«Λευκή... κάβα»

26.08.2008
Αθήρι, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης είναι μερικές μόνο από τις πολλές λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και που κατά καιρούς σ' αυτές εδώ τις σελίδες έχουμε παρουσιάσει εκτενέστερα.

Αθήρι, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης είναι μερικές μόνο από τις πολλές λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και που κατά καιρούς σ' αυτές εδώ τις σελίδες έχουμε παρουσιάσει εκτενέστερα.

Ηρθε η στιγμή όμως να ανατρέξουμε στη δική μας «κάβα», να συλλέξουμε και να σας παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα στα καλύτερα λευκά κρασιά της αγοράς. Αποτελούν το καλύτερο συνοδευτικό των θαλασσινών πιάτων,αφού είναι και η εποχή τους και δεν ξεχνάμε πως η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός λευκού κρασιού είναι από 9 έως 12 βαθμούς.

Chardonnay Φράγκου
Οίνος λευκός ξηρός, διαυγές και λαμπερός με νεύρο και φρεσκάδα. Εκρηκτική παλέτα αρωμάτων λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων που αναδεικνύονται στην ιδανική θερμοκρασία.

Αττικός Ουρανός Αλλαγιάννη
Λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με αχυρένιες ανταύγειες, ευχάριστο & με ισορροπημένη οξύτητα στη γεύση και αρώματα λουλουδιών, mango και λεμονιού. Μακρά και αρωματική επίγευση. Συνοδεύει εξαιρετικά ελαφρές μεσογειακές λιχουδιές, ζυμαρικά και σαλάτες εποχής.

Τα δώρα του Διονύσου Παρπαρούση
Πρασινοκίτρινο χρώμα, πλούσια και έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων, λεπτά αρώματα αγριολούλουδων, ευχάριστη επίγευση. Συνοδεύει ψάρια, Φρούτα της θάλασσας, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, λευκά κρέατα.

Κυδωνίτσα Θεοδωρακάκου
Λακωνικός λευκός τοπικός οίνος εσοδείας 2005. Βιολογικό πιστοποιημένο προϊόν. Χαρακτηρίζεται από ξανθοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα κίτρινων φρούτων με επικρατέστερο το κυδώνι, πληθωρική γεύση και έντονη οξύτητα. Βραβευμένο με ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2006.

Αβαντίς Sauvignon Βlanc
Απαλό κιτρινοπράσινο, με εκρηκτικά έντονη μύτη, σύνθετα αρώματα φρέσκων εξωτικών φρούτων σε φόντο καπνιστής βανίλιας. Πλούσιο στόμα, με δροσερή ισορροπημένη οξύτητα όπου κυριαρχούν τα πράσινα φρούτα και καραμελάτη επίγευση. Ενα κρασί με μοναδική προσωπικότητα, το οποίο δένει αρμονικά με οστρακοειδή, καπνιστά ψάρια, φτερωτό κυνήγι και πικάντικα τυριά.

Το δάκρυ του πεύκου Κεχρή
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση ενός διαφορετικού ρητινίτη οίνου έρχεται από την οινοποιία Κεχρή για να συμπληρώσει το καταξιωμένο πλέον Κεχριμπάρι με Το δάκρυ του πεύκου. Η ελεγχόμενη συγκέντρωση επιλεγμένου φρέσκου ρετσινιού, με τις νότες βανίλιας και βουτύρου να παντρεύονται αρμονικά και να στρώνουν ένα μοναδικό φόντο για την αρωματική παλέτα του Ασύρτικου, με τη μαστίχα να παραπέμπει συνειρμικά στις ελληνικές πευκόφυτες παραλίες. Εχει ιδιαίτερα πλούσια αίσθηση στο στόμα και αφήνει μία μακριά γλυκιά ανάμνηση.

Τέσσερις Λίμνες Κυρ-Γιάννη
Λευκός Ξηρός οίνος. Στρογγυλή λιπαρότητα με ισορροπημένη οξύτητα και γευστική πυκνότητα. Αρμονικό πάντρεμα των ποικιλιακών γνωρισμάτων με ιδιαίτερη τυπικότητα χάρη στην ορεινή προέλευση. Κορυφαίο χαρμάνι για πλούσια εδέσματα.

Μoσχοφίλερο Μπουτάρη
Ενα ιδιαίτερα αρωματικό κρασί, στην καλύτερη έκφραση της ποικιλίας. Είναι ευκολόπιοτο, φρέσκο, γεμάτο και ισορροπημένο με επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά και πιάτα φρούτων.

Ασύρτικο Κτήμα Εύχαρις
Χρυσαφένιο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών και βανίλιας, λιπαρό, πληθωρικό με μακρύ γευστικό τελείωμα. Συνοδεύει καλύτερα πικάντικα ορεκτικά, καπνιστά ψάρια, ζυμαρικά και λευκά τυριά.

Ασύρτικο-Αθήρι Σιγάλα
Λαμπερό αχυρόξανθο χρώμα με ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν ώριμα εσπεριδοειδή με κυρίαρχο το λεμόνι, ενώ η εξαιρετική δομή και η οξύτητα αναδεικνύουν τα αρώματα χαρίζοντας ζωντάνια και επίγευση με διάρκεια. Συνοδεύει ιδανικά παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, πιάτα με ψάρι, αλλά και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες.

Νέα γη Creta Οlympias
Χαρακτηρίζεται από λαμπερό, διαυγές χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά κυριαρχούν τα εξωτικά φρούτα, όπως εκείνο του ανανά και της μπανάνας που παντρεύονται αρμονικά με εκείνα των εσπεριδοειδών (λεμόνι και κίτρο). Στη γεύση είναι λιπαρό και ισορροπημένο με φρουτώδη επίγευση. Συνοδεύει ψητά ψάρια, λευκά κρέατα, κινέζικη κουζίνα, πιάτα ζυμαρικών και λαχανικών.

Μελισσόπετρα Τσέλεπου
Τοπικός λευκός ξηρός οίνος ο οποίος διαθέτει έντονο και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει εξωτικά φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Η γεύση του είναι ισορροπημένη και πλούσια, με καθοριστικό της στοιχείο μια ευχάριστη, δροσιστική οξύτητα.

Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
Λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, αρώματα λουλουδιών και εξωτικών φρούτων. Πληθωρική και ισορροπημένη γεύση με μακρά αρωματική επίγευση. Συνοδεύει οστρακοειδή και θαλασσινά, ψητά ψάρια, πουλερικά και πράσινες σαλάτες.

Μαντινεία Αντωνόπουλος
Λευκοπράσινο χρώμα με αρώματα κυρίως πεπονιού, μάνγκο, ακτινίδιου, ανανά. Με υψηλή οξύτητα και μια μεταλλικότητα που χαρίζει φρεσκάδα. Συνδυάζεται υπέροχα με θαλασσινά, ψάρια ψητά και εξωτικά φρούτα.

Μοσχοφίλερο Λαφκιώτη
Χρώμα πρασινοκίτρινο, άρωμα εσπεριδοειδών, λεπτή γεύση, δροσερή οξύτητα, ευχάριστο τελείωμα. Συνοδεύει αρμονικά θαλασσινά, ψάρια, σαλάτες, φρούτα και λεπτές γεύσεις.

Μοσχοφίλερο Νασιάκου
Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, με ευγενικά αρώματα μέντας και έντονο τριαντάφυλλο. Δροσερή οξύτητα που δένει αρμονικά με την πλούσια γεύση. Συνοδεύει αρμονικά όλες τις ανοιξιάτικες σαλάτες, ψαρικά στη σχάρα και ελληνικές θαλασσινές νοστιμιές.