Εξερευνώντας το ξινόμαυρο

19.03.2009
Η ονομασία της ποικιλίας ξινόμαυρο προέρχεται από τις λέξεις «ξινό» και «μαύρο», οι οποίες φανερώνουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Η ονομασία της ποικιλίας ξινόμαυρο προέρχεται από τις λέξεις «ξινό» και «μαύρο», οι οποίες φανερώνουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Δίνει ένα ξεχωριστό, αρωματικό χαρακτήρα στον οίνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λευκών, ροζέ και ερυθρών οίνων.

Το ξινόμαυρο παράγει κρασιά πλούσια, με γεμάτο σώμα και ώριμες τανίνες που χαρακτηρίζονται από έντονο άρωμα φρούτων, υψηλή οξύτητα και ερυθρό χρώμα.

Τα μεγάλα κρασιά που προέρχονται από αυτήν την ποικιλία επιδέχονται παλαίωση στο μπουκάλι από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Κτήμα Μανωλεσάκη
Στην Αδριανή Δράμας ο Γιώργος Μανωλεσάκης κατευθυνόμενος από το μεράκι του και τη μεγάλη αγάπη που έχει για την αμπελοκαλλιέργεια και το καλό κρασί, παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με την οινοποιία. Το 1989 αρχίζει να καλλιεργείς τους ιδιόκτητους αμπελώνες του, τις πιο κοσμοπολίτικες και ελληνικές ποικιλίες. Η συνεχής του αναζήτηση που σαν στόχο έχει, το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα, τον οδηγεί σε ?ειραματικές καλλιέργειες που μερικές από αυτές καλλιεργούνται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανής.

Chardonnay fume
Λευκός ξηρός τοπικός οίνος Δράμας. Χρώμα έντονο χρυσοκίτρινο, άρωμα ζωηρό που ξαφνιάζει και γεύση πλούσια με νότες κανέλας, βερίκοκου και κάστανου. Συνοδεύει σολομό, τυριά και αλλαντικά καπνιστά.

Μerlot
Ερυθρός ξηρός τοπικός οίνος Αδριανής. Χρώμα βαθύ πορφυρό με σύνθετο αρμονικό άρωμα και γεύση βελούδινη. Το μπουκέτο του ολοκληρώνεται με αρώματα μπαχαρικών που αναδύονται μετά την παραμονή του σε μικρά δρύινα βαρέλια. Ιδανικό συνοδευτικό για κρεατικά, αλλαντικά και παλαιωμένα τυριά.

Ροδίτης
Λευκός ξηρός τοπικός οίνος Δράμας. Φωτεινό κιτρινοπράσινο χρώμα με πλούσιο διακριτικό αρωματικό χαρακτήρα, γεύση φρέσκια και στρογγυλή. Μοναδικό συνοδευτικό με θαλασσινά, πουλερικά και φρούτα.

Γέννημα ψυχής ροζέ
Ξηρός τοπικός οίνος Δράμας. Ζωηρό χρώμα κερασιού με ρόδινες ανταύγειες, με φίνο ευχάριστο άρωμα που εξελίσσεται στη μύτη, γεύση χαρισματική με επίγευση που διαρκεί. Κατάλληλο συνοδευτικό για μεζεδάκια και θαλασσινά.

Γέννημα ψυχής λευκός
Ξηρός τοπικός οίνος Δράμας. Χρώμα φωτεινό με απαλές πράσινες ανταύγειες, άρωμα σύνθετο ?ου αναδύεται αργά με φρουτώδη γεύση. Συνοδεύει υπέροχα ψάρια, πουλερικά και τυριά.

Γέννημα ψυχής ερυθρός
Ξηρός τοπικός οίνος Δράμας. Βαθύ ερυθρωπό χρώμα με βυσσινιές ανταύγειες, με άρωμα σύνθετο αρμονικό, γεύση πλούσια με έντονο αρωματικό χαρακτήρα που δυναμώνει μετά την παραμονή του σε μικρά δρύινα βαρέλια. Συνοδεύει ψητά και κρεατικά με κόκκινες σάλτσες.