Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Ο έρωτας είναι τόσο εγωιστικό συναίσθημα»

07.06.2020
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Ο έρωτας είναι τόσο εγωιστικό συναίσθημα»
Πώς αισθάνθηκε για το βραβείο Ίρις που κέρδισε πρόσφατα για τον ρόλο του στην ταινία «Ευτυχία»; Τι τον άγχωσε περισσότερο με την πανδημία του κορονοϊού και τι του δίδαξε αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία; Ποιες αλλαγές βλέπει στον εαυτό του μεγαλώνοντας; Πιστεύει στον Θεό; Σε ποιους λέει να μην τρώνε τυρί; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly.gr, με αφορμή την επανέναρξη των γυρισμάτων της τηλεοπτικής σειράς «Έτερος Εγώ» η οποία θα προβληθεί από τη νέα σεζόν.

Κέρδισες το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στα φετινά Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την «Ευτυχία». (Υποδύθηκε τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο τον δεύτερο σύζυγο της Ευτυχίας). Πες μας δυο λόγια για αυτή την εμπειρία. Το ευχαριστήθηκες αυτό το βραβείο δεδομένου ότι η φετινή απονομή ήταν λίγο διαφορετική;

To βραβείο είναι το αποτέλεσμα. Όταν κάποιος σου δίνει ένα βραβείο, ειδικά ένα τόσο μεγάλο βραβείο για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό και ειδικά από ανθρώπους που κάνουν την ίδια δουλειά με εσένα και αναγνωρίζουν την προσπάθεια. Χάρηκα πολύ εκείνη την περίοδο των γυρισμάτων και που δούλεψα με όλους αυτούς τους σπουδαίους και υπέροχους ηθοποιούς και συνεργάτες. Σίγουρα ήταν μια πολύ διαφορετική απονομή, κανένας δεν φανταζόταν ότι θα το ζούσαμε αυτό αλλά είχα πάρει την χαρά από πριν.

Ξεκίνησαν πάλι τα γυρίσματα για το «Έτερος Εγώ» που είχαν διακοπεί λόγω κορονοϊού (υποδύεται τον καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη που βοηθά την αστυνομία να εξιχνιάσει εγκλήματα).

Πράγματι είχαμε ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα αλλά ο κορονοϊός μας σταμάτησε. Λογικά επειδή χρειαζόμασταν τότε 4-5 εβδομάδες γυρισμάτων, υπολογίζω κατά τα μέσα Ιουλίου ότι θα έχουμε τελειώσει τα γυρίσματα – πρώτα ο Θεός.

Πάντως το «Έτερος Εγώ» είναι ότι πιο κοντινό έχουμε δει μέχρι τώρα στις σειρές που προβάλει το Νetflix ...

Με συγκρίσιμο μέγεθος το Netflix, ναι είναι πολύ κοντά. Το κάναμε πάντα με συγκρίσιμο μέγεθος αυτών που ονειρευόμασταν και αγαπάμε. Είμαστε νομίζω κοντά στο επίπεδο το οποίο θα θέλαμε να βλέπουμε γιατί έχουμε δει και εντελώς αδιάφορα πράγματα στο Netflix που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν καθόλου.

Πότε θα βγει το «Έτερος Εγώ» στην Cosmote Tv;

Να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω το πότε.

Πώς είναι το κλίμα στα γυρίσματα τώρα στην εποχή του κορονοϊού;

Τηρούμε όλους τις κανόνες υγιεινής, οι περισσότεροι δυσκολεύονται με τις μάσκες στο πρόσωπο αλλά από την άλλη προσέχουμε για να έχουμε, όπως λένε όλοι.

Πώς τα βλέπεις τα πράγματα λόγω του κορονοϊου; Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα;

Πρόκειται για μια παγκόσμια καταστροφή ουσιαστικά οικονομική και ειδικά για τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη τέχνη. Μου είναι πολύ στενάχωρο που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί άλλους τρόπους για να μπορούμε όπως τώρα σε περιπτώσεις δύσκολες, να καλύπτουμε τις στιγμές που ο κόσμος έχει ανάγκη όχι μόνο από οικονομικής φύσεως αλλά και ψυχικής και να μπορούμε να διατηρούμε μια αντίστοιχη επαφή. Αναγνωρίζω τα προβλήματα και το πόσο δύσκολα ήταν για εμάς τους Έλληνες τα τελευταία 12 χρόνια με την οικονομική κρίση και αυτό που ο καθένας κουβάλησε πάνω στις πλάτες του. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει με την πανδημία είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Νομίζω όμως ότι τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε πρακτικά το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και τα σχέδια μας για να υλοποιήσουμε και να βοηθήσουμε κομμάτια όπως είναι και το κομμάτι της τέχνης. Το λέω επί προσωπικού αλλά σαφώς πρέπει να γίνει κάτι πιο οργανωμένα μέσω της πολιτικής. Και ίσως θα έπρεπε νωρίτερα οι πολιτικοί να έχουν σκεφτεί τι θα μπορούσε να γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όλα πια ανοίγουν και πάλι, επιστρέφουμε στην κανονικότητα και σίγουρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε σκεφτεί τρόπους να βοηθήσουμε το κομμάτι του θεάτρου και παραγωγικά γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε πολύ καλούς καλλιτέχνες, τους οποίους αυτή τη στιγμή η ανεργία, η απραξία και οι ελλιπείς τρόποι βιοπορισμού δεν θα τους βοηθήσουν αρχικά να επιβιώσουν. Αλλά και ψυχολογικά για εμάς τους ίδιους, το να μην δημιουργούμε – ανεξάρτητα αν κάποιος κάνει πρόβες στο σπίτι του- είναι ένα τέλμα από το οποίο είναι πολύ δύσκολο να βγούμε. Νομίζω ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα, σαφώς σύμφωνα με τους απαραίτητους τρόπους του Υπουργείου Υγείας, αλλά από τη στιγμή που όλα ανοίγουν δεν μπορείς να μην ανοίγεις κάποια άλλα πράγματα.

Βγήκε κάτι μέσα από τη πρωτοβουλία support workers;

Το πιο ουσιαστικό ήταν και είναι νομίζω, η αλληλεγγύη των ανθρώπων. Τώρα πρακτικά είμαστε στην αναμονή.

Στο μεταξύ, αυτό το καλοκαίρι θα έπαιζες στην Επίδαυρο στην Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκαν κάποιες παραστάσεις και κάποιες άλλες παραστάσεις θα γίνουν σε πολύ συγκεκριμένους χώρους, οπότε η παράσταση που ήταν να κάνω με τον Νανούρη και τους υπόλοιπους συντελεστές, νομίζω θα μεταφερθεί.

Σε συνεντεύξεις σου έχεις πει ότι γενικά δεν έχεις ελεύθερο χρόνο και ότι δουλεύεις πολύ. Τελικά αυτή η αποχή από την εργασία ήταν κάτι που χρειαζόσουν;

Σωματικά και ψυχολικά ναι. Από την άλλη τώρα είμαι νέος και μπορώ να δουλέψω σκληρά. Το κάνω με αγάπη, δεν το λέω με παράπονο ότι δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Περισσότερο το λέω επειδή αυτή είναι η καθημερινή μου πραγματικότητα και επειδή σχεδόν μου άρεσει, μου αρέσει γιατί δημιουργώ αυτό που αγαπάω. Φυσικά και θα δω τους φίλους μου, θα βρεθώ με ανθρώπους που έχω πολύ καιρό να δω, θα κάτσω σπίτι να ξεκουραστώ αλλά επί της ουσίας το αγαπάω αυτό που κάνω. Το να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα, περισσότερο με αγχώνει παρά με ευχαριστεί. Στην καραντίνα είχα χρόνο να ξεκουραστώ σωματικά, να ασχοληθώ με το σπίτι μου, να καθαρίσω και να κάνω όλες αυτές τις διαδικασίες που ίσως είχα αφήσει πίσω, όπως άλλωστε έκαναν όλοι οι άνθρωποι. Για να εκτονωθώ, θα κάτσω να γράψω αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που του άρεσει να κάθεται.

Σε φόβισε αυτή η κατάσταση; Είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε για τη ζωή των κοντινών σου ανθρώπων;

Όχι αλλά αγχώθηκα για το τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι πιο ανεξέλεγκτο- εκεί ναι θα με φόβιζε αλλά έβλεπα ότι όλοι οι άνθρωποι το αντιμετωπίσαμε, αν μην τι άλλο, με υπευθυνότητα και με την κατάλληλη καθοδήγηση. Περισσότερο αν θες, με προβληματίζει το τι θα συμβεί μετά και ακόμα με προβληματίζει πώς ξαφνικά μπορούν όλα τα πράγματα με έναν μαγικό ή επιστημονικό τρόπο, να αλλάξουν. Από την άλλη όταν μπροστά σου έχεις κάτι τόσο σοβαρό, πρέπει να το αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα - όχι με φόβο. Ο φόβος δημιουργεί πανικό, νεύρα, άγχος. Θέλει μια εσωτερική σκέψη όλο αυτό, να αναγνωρίσεις τι συμβαίνει και να καταλάβεις.

Τι έμαθες μέσα από αυτή την περιπέτεια;

Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα στη ζωή μας δεδομένο και το πόσο τελικά έχουμε γεμίσει τον εαυτό μας με χαζές προκαταλήψεις και χαζές σκέψεις και χαζούς τρόπους συμπεριφοράς. Σκεφτόμουν το απλό: ότι έχουμε στο σπίτι μας πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε, απλά τα κρατάμε μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε τον χρόνο να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα που έχουν στοιβαχτεί γύρω μας, δεν είναι αναγκαία. Μπορεί να είναι από υλικά πράγματα μέχρι εσωτερικά όπως οι σκέψεις μας. Χρειαζόταν ένα restart λίγο ο κόσμος.

Είσαι από τους ηθοποιούς που σε όλη την καριέρα σου τηρείς ένα χαμηλό προφίλ όσον αφορά στην προσωπική σου ζωή…

Οι άνθρωποι με έχουν μάθει, όσοι δηλαδή με έχουν μάθει, μέσα από τη δουλειά μου. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει γίνει η ζωή μας με τα social media και το ίντερνετ, είναι δύσκολο να σβηστούν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα βλέπω σήμερα παλιές μου συνεντεύξεις και λέω: «μα, είμαι ένας άλλος άνθρωπος πια». Μπορεί μια μέρα να πεις κάτι σε μια συνέντευξη γιατί είσαι ψυχικά φορτισμένος και εκείνη τη στιγμή που θα το πεις να σημαίνει κάτι για εσένα, αλλά μεγαλώνοντας αυτό θα έχει αλλάξει αλλά θα έχει μείνει εκεί για πάντα. Οπότε δεν θέλω τα κομμάτια της προσωπικής ζωής μου, να βγαίνουν στο ίντερνετ. Γιατί πρέπει ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μου να έχει ένα στίγμα, να υπάρχει το ονομά του –μπάμ- εκεί; Είναι άνθρωπος πρώτα απ’ όλα, έχει προσωπική ζωή, έχει επάγγελμα, σκέψη, προσωπικότητα, οικογένεια.

Η αλήθεια είναι ότι αρέσει στους ανθρώπους να μαθαίνουν τα προσωπικά του άλλου. Ανέκαθεν συνέβαινε και ειδικά για τους ανθρώπους του θεάματος, είναι το τυράκι..

Μην τρώτε τυρί τότε! Να τρώτε με χαμηλά λιπαρά (γέλια). Τα πράγματα θέλουν ένα μέτρο. Η προσωπική μου ζωή είναι ένα δικό μου κομμάτι και όπως το σέβομαι εγώ θέλω να το σέβονται και οι άλλοι για εμένα. Δεν νομίζω να έχω εκθέσει ποτέ κανέναν στη ζωή μου και αν έχει συμβεί έχει γίνει κατά λάθος.

Τον έχεις φαναστεί τον εαυτό σου με οικογένεια;

Όχι, θέλω να κάθομαι μόνος μου στο Άγιο Όρος, να γίνω μοναχός και να κοιτάω το ταβάνι. (γέλια). Ότι θέλουν όλοι οι άνθρωποι θα το ήθελα και εγώ στη ζωή μου. Αλλά δεν ξέρω πώς ο Θεός τα κανονίζει και τα ορίζει.

Πιστεύεις στο Θεό;

Πιστεύω πάρα πολύ και στο Θεό και στους ανθρώπους. Έχω ανάγκη να πιστεύω στους ανθρώπους, σε αυτούς που αγαπιούνται, σε αυτούς που ορίζουν τα πράγματα. Δεν θέλω να πιστεύω στον αρνητισμό, στην κακία, στον ρατσισμό, στους ανθρώπους που προσβάλλουν, που μειώνουν, που σκοτώνουν, δεν πιστεύω σε αυτόν τον κόσμο, ξέρω ότι υπάρχει αλλά δεν τον θέλω.

Έχεις αγαπηθεί και αγαπήσει όσο θα ήθελες;

Νομίζω ναι. Δεν έχω παράπονο. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι κάποιες φορές γεμάτος, κάποιες άλλες άδειος όπως όλοι οι άνθρωποι. Καταλαβαίνω όμως την έννοια της αγάπης και την αναγνωρίζω όπως αντίστοιχα και την έλλειψη της.

Πιστεύεις ότι ο έρωτας μας μαλακώνει;

Μέσα μου πιστεύω πώς ναι αλλά από την άλλη ο έρωτας είναι τόσο εγωιστικό συναίσθημα, που καμιά φορά μας αλλοιώνει και μας βγάζει χειρότερα πράγματα έξω. Στον έρωτα νομίζεις ότι όλα είναι «σου» και ότι όλα σου ανήκουν. Δεν είναι όμως. Εσύ ανήκεις στον κόσμο σου, στον μικρόκοσμο του σώματός σου και ο άλλος ανήκει στον δικό του. Τίποτα δεν είναι «σου» ή «του».

Πριν από λίγες ημέρες είχες τα γενέθλιά σου. Βλέπεις διαφορές στον εαυτό σου μεγαλώνοντας;

Γερνάω, μεγαλώνω, ασπρίζουν τα μαλλιά μου, πονάει λίγο η μέση μου, με πιάνει το γονατό μου, δεν μπορώ να φάω κάποια φαγητά, να ξενυχτίσω πολύ. Για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει που γερνάω. Αντιλαμβάνομαι το χρόνο και έχω απόλυτα καλή σχέση μαζί του.

Διακοπές θα πας φέτος;

Εύχομαι πως ναι, θα πάω. Αν όλα βέβαια είναι εντάξει γύρω μου.

Θα πήγαινες σε νησί (λόγω του κορονοϊού);

Πάντα πάω σε νησί το καλοκαίρι..

Το «Δείπνο Ηλιθίων» τελείωσε λίγο πιο νωρίς, όπως όλες οι παραστάσεις λόγω πάλι του κορονοϊού. Υπάρχει περίπτωση να δώσετε κάποιες παραστάσεις για το φινάλε;

Υπάρχει περίπτωση να αρχίσουμε την παράσταση τον Οκτώβρη μέχρι τον Γενάρη σίγουρα.

Σου εύχομαι τα καλύτερα, λοιπόν! Καλό καλοκαίρι και καλή τύχη!

Ευχαριστώ πολύ, την τύχη θα τη χρειαστούμε σίγουρα!

Info:

Αυτή την περίοδο ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης κάνει γυρίσματα για τον δεύτερο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς «Έτερος Εγώ», που θα προβληθεί από τη νέα σεζόν στο κανάλι της Cosmote Tv.