Βάσω Λασκαράκη: «Μόνο στα παραμύθια υπάρχουν τέλειες σχέσεις»

03.11.2019
Βάσω Λασκαράκη: «Μόνο στα παραμύθια υπάρχουν τέλειες σχέσεις»
Ποια κοινά έχει με την Άννα που υποδύεται στο ερωτικό θρίλερ «Έρωτας μετά»; Τι πιστεύει για τις φιλίες ανάμεσα στα δύο φύλα; Θα ήθελε να κάνει δεύτερο παιδί; Υπάρχουν κατά την ίδια τέλειες σχέσεις; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις, απαντά η Βάσω Λασκαράκη στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only, με αφορμή την τηλεοπτική σειρά του Alpha «Έρωτας μετά» όπου πρωταγωνιστεί.

Κυρία Λασκαράκη, αυτή τη σεζόν πρωταγωνιστείτε στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Έρωτας μετά» και η αλήθεια είναι ότι σας βλέπουμε μετά από πολλά χρόνια σε κάτι που δεν είναι κωμωδία. Πώς βιώνετε αυτή τη μετάβαση;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως περίεργο αλλά ήταν κάτι που το ήθελα. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, το είχα αποφασίσει άλλωστε από τότε που μας ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει το «Σόι σου» και χαίρομαι πολύ που έγινε αυτή η αλλαγή γιατί ήθελα να αποφορτιστώ και εγώ και το κοινό. Είναι πολλές φορές και το μικρόβιο που έχουμε εμείς οι ηθοποιοί, που θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που σας άφησε όταν διαβάσατε το σενάριο του «Έρωτα μετά»;

Μου άρεσε πολύ. Οφείλω να ομολογήσω ότι σοκαρίστηκα. Ήταν και είναι ένα πολύ δύσκολο σίριαλ με πολύ δύσκολα γυρίσματα και είναι ένα δύσκολο κόνσεπτ για την Ελλάδα καθώς οι θεατές δεν έχουν συνηθίσει τα ερωτικά θρίλερ μυστηρίου. Είναι ένα κόνσεπτ που έχει έρθει από το εξωτερικό και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο γιατί στην Ελλάδα του 2019, θέλει γερό στομάχι για να αναλάβει κανείς ένα τέτοιο εγχείρημα και από την πλευρά του καναλιού και από την πλευρά της παραγωγής. Σίγουρα αυτό μας άγχωσε αρκετά αλλά ο ρόλος μπορώ να πω ότι με ιντρίγκαρε αρκετά. Το ερώτημα αν θα υποδυόμουν την Ηλέκτρα ή την Άννα παρέμενε για αρκετό καιρό, οπότε ήμουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ρόλους όπου και αυτοί αφορούν ανθρώπους, δεν είναι μονοδιάστατοι άλλωστε κανένας άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος, έχουμε όλοι μας τα καλά και το κακά μας, τους δαίμονές μας και τα πάθη μας.

Εσείς με την Άννα, την ηρωίδα που υποδύεστε έχετε κοινά;

Είμαστε και οι δύο μητέρες. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Από αυτό προσπάθησα να κρατηθώ και να προσεγγίσω την Άννα γιατί πραγματικά είναι ένας πολύ δύσκολος ρόλος, έχει πολλά πάθη και ένα πολύ βαρύ παρελθόν. Συνεπώς ήταν πολύ δύσκολο αυτό το εγχείρημα. Με την Άννα αναμετριόμαστε κάθε μέρα.

Για εσάς τι είναι ο έρωτας;

Ο έρωτας είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα, μια κινητήριος δύναμη, είναι κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, είναι μια αίσθηση, μια ατμόσφαιρα. Παλιά που ήμασταν παιδιά λέγαμε αυτό το πολύ απλό, ότι νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι μας αλλά τελικά ο έρωτας μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι μπορείς να κινήσεις τον κόσμο και να τον πας λίγο πιο πέρα.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι πιστεύετε είμαστε πιο δυνατοί; Γινόμαστε πιο καλοί άνθρωποι;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Αν γινόματε καλοί άνθρωποι δεν ξέρω γιατί ο έρωτας μπορεί να σε κάνει αυτοκαταστροφικό. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν τινάξει τη ζωή τους στον άερα για έναν έρωτα όπως κάνει η Άννα. Βέβαια, το αν θα της βγει σε καλό ή κακό αυτό θα τα δούμε στην πορεία. Σίγουρα ένας έρωτας δεν σε κάνει μόνο καλύτερο άνθρωπο. Είναι ανάλογα με τις δεδομένες συνθήκες, είναι τα ρίσκα που παίρνεις. Υπάρχουν έρωτες που σε πάνε παρακάτω, σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο - όταν θες βέβαια να διορθώσεις καταστάσεις και πράγματα στη ζωή σου. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που λες «θα τα τινάξω όλα στον αέρα γιατί η ζωή είναι μικρή και γιατί δεν αξίζει να μένω εγκλωβισμένος». Το μόνο σίγουρο πάντως – ίσως και λανθασμένα- είναι ότι ένας έρωτας μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι μπορεί να αλλάξεις τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Πιστεύω ότι υπάρχει. Δεν θα μου άρεσε να πιστεύω το αντίθετο. Για εμένα δεν είναι όλα έρωτας. Για παράδειγμα έχω άνδρα παιδικό μου φίλο που έχουμε μεγαλώσει μαζί και ο Μελέτης Ηλίας είναι πολύ φίλος μου που γνωριστήκαμε στη δουλειά και είναι από τους ελάχιστους ηθοποιούς που κάνουμε τόσο πολλή παρέα. Είναι άνθρωπος της οικογένειάς μου. Οπότε δεν θα μπορούσα να μην πιστεύω ότι υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο φύλων.

Για ποιον είναι πιο εύκολο να τα τινάξει όλα στον αέρα και να φύγει από έναν γάμο; Για έναν άντρα ή για μια γυναίκα;

Νομίζω ότι για έναν άντρα είναι πιο εύκολο. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος και υποστηρίζω αυτή την άποψη επειδή είμαι γυναίκα αλλά πιστεύω ότι όταν υπάρχουν παιδιά, μια γυναίκα είναι πιο δύσκολο να απαγκιστρωθεί από αυτή την κατάσταση από έναν άνδρα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια γυναίκα που έχει παιδιά μπορεί να είναι σε παράλληλη σχέση. Μου φαίνεται εξωπραγματικό και για αυτό σας λέω ότι ο ρόλος που υποδύομαι είναι πολύ δύσκολος. Είναι σαν να κάνω σεμινάριο.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν τέλειες σχέσεις στις μέρες μας;

Όχι βέβαια, για όνομα του Θεού! Ποτέ δεν υπήρχαν τέλειες σχέσεις, ούτε καν στα αρχαία χρόνια. Έχω διαβάσει ένα εξαιρετικό quote στο ίντερνετ που λέει ότι η τέλεια σχέση είναι δύο άνθρωποι με φοβερά προβλήματα που αρνούνται να αφήσουν ο ένας τον άλλο...άλλα παλεύουν να δημιουργήσουν μια τέλεια σχέση. Αυτό είναι για εμένα ανατριχιαστικά αληθινό. Έχουμε όλοι μας τρομερές αδυναμίες, εγωισμούς, πάθη που δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη και τσακωνόμαστε για τα πιο ανούσια πράγματα που μόνο αν κάτσεις με ηρεμία και πεις «Ώπα, τι κάνω τώρα» μπορείς να καταλάβεις τα λάθη σου και να αρχίσεις να χτίζεις μια τέλεια σχέση - αν μπορούμε να δώσουμε αυτόν τον όρο. Πάντως νομίζω ότι θα ήταν και λίγο τρομακτικό αν ψάχναμε όλοι για μια τέλεια σχέση. Όταν οι άνθρωποι δεχτούν ότι οι σχέσεις δεν είναι τέλειες ίσως πάψουν να τινάζουν τα πάντα στον αέρα και να αναζητούν την τελειότητα. Μόνο στα παραμύθια υπάρχουν τέλειες σχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας τα διαζύγια είναι πιο πολλά από τους γάμους. Τι νομίζετε ότι φταίει;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι ζούμε λίγο με ψευδαισθήσεις. Μας αρέσει να ακούμε παραμύθια, τελικά. Είτε αυτό αφορά στην πολιτική ότι κάτι θα αλλάξει και θα είναι όλα καλά, είτε αφορά σε έναν σύντροφο ότι αυτός δεν είναι ο τέλειος αλλά ο επόμενος θα είναι. Όλα είναι στο χέρι μας και όλα τα φτιάχνουμε εμείς. Αν ο καθένας δεν κάνει δουλειά με τον εαυτό του για να πάει τον κόσμο παρακάτω, την κοινωνία παρακάτω, την οικογένειά του παρακάτω, θα τα τινάζουμε όλα στον αέρα, θα πηγαίνουμε στα επόμενα που θα νομίζουμε ότι είναι καλύτερα αλλά κανείς δεν σου εγγυάται τίποτα. Αυτό βέβαια ισχύει για τα πάντα στη ζωή μας. Φεύγοντας από μια δουλειά κανείς δεν σου εγγυάται ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη.

Εσάς σας πήρε καιρό να πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε στη ζωή σας μετά το διαζύγιό σας;

Αυτό δεν είναι κάποια απόφαση που παίρνεται. Είναι κάτι που συμβαίνει ενώ εσύ κάνεις άλλα σχέδια. Είναι κάτι που σε βρίσκει όταν εσύ περιμένεις στη γωνία αμέριμνη και κάνεις βόλτα μόνη σου (γιατί μπορείς και δεν φοβάσαι κανέναν) και ξαφνικά νιώθεις στον ώμο σου κάτι να σε ακουμπάει και λες ότι όταν εγώ σχεδίαζα να κάνω μια βόλτα μόνη μου, τελικά, κάποιος ήθελε να μου κάνει παρέα. Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι αυτό απλά συμβαίνει. Έρχεται μπροστά σου και ή αντιστέκεσαι ή το ακολουθείς. Εγώ τότε ήμουν σε μια φάση που ενώ περίμενα ότι θα αντισταθώ τελικά, δεν αντιστάθηκα τόσο. Αποφάσισα να το δοκιμάσω για ακόμη μια φορά χωρίς να ξέρω που θα μας οδηγήσει όλο αυτό. Το άφησα να με πάρει μαζί του και όπου βγει.

Ο σύντροφός σας Λευτέρης Σουλτάτος, πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι εσείς είχατε ένα παιδί από τον προηγούμενο γάμο σας;

Έχει και εκείνος παιδιά οπότε μπορούσε να καταλάβει πολλά πράγματα.

Η κόρη σας πώς το πήρε;

Έχουν μια πολύ ωραία σχέση και νομίζω το έχουμε προφυλάξει και το έχουμε μεθοδεύσει όλοι μαζί χωρίς να υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα. Με ειδικούς και με την όποια ενημέρωση είχε ο καθένας από τη μεριά του, το κάναμε σταδιακά και τελικά ήρθε πολύ ομαλά.

Συμβουλευτήκατε δηλαδή κάποιον ειδικό;

Ναι εννοείται. Εγώ η ίδια προσωπικά και η κόρη μου δούλεψε με παιδοψυχολόγο. Το καλό είναι ότι σου δίνεται μια γραμμή ώστε να μην κάνεις τραγικά λάθη, τα οποία βέβαια πάντα θα κάνεις, αλλά για να μην είναι μεγάλα στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού ίσως χρειάζεται η βοήθεια και οι συμβουλές ενός ειδικού ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα από εσένα.

Είσαστε πάντως νέα, έχετε στο πλευρό σας έναν άνθρωπο που σας αγαπάει. Στην παρούσα φάση θα θέλατε να κάνετε ένα δεύτερο παιδί;

Ναι θα ήθελα, αν ο Θεός το επιτρέψει και μου το στείλει. Ιδανικά θα το ήθελα αλλά δεν θέλω και πολύ να το σκέφτομαι και να το συζητάω. Γενικά από όταν ήρθε η Εύα στη ζωή μου ήθελα να κάνω και άλλο παιδάκι ενώ πριν γίνω μητέρα, έλεγα ότι και να μην κάνω παιδί δεν πειράζει.

Έχετε πει ότι κάνετε ψυχοθεραπεία. Πώς ξεκίνησε αυτή η ανάγκη;

Ξεκίνησα να κάνω ψυχοθεραπεία μετά τη γέννηση της Εύας. Είχα μείνει στο σπίτι με το παιδί 10 μήνες οπότε όταν πήγα στη δουλειά, μου ήρθε κάπως βάρβαρο όλο αυτό. Αυτό με οδήγησε στην ψυχοθεραπεία και με βοήθησε να δω ότι τα προβλήματα δεν είναι αυτά που φαντάζεσαι αλλά υπάρχουν μέσα σου πράγματα από πολύ παλιά και πιο βαθιά που κουβαλάς. Συνεχίζω μέχρι τώρα να κάνω ψυχανάλυση γιατί είναι κάτι που με βοηθάει, δεν είναι ότι άγομαι και φέρομαι από την ψυχοθεραπεία απλά είναι ότι μπορώ να κατανοώ περισσότερο τον εαυτό μου και τους άλλους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα το παιδί μου.

Info:

Η Βάσω Λασκαράκη πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Έρωτας μετά». Παίζουν ακόμα: Αντώνης Καρυστινός, Μάριος Αθανασίου, Έμιλυ Κολιανδρή, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ευγενία Σαμαρά, Κώστας Κόκλας, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γωγώ Καρτσάνα, Γιώργος Παπαπαύλου, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Νίκος Νικολάου, Αλέξανδρος Μούκανος, Παναγιώτης Καρμάτης, Σόλων Τσούνης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Εύα Κοτανίδη, Δημήτρης Πασσάς, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ισαβέλλα Μπαλτσαβιά, Σταύρος Τσουμάκης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, κ.ά. Στο ρόλο της Αντιγόνης, η Μπέτυ Λιβανού. Στο ρόλο του Λύσανδρου, ο Νίκος Γαλανός.