Δώσε άλλη διάσταση στη γεύση

05.11.2015
Πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη στην κουζίνα; Μάθε μερικά «κόλπα».

Για ζουμερό ψητό

Για να μη στεγνώσει το ψητό κρέας την ώρα που το ψήνεις, βάλε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό. Η εξάτμιση του νερού εμποδίζει την αφυδάτωση του κρέατος και έτσι αυτό δεν στεγνώνει, διατηρείται ζουμερό και γίνεται πιο μαλακό.

Σπιτικός ζωμός πάντα διαθέσιμος

Όταν βράζεις κοτόπουλο, κρέας ή λαχανικά, κράτησε το ζωμό που έχει απομείνει, σούρωσέ τον και αλάτισέ τον αν χρειάζεται, βάλε τον σε φόρμα για muffins και τοποθέτησε τη φόρμα στην κατάψυξη. Όταν παγώσει καλά ο ζωμός, βγάλε τον από τη φόρμα, βάλε τον σε σακούλα τροφίμων και φύλαξέ τον και πάλι στην κατάψυξη μέχρι να τον χρειαστείς για κάποιο από τα φαγητά που μαγειρεύεις.

Εβαλες πολλά μπαχαρικά;

Αν έβαλες μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών από όση «σηκώνει» το φαγητό που μαγειρεύεις, μπορείς να μειώσεις την αρωματική τους ένταση προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού πριν αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια άφησε το φαγητό να πάρει μία βράση ακόμη και τότε βγάλε την κατσαρόλα.

Νοστιμότερη σούπα λαχανικών

Κόψε σε μικρούς κύβους όλα τα λαχανικά σου, π.χ. καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες, και σόταρέ τα σε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, πριν προσθέσεις οποιοδήποτε υγρό. Το σοτάρισμα καραμελοποιεί τα σάκχαρα των λαχανικών και αναδεικνύει τη γεύση τους.

Πώς διατηρείται η σπιτική ζύμη για πίτσα;

Αφού φτιάξεις τη ζύμη και ανοίξεις τις βάσεις για την πίτσα στην επιθυμητή διάμετρο, τοποθέτησε κάθε βάση σε κομμάτι λαδόκολλας, πασπάλισε με ψιλό σιμιγδάλι και τις βάζεις τη μία επάνω στην άλλη. Στη συνέχεια τις τυλίγεις όλες μαζί με διάφανη μεμβράνη κουζίνας και τις διατηρείς στο ψυγείο έως 48 ώρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο.

Σοτάρισμα χωρίς λάδι

Για να σοτάρεις το φαγητό και να το ενισχύσεις γευστικά χωρίς να χρησιμοποιήσεις λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, αποφεύγοντας έτσι και τις πολλές θερμίδες του, βάλε ζωμό κρέατος ή λίγο κρασί σε αντικολλητικό σκεύος και σόταρε σε αυτό το φαγητό σας, ανακατεύοντας συνεχώς.


Και αλλα μυστικά για…

Πεντανόστιμες πατάτες φούρνου: Ανάμειξε σε σέικερ ελαιόλαδο, μουστάρδα, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Κόψε τις πατάτες σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους και περίχυσέ τες με το μείγμα του ελαιολάδου.

Εύκολο γεμιστό ψωμί: Χάραξε βαθιά μια φραντζόλα ή ένα καρβέλι ψωμιού σε πολλά σημεία, πρόσθεσε μέσα στις εγκοπές ψιλοκομμένα τυριά, αλλαντικά, απύρηνες ελιές, κρεμμυδάκι ή ό,τι άλλο επιθυμείς και ψήσε το για μερικά λεπτά στο φούρνο.

Εύκολο ξεφλούδισμα αβγών: Αν το ξεφλούδισμα των βραστών αβγών αποτελεί «πρόβλημα», ρίξε στο νερό που βράζουν τα αβγά ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα – τα τσόφλια θα απομακρυνθούν ευκολότερα και ταχύτερα παρά ποτέ.

Κέικ πάντα φουσκωτό: Βάλε τα υλικά που υποδεικνύει η συνταγή σου, αλλά αντί για βούτυρο χρησιμοποίησε ηλιέλαιο ή μαργαρίνη από ηλιέλαιο – το κέικ θα φουσκώσει σίγουρα και θα γίνει πιο αφράτο!

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165

Update: Νοέμβριος 2015.