10 συμβουλές για μαγείρεμα νόστιμο κι υγιεινό!

31.03.2014
Μάθε πώς θα το κάνεις...

Τι πρέπει να προσέχεις για να φτιάξεις φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης πιο ασφαλές και υγιεινό;

1. Το πιο υγιεινό μαγείρεμα λαχανικών & κρέατος

Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται ήπια και για λίγο χρόνο στον ατμό. Τα υπόλοιπα τρόφιμα καλό είναι να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες σε σκεύη από ατσάλι, πηλό, πορσελάνη ή καθαρό γυαλί. Ο ατμός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των φυτικών τροφίμων, ενώ για τα ζωικά τρόφιμα το βράσιμο σε αρκετό νερό. Αποφύγετε τσιγάρισμα, τηγάνισμα και υπερβολικό ψήσιμο.

2. Η σωστή θερμοκρασία

Καλό είναι να μαγειρέυεις σε σιγανή φωτιά, αν γίνεται στους 150-180 βαθμούς, και ποτέ πάνω από τους 200. Πρόσεχε να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Φρόντισε επίσης το φαγητό να διατηρεί το νερό του, δηλαδή να μην αφυδατώνεται.

3. Τηγανητά; Πώς θα το κάνεις

Εάν πρέπει να τηγανίσεις, προτιμότερη είναι φριτέζα με θερμοστάτη. Επίλεξε θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 180 βαθμούς. Το ελαιόλαδο είναι το πιο «ανθεκτικό» και σταθερό έλαιο κατά το τηγάνισμα.

4. Σοτάρισμα ή τσιγάρισμα;

Το σοτάρισμα είναι πιο υγιεινό από το τσιγάρισμα. Προϋποθέτει όμως τη συνεχή ανάδευση των υλικών, ώστε να μην κολλήσουν στο σκεύος και καούν.

5. Τα σκεύη που πρέπει αν αποφεύγεις

Μη χρησιμοποιείς σκεύη που περιέχουν αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο και επίσης με πλαστική επίστρωση, διότι μπορεί να απελευθερώσουν στη διάρκεια του μαγειρέματος επικίνδυνα τοξικά, όπως καρκινογόνο τετραφθοροαιθυλένιο.

6. Και με τα αντικολλητικά τι γίνεται; Τι να προσέξεις

Αν χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκευη μην τα προθερμαίνεις, γιατί έπειτα από 2-5΄απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις. Αν συμβεί αυτό, διακόπτεις το μαγείρεμα και ενεργοποιείς άμεσα τον εξαερισμό.

7. Το μαρινάρισμα είναι υγιεινό! Προτίμησέ το

Φρόντισε να μαρινάρεις για αρκετές ώρες τα κρέατα και τα ψάρια πριν τα ψήσεις, γιατί έτσι τα ενισχύεις με αντιοξειδωτικές ουσίες, εμποδίζεις την αφυδάτωσή τους και αποφεύγεiς το παρατεταμένο ψήσιμό τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

8. Μαγειρικό λίπος ή όχι;

Κατά το ψήσιμο στο φούρνο μη βάζετε μαγειρικό λίπος στο ταψί. Βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο και για να μην καεί το φαγητό, προσθέστε νερό.

9. Αντικολλητικά ταψιά: Προσοχή

Τα αντικολλητικά ταψιά δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο σε θερμοκρασία άνω των 260 βαθμών. Αν θές να ψήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποίησε ένα κοινό ταψί και στρώσε πάνω λαδόκολλα ή ειδική επιφάνεια σιλικόνης, ανθεκτική σε μεγάλες θερμοκρασίες.

10. Περίσσεψαν ωμά λαχανικά;

Κόψε τα σε μπαστουνάκια, σόταρέ τα σε ελαιόλαδο, σβήσε τα με λίγη σάλτσα σόγιας και έτοιμη η σάλτσα για τα ζυμαρικά!

Με πληροφορίες από το περιοδικό Αρμονία