορισμό της προσθήκης θερμιδογόνων υλικών στο φαγητό, π.χ. λιπαρών σαλτσών, συνεισφέροντας έτσι σε κάθε προσπάθεια υγιεινότερης διατροφής και χαμηλότερης πρόσληψης θερμίδων.
  • Αυξάνουν το συνολικό αίσθημα ικανοποίησης εντείνοντας τα οσφρητικά, γευστικά και οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος, κάτι που επιδρά χαλαρωτικά και μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση.

Προσοχή! Αν είσαι έγκυος, θηλάζουσα, έχεις κάποια διατροφική αλλεργία ή πάσχεις από σοβαρή ασθένεια, π.χ. στα νεφρά, συμβουλεύσου το γιατρό σου για το ποια μυρωδικά μπορείς να χρησιμοποιείς, με τι συχνότητα και σε ποιες ποσότητες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 169

Update: Μάιος 2016.