Άννα Χατζησοφιά: «Νομίζω ότι Φατσέες, Σταυρούλες, Χαρές, Πολυμενείς κλπ υπάρχουν άφθονοι γύρω μας...»

16.01.2020
Άννα Χατζησοφιά: «Νομίζω ότι Φατσέες, Σταυρούλες, Χαρές, Πολυμενείς κλπ υπάρχουν άφθονοι γύρω μας...»
Εξ αδιαιρέτου, Οι Μεν Και Οι Δεν, Ο κακός βεζύρης, Κωνσταντίνου και Ελένης, Λίφτινγκ, Το καφέ της Χαράς, Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον Λόλα και πολλά ακόμη σήριαλ που έγραψαν ιστορία. Η υπογραφή της επιτυχίας αναμφίβολα φέρει το όνοματεπώνυμο της. Η Άννα Χατζησοφιά έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα έχοντας πάντοτε στο μυαλό της τις επιθυμίες του πιστού της τηλεοπτικού κοινού.

​Γεννήθηκε στον Τύρναβο. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και τις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Β. Ρίτσου. Έπαιξε επί μια πενταετία στο Θεσσαλικό Θέατρο, στην ερασιτεχνική σκηνή του οποίου σκηνοθέτησε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ο μπαμπάς ο πόλεμος. Έγραψε επίσης πολλά κείμενα για επιθεωρήσεις. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Τα τελευταία έτη διδάσκει σεναριογραφία στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa". Το Μάϊο του 2014 ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παπαδημούλη που συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελληνίδα σεναριογράφος που έχει γράψει τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες μαζί με τον Χάρη Ρώμα, μιλάει αποκλειστικά στο Womenonly.gr και τον Γιώργο Μουλά για το Καφέ της Χαράς, την πολιτική, την τηλεόραση και πολλά ακόμη.

Έχετε στο ενεργητικό σας τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες μαζί με τον Χάρη Ρώμα αλλά και χωρίς. Η ενασχόληση με την πολιτική πως προέκυψε; Τι γεύση σας άφησε;

Είμαι ενεργά στο κίνημα στο χώρο της αριστεράς από 15 χρονών. Σ αυτά τα πλαίσια, συμμετείχα και στο ψηφοδέλτιο του Σύριζα, με την ίδιο τρόπο δηλαδή που μετείχα στο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, στην Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων κλπ. Φυσικά είναι ύψιστη τιμή το να διατελέσεις μέλος της Βουλής των Ελλήνων. Ομολογώ ότι ήταν συγκλονιστική εμπειρία, βλέπεις από μέσα πόσο σημαντική είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τις δυνατότητες της όταν ασκείται με τον τρόπο που πρέπει και τα όρια της όταν εγκλωβίζεται σε σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Η κρίση που "βίωσε" και η τηλεόραση την έκανε τελικά καλύτερη;

Καλύτερη δεν θα μπορούσα να πω, το ενθαρρυντικό είναι ότι επέστρεψε η ελληνική Μυθοπλασία, και από αναπτυξιακή σκοπιά, γιατί άνοιξε πάλι μία σημαντική αγορά εργασίας για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους και μία σειρά άλλων ειδικοτήτων, αλλά και γιατί έχουμε ανάγκη σαν λαός από την δική μας αναπαράσταση, όπως αποδεικνύουν και οι υψηλές τηλεθεάσεις.

Υπάρχουν προγράμματα που σας απογοητεύουν ακόμη στην τηλεόραση; Με τι είδους προγράμματα αλλάζετε κανάλι;

Κατ΄ αρχάς πιστεύω στον πλουραλισμό στην τηλεόραση, στην ύπαρξη προγραμμάτων για όλα τα γούστα. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μέτρο, αισθητική, να αποφεύγεται ο ρατσιστικός, σεξιστικός λόγος και μισαλλόδοξος λόγος. Ξέρετε κάτι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο με εκνευρίζουν οι πολιτικές εκπομπές όταν γίνονται όργανα προπαγάνδας και fake news.

Σας ενοχλεί η αντιγραφή στην τηλεόραση;

Κατά διαστήματα ναι, περισσότερο γιατί είμαστε μια μικρή κοινότητα, αλλά φυσικά για να θέσουμε το ζήτημα στο θεωρητικό του υπόβαθρο, τι θα πει αντιγραφή; Δεν υπάρχει παρθενογένεση, υπάρχει διακειμενικότητα, όλοι είμαστε τα βιβλία που διαβάσαμε, οι ταινίες και οι σειρές που είδαμε και αγαπήσαμε, είμαστε οι επιρροές μας τελικά.

Έχετε δημιουργήσει ουσιαστικές φιλίες μέσα από το χώρο του θεάματος;

Α, ναι, μακροχρόνιες και δυνατές σε επίπεδο οικογένειας πλέον. Με την Μαρία Κανελλοπούλου γνωριζόμαστε από την Πλειστόκαινο εποχή, με την Τζόϋς, για να χρησιμοποιήσω έκφραση της από το Τζουράσικ Παρκ, με τον Περικλή Λιανό και την Ελένη Φίλιππα, την Φωτεινή Κοτρώτση, γίναμε κουμπάροι και δεν επεκτείνομαι περισσότερο γιατί θα χρειαστούμε πολλές σελίδες. Εντάξει και με τον Χάρη είναι κάτι σαν γάμος πια.

Σε αρκετές σειρές που φέρουν την υπογραφή σας έχετε κάνει Guest εμφανίσεις όμως σε καμία από αυτές δεν σας είδαμε ως πρωταγωνίστρια. Ήταν κάτι που δεν το αποζητήσατε;

Ναι, δεν το αποζήτησα, από την στιγμή που άρχισα να γράφω άλλαξαν οι προτεραιότητες μου. Ξέρετε, πολλοί γίνονται συγγραφείς για να γίνουν ηθοποιοί, με εμένα λοιπόν συνέβη το αντίθετο. Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω συγγραφέας.

Το «Καφέ της Χαράς» επέστρεψε και σάρωσε σε νούμερα τηλεθέασης. Γιατί πιστεύετε πως ξεχωρίζει ο κόσμος αυτή τη σειρά;

Νομίζω ότι ο κόσμος που δημιουργεί ανταποκρίνεται στο φαντασιακό των περισσότερων από εμάς για το πώς (θα έπρεπε να) είναι η «αγνή» επαρχία. Το Κολοκοτρωνίτσι είναι λίγο σαν τα μυθικά Κύθηρα, σαν το Σάνγκρι Λα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ήρωες δεν έχουν αναγνωρίσιμα στοιχεία από ανθρώπινους τύπους που όλοι ξέρουμε, αντίθετα, νομίζω ότι Φατσέες, Σταυρούλες, Χαρές, Πολυμενείς κλπ υπάρχουν άφθονοι γύρω μας. Εντάξει ο Πόπωτας είναι περισσότερο κατασκευή από τους άλλους, με την έννοια ότι συνενώνει χαρακτηριστικά αρκετών διαφορετικών χαρακτήρων, πλησιάζοντας περισσότερο αρχετυπικούς ρόλους της κωμωδίας.

Ποια άλλα πρόσωπα από τους πρώτους κύκλους είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στο Κολοκοτρωνίτσι ;

Η Αγλαΐα είναι δεδομένο ότι θα επιστρέψει με τρόπο έκπληξη, η Πενέλοπε Μαρκάτος επίσης, και θα δείξει ποιοι ακόμα θα χρειαστούν. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του σεναρίου.

Εφόσον ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του «Καφέ» έκλεισε το 2006 έχοντας αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το τηλεοπτικό κοινό γιατί δεν επέστρεψε με νέο κύκλο το 2007;

Γιατί δεν έμεινε ανοιχτό για να επιστρέψει την επόμενη σαιζόν, δεν είχαμε διαγνώσει αυτή την αναγκαιότητα στην ιστορία. Επέστρεψε την στιγμή που σαν δημιουργοί αισθανθήκαμε την ανάγκη να ξαναδούμε τους ήρωες μας και μάλλον συνέπεσε χρονικά και με την ίδια διάθεση από μεριάς του κοινού.

Ποια σειρά από τις δικές σας έχετε όνειρο να επιστρέψει κάποια στιγμή;

Καμία. Νομίζω ότι μόνο το Καφέ είχε αυτή την δυνατότητα. Βοήθησε και το γεγονός ότι τα παιδιά που παίζανε μικρά τον Μανωλάκη και την Βάλια μεγάλωσαν και έγιναν ηθοποιοί και εξαιρετικοί μάλιστα.

Επιτρέψτε μου να σας πω πως είστε μια πολύ όμορφη γυναίκα! Περιποιείστε τον εαυτό σας; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Ευχαριστώ πολύ, διεύθυνση να στείλω γλαδιόλες παρακαλώ. Τον εαυτό μου τον περιποιούμαι στοιχειωδώς. Τα απαραίτητα, κρέμες πρωί - βράδυ, ανταύγειες στα μαλλιά, κάνα νύχι, ε, αυτά. Δεν έχω κάνει ούτε καθαρισμό προσώπου ποτέ, δέκα χρόνια τώρα όλο λέω να κάνω μπότοξ και όλο το αναβάλλω, με έχει πιάσει μια φοβία ότι μπορεί να πέσω με το που έχω κάνει την ένεση, να χτυπήσω και να παραμορφωθώ.