Νικόλαος Κριαράς: «Το πιο υγιεινό junk food είναι η πίτσα…»

24.05.2020
Νικόλαος Κριαράς: «Το πιο υγιεινό junk food είναι η πίτσα…»
Μετά από σχεδόν δύο μήνες σε καραντίνα όλοι σχεδόν πήραμε κάποια επιπλέον κιλά, άλλοι περισσότερα άλλοι λιγότερα. Και όχι τίποτα άλλο αλλά έχουμε μπροστά μας καλοκαίρι και θα πρέπει να βγούμε και στην παραλία. Και επειδή τα κιλά αν δεν προσέξουμε, προστίθενται πολύ εύκολα, ζητήσαμε από τον διαιτολόγο Νικόλαο Κριαρά να μας δώσει τα "φώτα "του ώστε να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος που αποκτήσαμε εν μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κύριε Κριαρά, μπορεί να κόψαμε το φαγητό από τα εστιατόρια αυτούς τους δύο μήνες αλλά το μαγείρεμα στο σπίτι δεν το αποφύγαμε και μάλιστα μαγειρεύαμε και με το παραπάνω. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικές συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά που βάλαμε στην καραντίνα;

Η καραντίνα ήταν η στιγμή ανασκόπησης του εαυτού μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε κι άλλες πτυχές των δυνατοτήτων μας, μία από αυτές τις πτυχές ήταν και η μαγειρική. Όσο διάστημα ήμασταν μέσα, δοκιμάσαμε διάφορες συνταγές με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ζυγαριά και δυστυχώς επειδή δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, δεν ανησυχούσαμε που δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο αγαπημένο μας τζιν. Τι προτείνω:

1ον. Ξεκίνα βόλτα στο πάρκο. Μία βόλτα για 30 λεπτά, για 3-4 ημέρες την εβδομάδα. Μόνο θετικά αποτελέσματα θα δεις. Ενεργοποιούνται οι μύες, έχεις καλύτερη αναπνευστική λειτουργία με ταυτόχρονη αύξηση του μεταβολισμού.

2ον. Θέσε ένα πρόγραμμα. Εκτός από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς, φρόντισε να έχεις πρόγραμμα στο πότε θα πηγαίνεις για ψώνια. Θα σε βοηθήσει στο να έχεις μία πλήρη συγκρότηση έτσι ώστε να μην καταφεύγεις σε λάθη και τυχόν δικαιολογίες.

3ον. Να επικοινωνείς με τον διαιτολόγο σου σε real time. Για κάθε απορία και κάθε ατασθαλία σου, θα πρέπει να τα συζητάς με τον διαιτολόγο σου.

4ον. Μην βλέπεις εκπομπές μαγειρικής. Σε καμία περίπτωση , δεν πρέπει να κριτικάρεις την ποσότητα που έφαγε ο διπλανός σου καθώς και το τι μαγείρεψε. Αυτό θα σε καταστρέψει ψυχολογικά γιατί θα προσπαθήσεις να συνυπάρξεις σε δύο διατροφικούς κόσμους και δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρεκκλίνεις.

5ον. Δεν πρέπει να θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους. Καλό είναι να μην κοιτάς να πιάσεις τον τελικό σου στόχο, αλλά τον στόχο της κάθε διατροφής. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για το πότε θα χάσεις τα κιλά αλλά θα πρέπει να είσαι επικεντρωμένη στο στόχο μέχρι το επόμενο ραντεβού με τον διαιτολόγο σου.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό junk food;

Tέσσερα τρίγωνα κομμάτια από πίτσα με την crispy ζύμη χώρις bacon και κρέμα γάλακτος. Η σάλτσα χάρη στη ντομάτα και το λυκοπένιο σε συνδυασμό με το τυρί που αυτή περιέχει διώχνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τον καρκίνο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη διαλειμματική νηστεία που ακούμε συχνά τελευταία;

Είναι μία εντελώς λανθασμένη διατροφή. Δεν βασίζεται στον βασικό κανόνα (πολλά και συχνά γεύματα), ο οποίος οφείλει να προστατεύσει την ευρωστία του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας. Να σημειωθεί πως ο χρόνος που μένεις νηστική επηρεάζει αρνητικά το μυϊκό σου σύστημα. Το παρατεταμένο διάστημα νηστείας μέσα στην ημέρα, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει, γιατί αφήνει το σάκχαρο ανεξέλεγκτο. Έτσι προκαλούνται ψευδοκρίσεις υπογλυκαιμίας, ενώ οι μύες δεν παίρνουν την απαιτούμενη ποσότητα γλυκόζης, στο χρόνο που πρέπει, δηλαδή ανά διαστήματα τριών ωρών. Και μπορεί με αυτό τον τρόπο να χάνεις κιλά, όμως αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο! Το πρόγραμμα αυτό καταπονεί τη μυική κατάσταση και προκαλεί νεογλυκογέννεση, που μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά, αλλά αυτό είναι πρόσκαιρο και φυσικά ζημιογόνο για την υγεία του διαιτώμενου.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και δεν χάνουμε κιλά;

Συνήθως υπερεκτιμούμε την κάθε δραστηριότητα που κάνουμε. Πολλές φορές ενώ ασκούμαστε, θεωρούμε ότι έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είμαστε και κάτω από τον μέσο όρο. Επίσης, υποτιμούμε την τροφή μας. Συχνά, καταναλώνοντας κάποιο γεύμα, δεν έχουμε ελέγξει κατά πόσο αποδίδει ως προς τα θρεπτικά στοιχεία. Ένα ακόμα λάθος είναι ότι καταναλώνουμε άφοβα, αναψυκτικά χωρίς θερμίδες γιατί νομίζουμε ότι δεν παχαίνουν ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι τα διάφορα γλυκαντικά επιφέρουν βλάβη στο ήπαρ αλλά και αυξήση του σωματικού λίπους! Και τέλος θα έλεγα ότι παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής – λιποδιαλύτες που είναι λάθος. Τα σκευάσματα λιποδιαλυτών, τα έχουμε στο μυαλό μας, σαν τα χάπια της μείωσης χοληστερόλης! Όπως ο κάθε άνθρωπος με αυξημένη χοληστερόλη, παίρνει αυτό το χάπι μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα, έτσι και ο άνθρωπος που θέλει να αδυνατίσει παίρνει αυτά τα χάπια - νομίζοντας θα τον βοηθήσουν ενώ παράλληλα θα τρώει κανονικά – και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι λιποδιαλύτες πρέπει να δίνονται με ιατρική συνταγή! Αυτά τα χάπια δεν δίνονται για πλάκα.

Info:

Ο Νικόλαος Κριαράς σπούδασε στο Α.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Διαιτολογίας και Διατροφής. Στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2009, έκανε πρακτική άσκηση στο Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο. Η πτυχιακή εργασία, την οποία εκπόνησε με απόλυτη επιτυχία, αναφερόταν στη ''Διαιτητική αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα'' και βαθμολογήθηκε με 9. Επιδιώκει την συνεχή ανάπτυξη με την παρακολούθηση διαφόρων σημαντικών σεμιναρίων, ορισμένα εξ'αυτών είναι τα εξής : 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: Μελέτη και Θεραπεία Νόσων Σχετιζομένων με τη Θρέψη, 3ο Βαλκανικό και 8ο Μακεδονικό συνέδριο με τίτλους: ‘’obesity’’ και ‘’ Nutrition and Dietition’’, αντίστοιχα, 14η Διημερίδα από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρυνσης, 6οΜακεδονικό Συνέδριο Διατροφής με τίτλο: ‘’Επιστήμη της διατροφής στην εποχή της τεκμηρίωσης’’. Είναι επίσης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)