Τα «μεθυστικά» κόκκινα

13.04.2009
Μετά την παρουσίαση των λευκών κρασιών έρχεται η σειρά των κόκκινων και την σκυτάλη παίρνουν ποικιλίες όπως η Μανδηλαριά, το Ξινόμαυρο και το Αγιωρίτικο. Κόκκινα λοιπόν, όπως και το χρώμα του πάθους, οι ποικιλίες της κάβας μας θα χαρίσουν μοναδική απόλαυση στον ουρανίσκο μας και θα μας παρασύρουν στο μαγευτικό γεμάτο άρωμα κόσμο τους. Το ιδανικό; Θερμοκρασία 12-16 βαθμοί, κατάλληλα ποτήρια και φυσικά η σωστή παρέα!

Αγιορείτικο Αβατον
Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος από επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Cabernet Sauvignon που καλλιεργούνται βιολογικά. Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένα βιολογική από τη ΔΗΩ. Η οινοποίηση του κρασιού γίνεται στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο που βρίσκεται μέσα στο Μετόχι της Χρωμίτσας, σε καινούργιες ανοιχτές δρύινες δεξαμενές. Το Αγιορείτικο Αβατον έχει πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο με εξαιρετική δομή και συγκλονιστική επίγευση σοκολάτας.

Αγιωργιτικο Μεγαπάνος
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα, καθώς και τα αρώματα βύσσινου, βατόμουρου και μπαχαρικών. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, αλλαντικά και τυριά, καθώς και ζυμαρικά με κόκκινες και λευκές σάλτσες.

Δορκάς Σπυρόπουλου
Χρώμα βαθύ ερυθρό με έντονο άρωμα κερασιού, ώριμων κόκκινων φρούτων, καθώς και ξύλου και βανίλιας από την παλαίωση στα δρύινα βαρέλια. Πλούσια γεύση μεγάλης διάρκειας με τανίνες παρούσες, αλλά σε αρμονία με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία. Συνοδεύει μοναδικά φιλέτο με σάλτσα και φαγητά με βάση το κόκκινο κρέας.

Μηδέν Αγαν
Είναι το όνομα του ερυθρού ξηρού κρασιού της οινοποιίας Παπαντώνη. Η ποικιλία του είναι το Αγιωργίτικο Νεμέας, έχει χρώμα ρουμπινιού και άρωμα φρουτώδες. Η γεύση του είναι απαλή, βελούδινη με μακρύ τελείωμα στο στόμα. Είναι κρασί ιδανικό για μακροχρόνια παλαίωση, με προτεινόμενη καλύτερη χρονική διάρκεια από 6-8 χρόνια. Συνοδεύει μοναδικά κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, τυριά και κυνήγι.

Μαλεάτης ερυθρός
Χρώμα πορφυρό βελούδινο, έντονα αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους και μπαχαρικά. Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά και πιάτα με κόκκινες σάλτσες.

Κάβα Χρυσοχόου
Επιτραπέζιος ερυθρός ξηρός οίνος. Ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια και για τουλάχιστον 2 χρόνια στη φιάλη. Εχει έντονο κεραμέρυθρο χρώμα, σύνθετα αρώματα παλαίωσης και έντονη αρμονική γεύση. Μπορεί να παλαιώσει για μερικά χρόνια.

Κτήμα Δρυοπή
Ερυθρός ξηρός οίνος. Πληθωρικό κρασί με στιβαρές τανίνες, έντονα φρουτώδες άρωμα με νότες ευκαλύπτου και πράσινου πιπεριού. Μαλακό και σαρκώδες στο στόμα με βελούδινη επίγευση. Σερβίρεται με ψητά κρέατα και τυριά μέτριας έντασης.

Κτήμα Φουντή
Ξηρός ερυθρός οίνος. Χρώμα εξελιγμένο με ιώδεις ανταύγειες. Πλούσιο μπουκέτο με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξύλου. Στόμα γεμάτο με τανίνες που αναπτύσσονται όμορφα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Συνοδεύει κρέατα ψητά, καθώς και με κόκκινη σάλτσα. Συνδυάζεται τέλεια με κίτρινα τυριά.

Νεμέα Ράπτης
Βαθύ πορφυρό χρώμα, σύνθετο άρωμα βανίλιας και κόκκινων φρούτων δένουν αρμονικά με αρώματα ξύλου, πλούσια ισορροπημένη γεύση, ευχάριστες τανίνες και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Συνοδεύει εξαιρετικά κυνήγι, πιάτα αλλαντικών και κίτρινων τυριών.

Μerlot Καριπίδης
Βαθύ κόκκινο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες στη νεότητά του. Πυκνό αρωματικό μπουκέτο από νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, σταφίδας, βιολέτας, σοκολάτας και βανίλιας. Στο στόμα διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης, τη λιπαρότητα, την πλούσια δομή, το ρωμαλέο σώμα και την ιδιαίτερη επίγευση. Ενα κρασί με μεγάλη προοπτική στο χρόνο.

Αμπελώνες Παλυβού Αγιωργίτικο
Βαθυκόκκινο ιώδες κρασί με έντονο το φρουτώδες, ιδιαίτερης καθαρότητας με κυρίαρχη τη φράουλα και το κεράσι. Η βελούδινη αίσθησή του και η γεμάτη σταφυλοχυμό επίγευση σε κάνουν να νιώθεις ότι δοκιμάζεις σταφύλια κατευθείαν τον Σεπτέμβρη στον αμπελώνα.

Cabernet Ρόδον Εμερυ
Αρωμα από φραγκοστάφυλο, κέδρο, δυόσμο, παντρεύονται με απαλά αγγίγματα βανίλιας, καβουρδισμένων ξηρών φρούτων και μπαχαρικών, πλούσιο σώμα γεμάτο γευστικές εντυπώσεις με μακρά επίγευση, χρώμα βαθύ πορφυρό με ρόδινες ανταύγειες. Συνοδεύει κόκκινες σάλτσες, κόκκινα κρέατα και κυνήγι. Προσφέρεται για παλαίωση.

Νότιος ερυθρός Γαία
Βαθύ ερυθρό-ιώδες χρώμα. Αρωμα μέσης έντασης, αλλά ιδιαίτερης καθαρότητας και φινέτσας. Σχετικά πολύπλοκο, για το νεαρό της ηλικίας του, ελίσσεται μεταξύ του φραγκοστάφυλου, της καραμέλας βουτύρου και του διακριτικού ξύλου. Γεύση ιδιαίτερα μαλακή με στρογγυλές τανίνες. Ευρύ φάσμα γευστικής αρμονίας. Εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης.

Δαμασκηνός vaeni Νάουσα
Οίνος ερυθρός, ξηρός με πυρόξανθες ανταύγειες. Χαρακτηριστικό μπουκέτο από αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κανέλας. Η επίγευσή του χαρακτηρίζεται από μαύρα φρούτα και τονισμένες τανίνες. Συνοδεύει κόκκινο κρέας και πικάντικα τυριά.

Syrah Παυλίδης
Εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα με έντονα ιώδεις ανταύγειες. Τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας συνδυάζονται με βοτανικούς χαρακτήρες (βασιλικός, θυμάρι) και νότες από βανίλια και καφέ. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση. Συνοδεύει μοναδικά κρεατικά μαγειρεμένα με πικάντικες σάλτσες, κυνήγι, κίτρινα τυριά.