Μαρία Κωνσταντάκη: «Θα περπατήσω 210 χιλιόμετρα μέσα σε 5 ημέρες για καλό σκοπό»

17.10.2021
Μαρία Κωνσταντάκη: «Θα περπατήσω 210 χιλιόμετρα μέσα σε 5 ημέρες για καλό σκοπό»
Η ραδιοφωνική παραγωγός και ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάκη, θα περπατήσει μια απόσταση ίση με πέντε μαραθωνίους μέσα σε πέντε ημέρες. Η διαδρομή της ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου. Η διαδρομή του κάθε μαραθωνίου είναι 42 χιλιόμετρα οπότε η Μαρία θα περπατήσει συνολικά 210 χιλιόμετρα. Και όλα αυτά για έναν πολύ καλό σκοπό. Για «να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σε σχέση με το έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο, «ΦΛΟΓΑ» και να ενισχύσουμε τη «ΦΛΟΓΑ», γιατί είναι ένας οργανισμός ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές και δωρητές» όπως λέει η Μαρία Κωνσταντάκη στη Nικολέτα Μακρή και το WomenOnly, αναφερόμενη σε αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα.

Απίστευτο ακούγεται που θα κάνεις πέντε μαραθώνιους σε 5 μέρες..

Απίστευτο δεν λες τίποτα. Πράγματι ο στόχος είναι να κάνω 42 χιλιόμετρα την ημέρα. Στις 18 Οκτωβρίου θα ξεκινήσω από την πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου και θα τερματίσω στις 22 Οκτωβρίου στην πλατεία Κοτζιά της Αθήνας και όλο αυτό για έναν πολύ καλό σκοπό. Ο λόγος είναι αφενός να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σε σχέση με το έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο, «ΦΛΟΓΑ» και να ενισχύσουμε τη «ΦΛΟΓΑ», γιατί είναι ένας οργανισμός ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές και δωρητές και δεν παίρνει καμία επιχορήγηση. Ο σύλλογος συστήθηκε το 1982 από γονείς των οποίων τα παιδιά νόσησαν από παιδικό καρκίνο. Βλέποντας λοιπόν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας διάγνωσης καρκίνου για ένα παιδί και όλα αυτά τα πράγματα που συνεπάγονται μετά, από γραφειοκρατικά μέχρι οικονομικής φύσεως, ψυχολογικής στήριξης και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, αποφάσισαν να συστήσουν αυτόν τον οργανισμό και να βοηθάνε τον κόσμο που έρχεται αντιμέτωπος με ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Πώς προέκυψε αυτό το προτζεκτ;

Eίναι μια πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού Easy, όπου εργάζομαι και το είδα σαν μια ωραία ιδέα αν και μετά βέβαια κατάλαβα τη δυσκολία αυτού του πράγματος. Απάντησα θετικά αλλά πολύ παρορμητικά, ως ένα αθώος άνθρωπος και αγνός που δεν έχει περπατήσει ποτέ στη ζωή του και δεν έχει αθληθεί ποτέ, συνεπώς δεν γνωρίζει την προσήλωση που χρειάζεται αυτός ο στόχος.

Έχεις πάρει ποτέ μέρος σε Μαραθώνιο;

Όχι καλέ! Ούτε τα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου δεν έχω περπατήσει ποτέ. Γενικώς εγώ ξεκίνησα να περπατάω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τη Γκόλφω (σ.σ. το σκυλί της), πιο πριν δεν περπάταγα. Ο στόχος λοιπόν είναι ο κόσμος να μάθει για την «ΦΛΟΓΑ» γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα για τον παιδικό καρκίνο. Ο άλλος λόγος ήταν να μαζέψουμε χρήματα για τη «ΦΛΟΓΑ» και για αυτό ακριβώς συνδεόμαστε με το πενταψήφιο νούμερο το 19813 και ζητάμε από τον κόσμο να στείλει μηνύματα #stirizotinmaria ή να πάρει τηλέφωνο και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ». Τα μηνύματα κοστίζουν πολύ λίγο (κόστος από σταθερό €2,60 και από κινητό €2,48), στην ουσία όσα θα έδινε κάποιος για έναν καφέ και ένα κουλούρι αλλά για τη «ΦΛΟΓΑ» είναι πολύ μεγάλη διαφορά.

Σε αγχώνει αυτό που έχεις μπροστά σου;

Με αγχώνει πάρα πολύ σε πολλά κομμάτια. Καταρχάς στο ψυχολογικό κομμάτι γιατί η πίεση είναι πολύ μεγάλη, αν θα τα καταφέρω. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρω, απλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είμαι μετά, θα μπορώ να κουνηθώ; Δεν νομίζω (γέλια). Με αγχώνει γενικά το τι θα συναντήσω..Τώρα τι να σου πω, ότι βλέπω εφιάλτες στον ύπνο μου; Ότι έχει διαταραχτεί όλο το σύστημα του οργανισμού μου; Γενικώς έχω πολύ άγχος.

Έχεις κάνει κάποιου είδους προπόνηση;

Έχω ξεκινήσει την προπόνηση από τον Ιούλιο όμως θα έπρεπε να έχω ξεκινήσει από τον Ιούνιο, αλλά αφενός επειδή είμαι ένας πολύ αναβλητικός τύπος, είμαι και ένας τυχερός τύπος γιατί ο personal trainer μου που με έχει αναλάβει, ο Αλέξανδρος Πατατούκας, μου έχει πει ότι το χω. Δηλαδή ο χρόνος που βγάζω τα χιλιόμετρα και η κατάσταση που είμαι μετά, έχοντας περπατήσει πολλά χιλιόμετρα, δεν αντιστοιχεί καθόλου στην αγυμνασιά μου. Μου είπε «Θα ήσουν ένα φυσικό ταλέντο αν από μικρή ηλικία είχες ασχοληθεί σοβαρά με αυτό». Οπότε καταλαβαίνεις, ως γνωστόν όταν έχουμε μια ευκολία πάνω σε κάτι, δεν το δουλεύουμε και πάρα πολύ. Οπότε, ναι έχω κάνει μια προετοιμασία, αλλά αυτό που λένε όλοι είναι ότι σε τέτοιου είδους αποστάσεις αυτό που έχει σημασία είναι το μυαλό. Να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις και θα τα καταφέρεις.

Γενικά είσαι άνθρωπος που κάνει extreme πράγματα; Θα επιχειρούσες για παράδειγμα μπάντζι τζάμπινγκ;

Αν ήταν για καλό σκοπό θα έκανα πολλά πράγματα πιστεύω απλά να μην κινδυνεύει η σωματική μου ασφάλεια. Αυτό το προτζεκτ έχει προσωποποιηθεί σε εμένα αλλά μιλάμε για μια τεράστια ομάδα που βρίσκεται από πίσω, από διατροφολόγους και γυμναστές μέχρι το εμπορικό τμήμα που μου έχουν βρει τον καλύτερο αθλητικό εξοπλισμό, έχω κάνει εξετάσεις κλπ. Μαζί μου θα υπάρχει γιατρός και φυσικοθεραπευτής και ο αθλητής Γιάννης Μακρής που θα περπατάει μαζί με εμένα και τα 42 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Έχει οργανωθεί πολύ ωραία αυτή η πρωτοβουλία και αισθάνομαι ότι δεν κινδυνεύω. Γενικά το κόνσεπτ ήταν να περπατήσει κάποιος που είναι αγύμναστος γιατί δεν έχει νόημα να το κάνει ένας που τερματίζει στους Μαραθώνιους . Τουλάχιστον εμένα που είμαι αγύμναστη μπορεί να με δουν και να με λυπηθούν και κάνω έκκληση μέσα από το WomenOnly να με λυπηθείτε και να στείλετε ένα μήνυμα στο 19813, αυτός είναι ο στόχος. Δεν θα βάλεις τον Κεντέρη να το κάνει. Το θέμα είναι να βάλεις έναν άνθρωπο που θα αφήσει τη βολή του και θα ξεπεράσει τα δικά του όρια οπότε κάπως έτσι και εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε οι υπόλοιποι και να στείλουμε ένα μηνυματάκι ή να πάρουμε ένα τηλέφωνο για να βοηθήσουμε.

Θα πάρεις και τη Γκόλφω μαζί σου να περπατήσει;

Το σκυλί όχι δεν θα το πάρω γιατί είναι ψοφίμι (γέλια). Είναι ένα σκυλί που βαριέται πάρα πολύ, αν το πας δύο ώρες βόλτα έξω γυρνάει πτώμα, αν το πας μισή ώρα βόλτα γυρνάει πάλι πτώμα οπότε, καταλαβαίνεις, αν έπαιρνα την Γκόλφω μαζί δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρουμε.

Πού θα σε δούμε το χειμώνα;

Θα με δείτε σύντομα στο θέατρο. Ξεκινάω πρόβες 1η Νοεμβρίου για την παράσταση «Σεροτονίνη» του Μισέλ Ουελμπέκ στο θέατρο Σημείο και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να κάνω και τηλεόραση από την καινούργια χρονιά.

Να σου ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία τόσο σε αυτό το σπουδαίο προτζεκτ που πρέπει να βγάλεις εις πέρας αλλά και σε ότι άλλο θα κάνεις επαγγελματικά.

Εγώ σας ευχαριστώ!

Στηρίξτε την προσπάθεια της Μαρίας καλώντας στο 19813 #stirizotinmaria

Κόστος από σταθερό €2,60 και από κινητό €2,48. Για κλήσεις από κινητό, χρεώνεστε επιπλέον τα τέλη του παρόχου κινητής τηλεφωνίας.