Γιάννης Στάνκογλου: «Το μόνο κοινό που έχω με τον Κυπραίο είναι ότι μπορώ να ερωτευτώ βαθιά»

05.01.2020
Γιάννης Στάνκογλου: «Το μόνο κοινό που έχω με τον Κυπραίο είναι ότι μπορώ να ερωτευτώ βαθιά»
Τι του αρέσει στον ρόλο του Θωμά Κυπραίου; Τι τον έκανε να πει το ναι στις «Μέλισσες»; Ποιες σκηνές βαριέται να γυρίζει; Πόσο τον έχει αλλάξει η πατρότητα; Ποιος είναι ο μεγαλύτερός του εφιάλτης; Έχει βιώσει ποτέ ερωτική απογοήτευση; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά o Γιάννης Στάνκογλου στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly.gr, με αφορμή την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», όπου πρωταγωνιστεί.

Ας ξεκινήσω με την κοινότυπη ερώτηση: Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε το «ναι» στις Μέλισσες;

Kαταρχήν το σέναριο το οποίο βέβαια δεν διάβασα όλο γιατί μιλάμε για ένα καθημερινό σενάριο το οποίο δεν έχει καν ολοκληρωθεί, δεν ξέρεις την αρχή, τη μέση ή το τέλος. Διάβασα μια σκαλέτα και μου φάνηκε πολύ ωραία η ιστορία, με πολύ ωραίους και δυνατούς χαρακτήρες. Όταν ο Λευτέρης Χαρίτος μου είπε για το χαρακτήρα που θα υποδυθώ, μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα μαθαίνοντας επίσης τους συνεργάτες, ήταν δύσκολο να αρνηθώ γιατί είναι άνθρωποι που έχω συνεργαστεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τους εκτιμώ πολύ. Οπότε είπα χωρίς δεύτερη σκέψη το «ναι», γιατί 10 χρόνια είχα πει πάρα πολλά «όχι» στην τηλεόραση.

Πράγματι είχαμε πολύ καιρό να σας δούμε στην τηλεόραση.

Είπα να επιστρέψω. Δύσκολο πράγμα βέβαια το καθημερινό, γιατί ακόμα και όταν δεν έχουμε καθημερινό γύρισμα πρέπει να διαβάζεις, καθώς πραγματικά οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ γρήγοροι. Ακόμα μου κάνει εντύπωση πώς με τόσο γρήγορους ρυθμούς κρατιέται τόσο ψηλά το επίπεδο.

Κάνετε και θέατρο …

Κάνω και θέατρο, τον Γιούγκερμαν, μια παράσταση που είναι τρεις ώρες, από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. Είναι ένας δύσκολος χειμώνας από θέμα κούρασης. Από άποψη δημιουργίας είναι πολύ όμορφος.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή δεδομένου ότι όλα στη ζωή μας έχουν γίνει πια πολύ φλατ;

Νομίζω ναι, την έχει αυτή την ανάγκη αλλά κυρίως η ανάγκη του κόσμου είναι η μυθοπλασία, θέλει να δει ένα σενάριο που παραγματικά έχει ενδιαφέρον, έχει ίντριγκα, ανατροπές. Ο κόσμος θέλει ιστορία , αυτό το πιστεύω και για το θέατρο και για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Όταν υπάρχει μια ιστορία, βαθιά, ουσιαστική με αλήθεια, ο κόσμος δεν θα της γυρίσει την πλάτη. Θα την ακολουθήσει. Δεν είναι τυχαία ούτε η επιτυχία στις Άγριες Μέλισες, ούτε στον Γιούγκερμαν, ούτε στο Νησί παλιότερα ή στη Δέκατη Εντολή. Νομίζω ότι ο κόσμος επειδή βλέπει και πολύ συνδρομητική τηλεόραση, ξεχωρίζει τις σειρές οι οποίες είναι υψηλών προδιαγραφών. Και όταν λέω υψηλών προδιαγραφών δεν εννοώ μόνο από θέμα παραγωγής, γιατί από θέμα παραγωγής μας πετάνε λάσπη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πράγματικά δουλεύουν την ιστορία, το σενάριο. Ο κόσμος πια καταλαβαίνει αυτό που βλέπει. Είναι μαθημένος. Απλά το θέμα είναι να κρατηθεί αυτό το επίπεδο και να μην ξαναγυρνάμε μετά στα ριάλιτι.

Έχετε δηλώσει ότι σας αρέσουν οι ρόλοι των κακών.Τι βρίσκετε σε αυτούς;

Μέσα από αυτούς τους ρόλους ψάχνω να βρω τι είναι αυτά που τον κάνουν να οδηγηθεί σε αυτές τις πράξεις που θα θεωρήσουμε αργότερα κακές. Και για εμένα αυτό το βάθος είναι πιο πολύ σημαντικό από το να έχω έναν φλατ ρόλο ο οποίος ξέρουμε εξαρχής τι κάνει, που θα οδεύσει κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι στους μεγαλύτερους κλασικούς ρόλους, συναντάμε ανθρώπους που έχουν πάθη, εμμονές , έχουν κάνει διάφορα άσχημα πράγματα. Για παράδειγμα, ο Γιούγκερμαν - αν έχεις διαβάσει το βιβλίο- θα δεις ότι έχει κάνει φόνους, έχει κάνει πλιάτσικα, έχει ερωτευτεί και έχει βιάσει, έχει μαχαιρώσει αλλά το θέμα είναι η πορεία.

Ποιες σκηνές βαριέστε να γυρίζετε;

Δεν μου αρέσει στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση το πολύ μπλα μπλα. Προτιμώ να μιλάνε τα μάτια, να μιλάει η σιωπή, τα πλάνα και τα κάδρα. Όταν έχει πολύ μπλα μπλα και δεν υπάρχει ουσία, εκεί λίγο βαριέμαι.

Τι κοινό έχει ο Θωμάς Κυπραίος με τον Γιάννη Στάνκογλου;

Τίποτα! (γέλια) Το μόνο που έχω είναι ότι μπορώ να ερωτευτώ βαθιά. Άλλα κοινά δεν έχω. Προσπαθώ να τον συμπαθήσω, να τον ανακαλύψω, αλλά μου αρέσει αυτός ο ήρωας γιατί τον πηγαίνω στα άκρα με κάποιον τρόπο, δηλαδή, ούτε πολύ κακός –ναι μεν κάνει όλες αυτές τις πράξεις οι οποίες είναι παράξενες και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται και γιατί, αλλά μου αρέσει και το κάνω και εγώ επί τούτου. Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι.

Πολλοί θεατές μιλάνε για τις ερωτικές σκηνές του Θωμά και της Μυρσίνης. Πιστεύετε ότι ο κόσμος ελκύεται από το παράνομο;

Δεν ξέρω τι έχει γραφτεί και τι λέγεται για αυτές τις σκηνές αλλά το παράνομο έτσι και αλλιώς είναι ένα στοιχείο της ζωής. Δηλαδή το έχουμε στη σκέψη μας για τον ίδιο μας τον εαυτό και όχι μόνο όταν εκδηλώνεται ερωτικά. Είμαστε όλοι εν δυνάμει αμαρτωλοί. Και αυτό έχει να κάνει με αυτά που είπα προηγουμένως. Δεν υπάρχει ο κακός που λέμε. Κάποια στιγμή έχεις ανάγκη από κάτι που ηθικά ας το πούμε, δεν είναι σωστό. Αλλά μπορεί αυτό το μη σωστό να σε κάνει να δεις τη ζωή με πολύ πιο θετικό τρόπο αργότερα. Αρκεί βέβαια να είσαι άνθρωπος με ανοιχτές τις κεραίες και αντίληψη.

Πόσο εύκολο είναι να γυρίζετε τέτοιου είδους σκηνές;

Κατά κάποιο τρόπο έχω συνηθίσει γιατί έχω παίξει πολύ στη Δέκατη Εντολή. Φυσικά, δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα, έχει να κάνει πάρα πολύ με την παρτενέρ που έχεις απέναντι σου, τον σκηνοθετη και πώς ακριβώς το θέλει. Δεν είναι εύκολο. Το ξέρω πολλοί νομίζουν ότι φιλιόμαστε κανονικά ή ότι όλα γίνονται κανονικά, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε σκοτωθεί πολύς κόσμος (γέλια).

Μετά από διακοπή δύο εβδομάδων οι «Άγριες Μέλισσες» επιστρέφουν από τις 6 Ιανουαρίου με πολλές καταιγιστικές εξελίξεις..

Τα επόμενα επεισόδια είναι πολύ δυνατά και πολύ έντονα. Θα γίνουν διάφορα αλλά δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα. Και δεν επιτρέπεται αλλά και εγώ δεν θα μαρτυρούσα τη συνέχεια. Νομίζω πρέπει να κρατάμε έναν μύθο και να αφήνουμε τον άλλο να περιμένει κάτι. Βέβαια μιλάνε άλλοι για εμάς.

Η σεναριογράφος, η Μελίνα Τσαμπάνη είπε ότι η σειρά μετά τα Χριστούγεννα θα είναι πιο σκληρή και ότι ο πιο δύσκολος χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει είναι ο δικός σας… Αυτό σας δημιουργεί κάποιο επιπρόσθετο βάρος;

Όχι, ίσα ίσα επειδή μιλάω με τη Μελίνα γιατί και εμένα με απασχολούν πολλά πράγματα όταν διαβάζω το σενάριο, πολλές φορές της λέω «Ωχ, ρε συ Μελίνα, αυτό θα το έκανε ο Κυπραίος;» και έτσι πολλές φορές την βάζω και εγώ σε μια διαδικασία σκέψης. Βέβαια την τελική απόφαση την έχει η Μελίνα. Αλλά όντως είναι πολύ δύσκολος ο χαρακτήρας και εμένα μου έχει εξομολογηθεί ότι είναι λίγο το masterpiece της ο εν λόγω χαρακτήρας και αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που και εγώ τον καθοδηγώ λίγο τον Κυπραίο στα γυρίσματα. Θα μπορούσα να τον έχω κάνει πολύ κακό, πολύ απαίσιο και αντιπαθητικό. Νομίζω ότι παίζω με κάποιες λεπτές γραμμές, εκεί που μπορεί ο κόσμος ας το πούμε να δώσει και μια διαφορετική ερμηνεία.

Την Ελένη (Μαρία Κίτσου), τελικά θα την κερδίσει ο Θωμάς;

Θα την κερδίσει, θα την κερδίσει αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Πράγμα που δεν θα σας πω.

Τότε πείτε μας τι σας λέει ο κόσμος που σας συναντάει στο δρόμο;

Θετικά πράγματα. Βέβαια ο κόσμος ταυτίζεται πάρα πολύ και μου κάνει εντύπωση έπειτα από 10 χρόνια που είχα να κάνω τηλεόραση. Πριν από τις Μέλισσες δεν μου μιλούσαν τόσο, εντάξει με γνώριζαν, είμαι ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο, απλά τώρα πια υπάρχει και το όνομα: Θωμά, Κυπραίε, Στάνκογλου.

Δηλαδή σας φωνάζουν Θωμά στο δρόμο;

Ναι, ναι! Κάποιοι Κύπριοι τις προάλλες μου είπαν: «Είμαστε Κύπριοι εμείς Κυπραίε» (γέλια). Άλλοι μου λένε να μην κάνω κακό στην Ελένη, ρωτάνε να μάθουν πράγματα….

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ότι κάνετε γίνεται επιτυχία, έχετε αισθανθεί αυτό που εμείς αισθανόμαστε, ότι δηλαδή έχετε ανέβει level;

Δεν είναι από τις επιτυχίες. Αν έχω ανέβει level είναι από τις αποτυχίες. Δηλαδή αυτές με παρακινούν για να σταθώ πιο καλά στα πόδια μου και να ψάξω να βρω το λάθος που έκανα. Οι επιτυχίες, σου παίρνουν λίγο το μυαλό και δεν εξελίσσεσαι στη δουλειά σου. Νομίζεις δηλαδή ότι το έχεις και ότι συνεχίζεις απλά να το έχεις και χάνεις λίγο τη μπάλα. Σίγουρα έχω νιώσει την αναγνωρισιμότητα, σίγουρα έχω νιώσει ότι έχω κάνει 2-3 παραστάσεις στο θέατρο που πραγματικά ήταν πάρα πολύ καλές και 2-3 πράγματα στο κινηματογράφο. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά.

Το φανταζόσασταν ποτέ ότι θα έχετε αυτή την ανέλιξη;

Όχι ποτέ.

Ήταν από τα όνειρά σας;

Όχι δεν ήταν γιατί όταν μπήκα στη δραματική σχολή δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Μπήκα πιο πολύ απλά για να περάσω αυτή τη διαδικασία που περνάνε τα παιδιά μετά τις δραματικές σχολές. Από εκεί και πέρα με κάποιες συνεργασίες, με τον τρόπο που άρχισα και εγώ να βλέπω τη δουλειά και κάποιους σημαντικούς ανθρώπους που συνάντησα, ανακάλυψα ότι είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει, με γοητεύει, και μου δίνει τη δυνατότητα να σκέφτομαι και με έναν άλλο τρόπο και την ίδια μου τη ζωή.

Αισθάνεστε τυχερός;

Ναι, αισθάνομαι τυχερός αλλά και πολύ κουρασμένος γιατί έχω ρίξει πολύ δουλειά. Μόνο με την τύχη δεν μπορείς να κάνει κάτι. Σίγουρα είναι πολύ ωραίο να σταθείς τυχερός μία, δύο, τρεις αλλά μετά αν δεν ιδρώσεις τη φανέλα που λένε, δεν πας παρακάτω. Και για να έχεις μια διαχρονική πορεία θέλει πολύ δουλειά. Φέτος που κλείνω 20 χρόνια στο θέατρο και στον κινηματογράφο αν γυρίσω πίσω θα δω ότι έκανα και κάποια πράγματα αρκετά καλά.

Είσαστε πατέρας δύο παιδιών... Πόσο σας έχει αλλάξει η πατρότητα;

Πάρα πολύ. Νομίζω ότι είναι αυτό που με έχει αλλάξει περισσότερο στη ζωή μου. Ούτε το θέατρο με έχει αλλάξει τόσο, ούτε τίποτα άλλο. Είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχει συμβεί στη ζωή μου και νιώθω πολύ τυχερός που έχω αυτά τα δύο παιδιά.

Νιώθω ότι είσαστε από τους πατεράδες που θέλετε να γυρίσετε γρήγορα σπίτι να δείτε τα παιδιά σας..

Σαν τρελός κάνω. Μπορεί να έχω μισή ώρα κενό και αντί να πάω να ξεκουραστώ στο θέατρο για παράδειγμα, θα πάω σπίτι να κάνω μια αγκαλιά στα παιδιά μου. Είναι η δύναμή μου. Μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω.

Τι μπορεί να σας κάνει να μην κοιμηθείτε το βράδυ;

Ένα λάθος που θα έχω κάνει μέσα στην ημέρα. Κάτι που θα έχω πει σε κάποιον που δεν το ήθελα ή κάτι που είπα και δεν έπρεπε να το πω.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας εφιάλτης;

Να μην πάθουν κάτι τα παιδιά μου.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας ήρωας;

Δεν έχω κάποιον προσωπικό ήρωα. Για εμένα ήρωες είναι οι άνθρωποι που περνάνε πολύ πιο δύσκολα από κάποιους άλλους. Είναι οι άνθρωποι που πραγματικά παλεύουν να σταθούν με αξιοπρέπεια στη ζωή ή να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα πολύ πιο σοβαρά από αυτά που έχουμε εμείς.

Έχετε βιώσει ποτέ ερωτική απογοήτευση;

Φυσικά! Από μικρός μάλιστα.

Αν τώρα επέστρεφε ένας παλιός ανεκπλήρωτος έρωτας τι θα κάνατε;

Δύσκολη ερώτηση (γέλια). Δεν έχω ιδέα αλήθεια. Αναλόγως πόσο ανεκπλήρωτος θα ήταν και πώς θα επέστρεφε αυτό το ανεκπλήρωτο.

Αν γυρίζατε πίσω το χρόνο ποια συμβουλή θα σας έδινε ο νεότερος εαυτός σας;

Αυτή τη συμβουλή που μου δίνει εδώ και πολλά χρόνια. Δηλαδή το να πέφτεις 9 και να σηκώνεσαι 10. Αρκεί να σηκώνεσαι.

Τι εύχεστε για το 2020;

Υγεία, υγεία, υγεία, λίγο περισσσότερη ανθρωπιά, λίγο να εμβαθύνουμε το μέσα μας, να διαλογιστούμε το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε και από εκεί και πέρα να το μεταφέρουμε και προς τα έξω.

Ιnfo:

Ο Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Άγριες Μέλισσες».

Επίσης, πρωταγωνιστεί για δεύτερη χρονιά στην παράσταση «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη.