Της μαγειρικής τα... παραμύθια!

04.12.2015
Δημοφιλείς μαγειρικοί μύθοι, διαδεδομένα κόλπα που δεν πιάνουν και η ενδεδειγμένη λύση που πετυχαίνει πάντα…

«Ρίξε ελαιόλαδο κατά το βράσιμο το ζυμαρικών για να μην κολλήσουν μεταξύ τους…».

Μύθος!

Η προσθήκη ελαιολάδου κατά το βράσιμο των ζυμαρικών δεν τα κρατά χωρισμένα και δεν αποτρέπει τη συγκόλλησή τους. Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους, πρέπει το νερό που τα μαγειρεύεις να βράσει πολύ γρήγορα, να τα ανακατεύεις συχνά με ένα πιρούνι και, αφού γίνουν, να τα στραγγίξεις καλά και να τα ανακατέψεις με τη σάλτσα αμέσως.


«Αν σου πέσει πολύ αλάτι στη σούπα, για να το απομακρύνεις ρίξε μέσα μια ξεφλουδισμένη πατάτα…».

Το συγκεκριμένο κόλπο δεν πιάνει!

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να προσθέσεις περισσότερο νερό ή ανάλατο ζωμό. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα ξιδιού, χυμού λεμονιού ή ζάχαρης.


«Μην πλένεις τα μανιτάρια με νερό, καθάρισέ τα απλώς με ένα βρεγμένο πανάκι…».

Λάθος!

Τα μανιτάρια, όπως και τα άλλα λαχανικά, θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Για να μη βγάλουν υγρά κατά το σοτάρισμα, το τηγάνισμα ή το ψήσιμό τους, πρέπει να τα στεγνώσεις προσεκτικά και να τα μαγειρέψεις σε μεγαλύτερο σκεύος ή να χρησιμοποιήσεις μικρότερη ποσότητά τους.


«Πρέπει να ανακατεύεις το φαγητό συχνά και καλά…».

Εξαρτάται!

Αν η συνταγή το αναφέρει ρητά, ακολούθησε τις υποδείξεις. Αν όμως ανακατεύεις το φαγητό συχνά ενώ δεν χρειάζεται ή το... παρακάνεις ανακατεύοντας κάθε τόσο, τότε το πιθανότερο είναι να αλλοιωθεί τόσο η γεύση όσο και η εμφάνιση του φαγητού σου.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145

Update: Δεκέμβριος 2015.