Δέσποινα Μοίρου: «Νιώθω σαν να έχω παντρευτεί την υποκριτική και την απατώ με την Αστρονομία»

21.11.2021
Δέσποινα Μοίρου: «Νιώθω σαν να έχω παντρευτεί την υποκριτική και την απατώ με την Αστρονομία»
Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αμερική; Ποιον ξεχωρίζει περισσότερο από τους διάσημους στο Χόλιγουντ που έχει γνωρίσει; Τι σχέση έχει με την αστρονομία; Έχει ανασφάλειες; Πώς αποκαλεί τους άνδρες που έχει ερωτευτεί; H ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly με αφορμή την ταινία «Tango Shalom» όπου πρωταγωνιστεί.

Eίσαστε μια πολύπλευρη καλλιτέχνιδα. Είσαστε συγγραφέας, ηθοποιός, stand up comedian και ολοκληρώσατε και τις σπουδές σας πρόσφατα στη σκηνοθεσία. Tι σας αρέσει περισσότερο να κάνετε;

Νιώθω σαν να έχω παντρευτεί την υποκριτική και την απατώ με την Αστρονομία. Είναι η επιστήμη των επιστημών! Κάποια στιγμή οι μάνατζερ μου τρόμαξαν ότι θα αφήσω την υποκριτική γιατί στην Αστρονομία είχα απαιτητικό διάβασμα αλλά την ίδια ώρα οι καθηγητές μου έλεγαν να μην εγκαταλείψω την αστρονομία γιατί θα έπαιρνα υποτροφία. Είμαι ακόμη ερωτευμένη με την Αστρονομία! Είναι κάτι μαγικό το σύμπαν. Με έκανε να αναθεωρήσω την άποψη μου περί ζωής, γης και ανθρώπων. Οι άνθρωποι σπαταλούν χρόνο και ενέργεια σε ανούσια πράγματα , την ώρα που στο σύμπαν γεννούνται αστέρια, ανακαλύπτονται γαλαξίες κ.α.

Έχετε πει ότι από το πουθενά σας προκύπτουν δουλειές μέσω του Stand up comedy που κάνετε. Μάλιστα έχετε αποσπάσει και το αμερικάνικο βραβείο «αγαπημένης κωμικού του κοινού» και «καλύτερης κωμικής ηθοποιού». Εκτός από τον παράγοντα ταλέντο πιστεύετε ότι έχει παίξει ρόλο και ο παράγοντας τύχη;

Στο εξωτερικό μετρά πολύ ο παράγοντας σκληρής εργασίας. Ακολουθώ την οδηγία του Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος όταν τον ρώτησαν τι κάνει και παίρνει τόσο σπουδαίους ρόλους, είπε «Τρία πράγματα : πρόβα , πρόβα , πρόβα!». Είμαι και εγώ ηθοποιός της μεθόδου. Βέβαια έχω και τύχη. Ο Πολ Άιφελ έτυχε να με δει σε κλαμπ του Λονδίνου να παίζω τον Οζυ Όσμπορν και έτσι πήρα το ρόλο της Λιζ Ταίηλορ! Φέτος από τις επτά ταινίες που έκανα οι τέσσερις προέκυψαν από τις βραδιές Stand up. Όμως αν δεν είχα εργαστεί σκληρά αυτό δε θα συνέβαινε.

Θέλετε να μας πείτε το ταξίδι για την Αμερική πώς ξεκίνησε; Ήταν δύσκολα τα πράγματα;

Με πήγε η μοίρα μου. Με ανακάλυψαν στην Ελλάδα κάποιοι Καναδοί παραγωγοί και έτσι πήρα τον πρώτο μου βασικό ρόλο. Η κωμωδία αυτή έπαιξε στις Κάννες και στην Αμερική και έτσι άρχισα να δέχομαι τις πρώτες προτάσεις ενώ δεν μιλούσα καν Αγγλικά. Τα πρώτα χρόνια μάθαινα ατάκες ρόλων και μου μετάφραζαν το σενάριο. Επίσης δεν γνώριζα κανέναν. Ήταν σαν να πήγα σε άλλον πλανήτη. Όμως πάντα μου άρεσε η περιπέτεια και το ρίσκο στη ζωή μου. Τώρα που το σκέφτομαι παραήμουν τολμηρή, γιατί άφησα μια καριέρα έτοιμη στην Ελλάδα (όταν έφυγα έπαιζα στην Ελλάδα το «Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ» με τον Γιώργο Παρτσαλάκη). Μηδένισα και ξανά ξεκίνησα. Αρχικά στη Νέα Υόρκη όπου μ’ ανακάλυψε στο Stand up ο πρώτος μου μάνατζερ να παίζω τη Λούσι Μπολ και με πήγε Λος Άντζελες. Έκανα για δυο χρόνια μαθήματα αγγλικών και έπειτα σπούδασα 8 χρόνια υποκριτική, σκηνοθεσία και παράλληλα πλανητική Αστρονομία.

Από όλους αυτούς τους διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ που έχετε συναντήσει ποιον ξεχωρίζετε και γιατί;

Τον Πατσίνο, γιατί μου δίδαξε μεγάλα μυστικά όσον αφορά το δράμα. Μου είχε δώσει τον μονόλογο της Σαλώμης και με έβαλε να κάνω μέχρι και μαθήματα μπαλέτου για αυτό τον μονόλογο. Συγκλονιστική εμπειρία. Από χιλιάδες άτομα διάλεξε μόνο 13 για μαθητές. Αλλά με εμάς τους τυχερούς δεκατρείς ανέπτυξε μια μοναδική σχέση. Του έλεγα «ο Χριστός είχε 12 εσύ γιατί έχεις 13; Ποιος είναι ο Ιούδας;» και γέλαγε. Επίσης στην πορεία μου κρατώ ψηλά την συνεργασία μου με τους Pink Floyd. Την συνάντηση μου με τον τεράστιο Ennio Morricone, αλλά και το Matthew Machonahy, τον γνώρισα πριν πάρει το Όσκαρ. Ο Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones υπέροχη περίπτωση ανθρώπου και πολλούς άλλους. Φέτος στο φεστιβάλ Καννών γοητεύτηκα από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Σεμνός γλυκός και τρυφερός και κοντά σε μας μεσογειακός τύπος, είχα μια υπέροχη συνομιλία μαζί του. Του είπα ότι τον ευχαριστώ που αγαπάει τόσο πολύ τη γυναίκα και που έχει γράψει τόσο σπουδαίους γυναικείους ρόλους.

Μιλήστε μας για την ταινία «Tango Shalom» και την εμπειρία σας από τις δύο πολύ γνωστές κυρίες του αμερικάνικου κινηματογράφου τη Laine Kazan γνωστή από την ερμηνεία της ως μητέρα της Νία Βαρντάλος στο «Γάμος αλά Ελληνικά» και τη Renee Taylor, γνωστή ως μαμά στην τηλεοπτική σειρά «The Nanny».

Σε αυτήν την ταινία είχα τη χαρά να υποδυθώ έναν κόντρα ρόλο, μια συντηρητική θρησκευόμενη κοπέλα τη Susan Shulman, όπου μαζί με την Joan Baron (έπαιζε στο Spider-Man) ,κάνουμε ένα κουτσομπολίστικο δίδυμο που όλη την ώρα ασχολείται με τις ζωές των άλλων. Πέρασα απίθανα στα γυρίσματα και έμαθα σημαντικές λεπτομέρειες για την κωμωδία βλέποντας θρύλους της κωμωδίας να παίζουν τους ρόλους τους με τόση μαεστρία. Τη Renee Taylor, που έχει πάρει Έμμυ για τη σειρά «The Nanny», τη Lainie Kazan γνωστή σαν μαμά της Νία Βαρντάλος στο «Γάμος αλά Ελληνικά» και φυσικά τον Joseph Bologna. Το σενάριο του «Tango Shalom» έγραψε ο Joseph Bologna και φυσικά η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθώς λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων, που έγιναν στη Νέα Υόρκη, έφυγε από τη ζωή ολοκληρώνοντας με αυτό μια σπουδαία καριέρα. Το «ταξίδι» του φιλμ άρχισε στο φεστιβάλ των Καννών, όπου αγοράστηκε στο film market από την εταιρία διανομής Vision Films. Έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και έχει ήδη κερδίσει 20 βραβεία σε φεστιβάλ όπως του Τορόντο, του Μπρούκλιν, του Σαν Ντιέγκο, της Μαδρίτης, αλλά και σε Ινδία, Τουρκία, Αργεντινή και Μαρόκο. Αυτή τη στιγμή παίζεται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και σε αρκετές του Καναδά και της Ρωσίας.

Είσαστε μια πολύ εντυπωσιακή γυναίκα. Έχει τύχει να σας παρενοχλήσουν σεξουαλικά προκείμενου να σας δώσουν έναν ρόλο;

Όχι. Νομίζω ότι οι άντρες φοβούνται να με πλησιάσουν. Μπορεί να τους φοβίζει το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Η Αμερική ήταν η χώρα που ξεκίνησε το Metoo αλλά η δική μου εμπειρία εκεί με έκανε να πιστεύω για αυτή τη χώρα ότι υπάρχει αξιοκρατία και ο καλύτερος κερδίζει.

Δουλεύετε πολλές ώρες καθημερινά. Σας μένει χρόνος για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας;

Φροντίζω ότι κάνω ως ηθοποιός να γεμίζει και την ψυχή μου. Ακονίζω το πνεύμα μου με συνεχείς σπουδές και την ψυχή μου με προσευχή. Μην ξεχνάμε ότι το σώμα είναι απλά ένα εργαλείο, που πρέπει να το προσέχουμε δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ότι σου δίνει χαρά, ποτέ δε σε κουράζει. Στην Αμερική δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ. Είχα τόση ενέργεια, που δούλευα όλη μέρα και μετά τα μεσάνυχτα διάβαζα για τις σπουδές μου στη σκηνοθεσία και στην αστρονομία.

Έχετε ανασφάλειες μεγαλώνοντας;

Στην αστρονομία δεν υπάρχει χρόνος. Άρα αυτή η ψευδαίσθηση του χρόνου ( που τον εφηύρε ο φτωχός ανθρώπινος νους ) δεν με αγγίζει. Δεν είχα ανασφάλειες ποτέ λόγω μεγάλης πίστης. Πάντα νιώθω προστασία.

Άσχημη και να ζήσετε για πάντα ή όμορφη και να ζήσετε λιγότερο;

Αφυπνισμένη καθαρή θεία φύση ισούται με ψυχή που ζει αιώνια. Η ομορφιά είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση. Μια ζωή ερωτεύομαι «άσχημους» (που εγώ τους βλέπω κούκλους) με όμορφη καρδιά και ευφυία.

Τι σας κάνει ευτυχισμένη;

Όταν λαμβάνω διδασκαλίες από τον γκουρού μου και όταν προσεύχομαι και νιώθω τη σύνδεση με κάτι ανώτερο, κάτι πνευματικό!

Info:

Η Δέσποινα Μοίρου μόλις επέστρεψε από Λος Άντζελες όπου έκανε promo για την ταινία «Tango Shalom». Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ύδρα με το θεατρικό μονόλογο που έχει γράψει, σκηνοθετήσει και παίζει ως «Μπουμπουλίνα και Κολοκοτρώνης οι δύο ήρωες της επανάστασης συνομιλούν». Παράλληλα ετοιμάζει στο Μουσείο Μπενάκη μια τιμητική εκδήλωση για τον καλό της φίλο και ποιητή Τίτο Πατρίκιο.