Τσίκνησέ το σωστά & γευστικά

16.02.2017
Τσικνοπέμπτη σήμερα κι ως είθισται τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους! Μάθε πώς θα τα ψήσεις σωστα για να έχεις ένα γευστικό αλλά και υγιεινό αποτέλεσμα.

Έτοιμη για τσίκνισμα; Έχεις βγάλει σχάρες και ψησταριές αλλά είσαι σίγουρη πως ξέρεις πώς θα το κάνεις; Αν δεν τηρήσεις κάποιος μικρούς κανόνες, το ψήσιμο μπορεί να γίνει ανθυγιεινό και το κρεάς σου άγευστο και σκληρό.

* Η μαρινάδα προσφέρει γεύση και κάνει το κρέας ζουμερό

Μην αμελήσεις να αφήσεις το κρέας σου σε μαρινάδα που δίνει άρωμα και γεύση στα ψητά. Αν δε γνωρίζεις ποιά μαρινάδα είναι ιδανική για κάθε κρέας, μάθε το πατώντας εδώ.

* Το κάρβουνο δεν τρώγεται! Προσοχή στο ψήσιμο

Το κρέας ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία γι΄αυτό μη ξεχνάς να το γυρνάς που και που για να μην "αρπάξει" και καρβουνιαστεί. Σε περίπτωση όμως που το κρέας μαυρίσει σε κάποια σημεία, αφαίρεσέ τα ξίνοντάς τα με ένα μαχαίρι διότι περιέχουν ποσοστά καρκινογόνων ουσιών και καλό είναι να μην καταναλώνονται.

Με τι να συνοδεύσεις το κρέας στη σχάρα; Εύκολες και γρήγορες λύσεις

Με τι να συνοδεύσεις το κρέας στη σχάρα; Εύκολες και γρήγορες λύσεις

Εκτός από τη σαλάτα και τις πατάτες (τηγανητές, βραστές ή στο φούρνο κατά προτίμηση) με τα οποία συνήθως συνοδεύουμε τα κρεατικά μας, ψήσε λαχανικά στη σχάρα και φτιάξε μια γρήγορη sauce!

Ντρέσινγκ λεμονάτο ή sauce μουστάρδας: Ένα ντέσινγκ με βάση το λεμόνι και τη ρίγανη ή άλλα μυρωδικά κατά προτίμηση όπως το θυμάρι ή το δεντρολίβανο είναι κλασική και δοκιμασμένη ιδέα. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μια σαλτσούλα με βάση τη μουστάρδα.

Ιδανικά λαχανικά για σχάρα: Στη σχάρα εκτός από τα κρεατικά σου μπορείς να ψήσεις λαχανικά περασμένα σε σουβλάκια όπως για παράδειγμα, πιπεριές, κολοκύθι και κρεμμύδια. Ιδανικό για ψήσιμο είναι επίσης και το καλαμπόκι. Tip: Για να μη ξεραθούν τα λαχανικά σου περίχυσέ τα με λίγο λάδι και μπαλσάμικο πριν τα τοποθετήσεις στη σχάρα.

Ο χρυσός κανόνας: Θυμήσου! Πολύ καλό ψήσιμο

  • Οποιοδήποτε ζωικό τρόφιμο που δεν έχει ψηθεί καλά - αν για παράδειγμα βλέπεις ροζ μέρη στο κοτόπουλο ή αίμα στη μπριζόλα ή το μπιφτέκι ενέχει τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
  • Όταν μαρινάρεις το κρέας ΜΗΝ το αφήνεις εκτός ψυγείου αλλά στη συντήρηση και καλά σκεπασμένο
  • ΜΗΝ τα περιχύσεις με την μαρινάτα όπου είχες βάλει το ωμό κρέας μετα το ψήσιμο. Αν θέλεις να το κάνεις, μπορείς πρώτα να τη βράσεις.
  • Προσοχή στ΄αλλαντικά και ειδικά στα λουκάνικα. Βεβαιώσου πως έχουν στεγνό και γυαλιστερό περίβλημα και δεν έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, ούτε αλλοιώσεις στο χρώμα τους.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα