Ντόρα Μακρυγιάννη: «Δεν θέλω να το φανταστώ το μέλλον. Θέλω να με εκπλήσσει»

30.06.2019
Ντόρα Μακρυγιάννη: «Δεν θέλω να το φανταστώ το μέλλον. Θέλω να με εκπλήσσει»
Τι επάγγελμα έκανε πριν ασχοληθεί με την υποκριτική; Πώς αντιμετωπίζει την πρόσφατη αναγνωρισιμότητα της; Μέχρι πού θα έφτανε για έναν έρωτα; Τι δεν ανέχεται μέσα σε μια σχέση; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος της φόβος; Η Ντόρα Μακρυγιάννη μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly για το πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή της, τις παιδικές της αναμνήσεις, τον έρωτα, τους φόβους της και πολλά άλλα.

Ποια μνήμη από τα παιδικά σoυ χρόνια είναι η πιο δυνατή;

Είναι σίγουρα εκείνα τα καλοκαιρινά τα βράδια στο Αίγιο, που κατεβαίναμε όλα τα παιδιά και παίζαμε στην πυλωτή. Μάλιστα μιλούσα με έναν φίλο μου πρόσφατα που εκείνος έχει παιδιά και λέγαμε πώς αλλάζουν οι γενιές. Δεν βλέπεις πια παιδιά στις πυλωτές. Είμαι χαρούμενη που το έζησα αυτό το κομμάτι. Που μου φώναζε η μαμά μου από το μπαλκόνι «Ντόρα, είναι 12 η ώρα, μαζέψου». Τότε δεν υπήρχε ο φόβος. Σήμερα δυστυχώς είναι αλλιώς τα πράγματα.

Η υποκριτική πώς προέκυψε;

Από το πουθενά. Ήταν μια φίλη μου σε μια θεατρική ομάδα και μου έλεγε «έλα να δεις μια πρόβα, να ξεσκάσεις λίγο», γιατί εγώ τότε δούλευα στο ασφαλιστικό γραφείο του μπαμπά μου. Τελικά πήγα, μου άρεσε πολύ έτσι όπως έπαιζαν, γράφτηκα και εγώ στην ομάδα, κάναμε και καλή παρέα όλα τα παιδιά μεταξύ μας και σιγά σιγά μπήκα και εγώ σε όλο αυτό. Στην αρχή, βέβαια, ήμουν από αυτούς που ήμουν από πίσω στη σκηνή με το να τους κρατάω τα λόγια. Μετά ήρθα στην Αθήνα από το Αίγιο και σπούδασα στο Εθνικό θέατρο.

Ποια είναι τα σημεία της καριέρας σου στα οποία φάνηκες τυχερή;

Η καριέρα μου ξεκινάει με το «Γυναίκα Χωρίς Όνομα». Είναι η πρώτη μου δουλειά οπότε όπως και να το δεις, είμαι πάρα πολύ τυχερή. Και πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Η υπεύθυνη του ΑΝΤ1 στο κομμάτι της μυθοπλασίας έτυχε να με γνωρίζει από το Εθνικό, τότε που έδινα τις εξετάσεις, με είδε, με πρότεινε, έκανα το ραντεβού με την παραγωγή και όλα πήγαν καλά.

Άρα πιστεύεις στην τύχη;

Φυσικά. Είναι και μία από τις ευχές που κάνω. Υγεία και τύχη.

Έχεις κάνει φίλους μέσα από τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν έχω προλάβει, για να είμαι ειλικρινής. Την σχολή την τελείωσα πρόπερσι και έμεινα συνειδητά ένα χρόνο εκτός δουλειάς γιατί ήθελα να ηρεμήσω. Τα τρία χρόνια στο Εθνικό ήταν πάρα πολύ αυστηρά και παράλληλα δούλευα κιόλας και είχα χάσει λίγο τον εαυτό μου. Έπειτα, μου βγήκαν κάποια ψυχοσωματικά από την πίεση και ήθελα να ηρεμήσω πρώτα. Και έτσι έγινε δηλαδή. Με το που ηρέμησα δούλεψα στην τηλεόραση.

Δεδομένου ότι πρόσφατα μπήκες για πρώτη φορά στα σπίτια των τηλεθεατών, πώς αντιμετωπίζεις αυτή την αναγνωρισιμότητα; Σου αρέσει;

Προς το παρόν είναι πολύ όμορφο, ομαλό και ήπιο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν πολυκυκλοφορώ έξω γιατί τις καθημερινές με τα γυρίσματα δεν έχω χρόνο και αν θα βγω θα πάω κάπου που τους ξέρω και με ξέρουν. Όμως στα ΜΜΜ όπου χρησιμοποιώ, ναι, βλέπω ότι με αναγνωρίζουν κάποιοι και μερικοί θα έρθουν με τακτ να μου μιλήσουν. Πολύ διακριτικά θα με ρωτήσουν: «Μαρίνα;», γιατί θέλουν πρώτα να βεβαιωθούν πριν μου μιλήσουν.

Τι ήταν αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;

Δεν ήμουν ποτέ αυτού του στόχου. Ήμουν ασφαλίστρια, μετά ήρθε η υποκριτική η οποία μου κέρδισε πολύ το ενδιαφέρον, την αγάπησα πολύ, θέλω να το κάνω αυτό το επάγγελμα αλλά δεν είναι και αυτό που θα σου πω ότι μέχρι τα 60 θέλω ντε και καλά να είμαι ηθοποιός. Δεν το ξέρω. Το αφήνω ανοιχτό. Γενικά δεν θέλω να εγκλωβίζομαι σε καταστάσεις. Θέλω όμως σίγουρα να κάνω αυτό που μου αρέσει να κάνω, να ξυπνάω το πρωί και να είμαι χαρούμενη για αυτό που πάω να κάνω.

Πες μου ένα επάγγελμα που θα ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς σου αν έκανες..

Ασφαλίστρια! Ειδικά ο μπαμπάς μου που το λατρεύει. Πιστεύω ότι πάντα θα θέλει να κάνω αυτό το επάγγελμα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι με έχει πιέσει ποτέ. Τώρα του αρέσει βέβαια που είμαι ηθοποιός.

Μέχρι πού θα έφτανες για έναν έρωτα;

Έχω περάσει από πολλά στάδια σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω ότι ο έρωτας αλλάζει σε κάθε ηλικία. Αλλάζει για την ακρίβεια ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Για παράδειγμα ο εφηβικός έρωτας είναι ο πιο ουσιώδης, αυτός που δεν υπάρχουν εγωισμοί. Έχω φύγει επίσης από αυτό που ίσως παλιότερα να ανεχόμουν. Δηλαδή τον έρωτα από τη μια πλευρά. Τώρα έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τον έρωτα, θέλω να τον ζω χωρίς ενδοιασμούς και εγωισμούς. Αν ο έρωτας είναι αληθινός, όλα μπορούν να γίνουν.

Τι δεν θα ανεχόσουν με τίποτα μέσα σε μια σχέση;

Τη βία, τον ευνουχισμό και την παθολογική ζήλεια.

Θα έκανες ποτέ το πρώτο βήμα;

Το έχω κάνει το πρώτο βήμα. Δεν συμφωνώ με αυτό που λένε οι γυναίκες ότι «όχι, δεν θα το κάνω εγώ το πρώτο βήμα» ή ότι ο άντρας είναι ο κυνηγός. Άλλωστε από εμένα ξεκίνησε η πρώτη μου σχέση με τον πρώτο μου έρωτα. Αλλά το πράσινο φως σίγουρα πρέπει να στο δώσει και ο άλλος. Με γοητεύει φουλ να με προσεγγίσει πρώτα ο άλλος. Και σε ποια γυναίκα δεν θα άρεσε;

Θα έκανες σχέση με κάποιον ηθοποιό;

Όχι αλλά δεν θέλω και να λέω μεγάλες κουβέντες. Θα ήθελα να γυρνάω στο σπίτι και να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα με τον σύντροφό μου, να έχουμε διαφορετικούς φίλους και όχι κοινές παρέες από την ίδια δουλειά. Θα ήθελα να υπάρχει κάτι που να με τραβάει γιατί η δουλειά των ηθοποιών δεν είναι και η πιο νορμάλ. Δεν είναι ένα επάγγελμα γραφείου. Θα ήθελα να πάω να δω μια ταινία στον κινηματογράφο και να μην μου αρχίζει να μου κρίνει το πώς έπαιξε ο τάδε ηθοποιός. Να το δει απλά σαν θεατής. Απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή θα ήθελα.

Τώρα είσαι σε κάποια σχέση;

Όχι δεν είμαι αλλά είμαι ερωτευμένη.

Πες μου ότι υπάρχει άνδρας που δεν σε θέλει;

Όχι, απλά είναι ένας έρωτας στα σκαριά. Είναι και αυτό που δεν θέλω εγώ να είναι κάτι βιαστικό. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες όταν θα έρθει κάτι για να ευδοκιμήσει. Αλλά είμαι καλά, αυτό έχει σημασία.

Τι δεν μπορείς να αποχωριστείς με τίποτα;

Θέλω όσο το δυνατόν να είμαι αυτόνομη. Να μην αισθάνομαι εξάρτηση από κανέναν. Ακόμα και αν με ρωτήσεις αν έπρεπε να κάνεις μετακόμιση τώρα τι θα έπαιρνες μαζί σου, θα σου έλεγα ότι θα έπαιρνα μόνο ένα σημείωμα που έχω πάνω στο ψυγείο.

Τώρα μου κίνησες την περιέργεια. Τι είναι αυτό το σημείωμα;

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι είναι ένα σημείωμα από ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Να μην σκληρύνω. Δεν θέλω να μου συμβεί. Οι άνθρωποι, με τα χρόνια που περνάνε χτίζουν άμυνες, αποκομίζουν εμπειρίες που τους κάνουν πιο σκληρούς. Αυτό δεν θέλω αλλά κάποιες φορές μπορεί να σου συμβεί ασυνείδητα.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

Δεν θέλω να το φανταστώ το μέλλον. Θέλω να με εκπλήσσει. Το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι θα ήθελα είναι να έχω ένα σπίτι με μεγάλη αυλή και σκύλο!

Ιnfo:
H Nτόρα Μακρυγιάννη πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Γυναίκα Χωρίς Όνομα» η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου.