Σοτάρισμα: tips για τη "συνεύρεση" των λαχανικών

26.03.2015
Απίστευτος ο συσχετισμός κι όμως...

Το ρήμα σοτάρω, όπως πιθανότατα φαντάζεσαι προέρχεται από το γαλλικό "sauter" που αν είσαι γαλλομαθής γνωρίζεις τη σημασία του. Η ελληνική μετάφραση του sauter δεν είναι αλλη από το "πηδάω" κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Τι σχέση έχει το σοτάρισμα με το.... πήδημα;

Δε χρειάζεται να είσαι δεινή μαγείρισσα για να καταλάβεις το συμβολισμό. Σκέψου το λαδάκι ή το βούτυρο που καίει και τα υλικά που βάζεις μέσα για να σοτάρεις. Δε σου δίνουν την αίσθηση πως αναπηδούν; Αυτό ακριβώς λοιπόν σημαίνει το σοτάρισμα, είναι η αναπήδηση των τροφίμων που ρίχνονται όλα μαζί (συνευρίσκοντια θα μπορούσαμε να πούμε) μέσα στο καυτό μας λάδι ή βούτυρο.

Κάθε λέξη έχει τη σημασία της τελικά...

Μερικές συμβουλές για σωστό σοτάρισμα

* Απόφυγε τα σπορέλαια και το βούτυρο. Προτίμησε ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.

* Για να μειώσεις την ποσότητα του ελαίου απλά άλειψε το σκεύος

* Τα υλικά που θα σοτάρεις πρέπει να είναι στεγνά ή πολυ καλά στραγγισμένα

* Το σωστό σοτάρισμα θέλει πολύ καυτό λάδι

* Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχει χαμηλά τοιχώματα αλλά και επιφάνεια τέτοια ώστε να χωράνε όλα τα υλικά που θέλουμε να σοτάρουμε.

Σοτάρισμα γίνεται και χωρίς λάδι;

Κανονικά το σοτάρισμα προϋποθέτει λίπος (λάδι, μαργαρίνη ή άλλο) αλλά αν για ιατρικούς λόγους ή λόγους διατροφής θέλεις να κάνεις πιο υγιεινά γεύματα μπορείς να το αντικαταστήσςεις με λίγο ζωμό λαχανικών ή κρασάκι.