Το σωστό & καλύτερο κουρκούτι για μπακαλιάρο

25.03.2017
Ο παστός μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, έθιμο που κρατάεει μέχρι τις ημέρες μας. Επειδή όμως τον παν στον μπακαλιάρο - μετά το ξαλμύρισμα - είναι το κουρκούτι, σου δίνουμε οδηγίες βήμα-βήμα όπως τις μάθαμε από τον Άκη Πετρετζίκη. Πώς φτιάχνεται το σωστό κουρκούτι; Τι πρέπει να προσέξεις; Ο Άκης μας τα μαθαίνει όλα!

Το πιο εύκολο κι εγγυημένο κουρκούτι που κρατάει 5το λιγόιτερο λάδι μας έδωσε πέρισυ ο Άκης Πετρετζίκης το 2015 μέσα από την εκπομπή του Κάντο όπως ο Άκης. Τις οδηγίες τις έχουμε ακολουθήσει βήμα-βήμα οπότε μπορούμε να εγγυηθούμε για το αποτέλεσμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο

Σε ένα μπολ βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα τον μπακαλιάρο. Τον τρίβουμε, αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε μια χούφτα χοντρό αλάτι. Βάζουμε το μπακαλιάρο στο ψυγείο και αλλάζουμε το νερό κάθε 6 ώρες. Σκουπίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα του, βγάζουμε τα κόκαλα και τον κόβουμε σε μερίδες.

Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ βάζουμε νερό, μπύρα, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για το τηγάνισμα

Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στο κουρκούτι Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι, κρατάμε το ψάρι και τηγανίζουμε το μισό, μόλις φουσκώσει, το αφήνουμε μέσα στο λάδι, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

ΥΛΙΚΑ

Για το μπακαλιάρο

1 χούφτα χοντρό αλάτι

1 ½ κιλό μπακαλιάρο παστό

Νερό παγωμένο

Αλεύρι

Σπορέλαιο

Για το κουρκούτι

330 ml μπύρα

500 γρ. αλεύρι

2 φακ. μαγιά ξερή

2 πρέζες ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

500 ml νερό

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Δες τις οδηγίες βήμα-βήμα δια στόματος Άκη Πετρετζίκη