Βάνα Μπάρμπα: “Θέλω να είμαι χρήσιμη!”

24.06.2019
Βάνα Μπάρμπα: “Θέλω να είμαι χρήσιμη!”
Μετά από 6 χρόνια που έχει εγκαταλείψει το θέατρο, έχει αφιερώσει την καθημερινότητά της στην προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσα από πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Την τελευταία 5ετία ήταν Δημοτική Σύμβουλος και τομεάρχης Πολιτισμού στο Δήμο της Γλυφάδας, ενώ πραγματοποίησε μεγάλες πολιτιστικές παραγωγές με τον Ξαρχάκο, Κραουνάκη, Θεοδωράκη και Νικολόπουλο. Σήμερα, "κατεβαίνει" με το ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα. Η Βάνα προχωράει και δεν φαίνεται να την σταματάει κανείς! Συνέντευξη στη Νικολέτα Μακρή

Kυρία Μπάρμπα, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε και επίσημα την υποψηφιότητά σας στις επερχόμενες εκλογές με το ΚΙΝΑΛ (στα Γιάννενα). Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δηλώσετε υποψηφιότητα;

Ξέρετε οι άνθρωποι είναι δυνατοί μόνο όσο εκφράζουν μια δυνατή ιδέα. Γίνονται αδύναμοι, όταν της αντιτίθενται. Για μια δυνατή ιδέα λοιπόν αποφάσισα να κατέβω στις εθνικές εκλογές. Τα τελευταία χρόνια που έχω εγκαταλείψει το θέατρο κι έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία της γυναίκας, του παιδιού, των νέων και των μειονοτήτων που έχουν ανάγκη. Και όλα αυτά τα χρόνια, είδα πολλά. Είδα τι σημαίνει να μην μπορείς να προσφέρεις το καλύτερο για το παιδί σου. Είδα τι σημαίνει μοναξιά στις γυναίκες. Και άλλαξα μάτια. Δεν άλλαξα τον κόσμο, αλλά τον τρόπο που τον κοιτάζω. Δεν με ενδιαφέρει να εξαργυρώσω τη φήμη μου. Θέλω να είμαι πραγματικά χρήσιμη. Και διάλεξα να είμαι χρήσιμη στον τόπο μου, στους ανθρώπους μου στα Γιάννενα.

Γιατί επιλέξατε το ΚΙΝΑΛ και όχι κάποιο άλλο κόμμα;
Καταρχήν γιατί το ΚΙΝΑΛ έχει γυναίκα αρχηγό! Πιστεύω πολύ στη γυναικεία πολιτική φύση, θεωρώ ότι δίνει άλλο τρόπο σκέψης, άλλη κατεύθυνση σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Οι γυναίκες πολιτικοί θεωρώ πως είναι πολύ αποτελεσματικές και μπορούν πραγματικά να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!
Το Κίνημα Αλλαγής το επελεξα γιατί ήταν ανέκαθεν το κόμμα της καρδιάς μου. Το ΠΑΣΟΚ, είναι το κόμμα που έφερε σε όλους τους Ελληνες χαρά. Και θέλω να ξαναονειρευτούμε, να αποκτήσουμε ξανά την αισιοδοξία που είχαμε τότε.

Βάλτε μια λέξη δίπλα στα παρακάτω ονόματα:
Τσίπρας-καλοπροαίρετος, Μητσοτάκης-αδιάφορος, Θεοδωράκης-γοητευτικός, Βενιζέλος-πολιτικός, Μπακογιάννη-μάγκας, Γιώργος Παπανδρέου-φίλος

Έχετε περισσότερες φίλους άνδρες ή γυναίκες;
Είναι μοιρασμένοι θα έλεγα.. Αλλά επειδή η ποιότητα βρίσκεται στον άνθρωπο και όχι στο φύλο, θα σας πω πως έχω τους φίλους που θέλω.

Δεδομένου ότι προερχόσασταν από το χώρο του μόντελινγκ νιώσατε ποτέ οι άνθρωποι του χώρου σας, να σας αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα ως προς το ταλέντο σας;
Δεν προήλθα από τον χώρο του μόντελινγκ. Σπούδασα ηθοποιία και για 30 ασχολήθηκα και επαγγελματικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Βίωσα τον ρατσισμό της ομορφιάς. Ο κόσμος έχει την τάση να θεωρεί τους ανθρώπους του lifestyle ατάλαντους ή μη ικανούς. Οι περισσότεροι πάντως όταν σε γνωρίζουν καταλαβαίνουν την αξία σου. Και αυτοί είναι που μετράνε.

Αισθάνεστε σήμερα ότι πρέπει να αποδείξετε κάτι στον εαυτό σας;
Οχι. Γνωρίζω ακριβώς ποιά είμαι, πού είμαι καλή και που δεν είμαι! Γι’αυτό και έχω πει ξεκάθαρα, οτι θα ασχοληθώ με αυτά που ξέρω και κάνω καλά. Δεν θα προτείνω σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά ήδη την προηγούμενη εβδομάδα που ήμουν στην Αμερική και επισκέφθηκα το Νέο Αρχιεπίσκοπο λίγο πριν την ενθρόνισή του, συμφωνήσαμε για ένα ελπιδοφόρο, ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών! Μέσω του Σωματείου μας “Δύναμη Ζωής: Αγάπη” εξασφαλίσαμε ήδη για φέτος 10 υποτροφίες για αμερικάνικα Πανεπιστήμια για μαθητές της Ηπείρου! Προχθές συναντήθηκα και με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμο και είδαμε δύο πολύ σημαντικά θέματα, την αναβάθμιση του Ορφανοτροφείου και των αγροτικών εκπαιδευτικών δομών της περιοχής

To κοινό δεν γνωρίζει τη δράση του Σωματείου “Δύναμη Ζωής: Αγάπη” μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια;
Είναι ένα πολύ δραστήριο Σωματείο. Έχουμε προωθήσει δράσεις όπως φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συναυλίες αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων, παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης προσφύγων, δημιουργική απασχόληση παιδιών, πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και Α.Μ.Ε.Α. και πολλά άλλα. Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων έχουμε συνεργαστεί με θεσμούς και φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τα παιδικά χωριά SOS, την Unesco Νοτίων Προαστίων, Ιατρικά Κέντρα κ.α.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας;
Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου όταν έγινα μητέρα. Και η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν η ταινία που συμμετείχα τιμήθηκε με Όσκαρ.

Σε όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις σας, τη χρυσή εποχή του lifestyle, όταν σας χαρακτήριζαν ως sex symbol δεν δεχόσασταν εύκολα αυτό τον χαρακτηρισμό. Θεωρείτε υποτιμητικό να είναι μια γυναίκα sex symbol καθώς είναι ένας όρος που χαρακτήριζε σπουδαίες ηθοποιούς όπως η Σοφία Λόρεν και η Μόνικα Μπελούτσι….
Θεωρώ υποτιμητικό οι γυναίκες να θεωρούνται κατωτέρων δυνατοτήτων λόγω φύλου, μόνο και μόνο δηλαδή επειδή είναι γυναίκες. Το να συνδέεις μια γυναίκα με το όμορφο, το αισθησιακό, δεν είναι κατακριτέο. Το να την υποτιμάς όμως για αυτό της το προτέρημα, είναι καθαρός σεξισμός

Υπάρχουν πράγματα που αν γυρνάγατε πίσω το χρόνο δεν θα τα κάνατε;
Όλοι έχουμε κάνει λανθασμένες επιλογές. Αλλά πρώτον, αν δεν τις έκανα δεν θα ήμουν εγώ και δεύτερον τη στιγμή που τις έκανα, πήρα την απόφαση για κάποιο λόγο και με τα δεδομένα που είχα μπροστά μου. Γενικά είμαι άνθρωπος που ρισκάρω, γιατί το ρίσκο σε εξελίσσει και νικάει και τους φόβους σου.

Είναι γνωστό ότι την κόρη σας Φαίδρα- Θεοδώρα τη μεγαλώσατε σχεδόν μόνη σας. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Ο διττός ρόλος μιας γυναίκας σίγουρα είναι κουραστικός. Αυτό αν μπορούσα στη ζωή μου θα το άλλαζα. Όμως μέσα από αυτή τη γλυκιά κούραση έμαθα τι σημαίνει ταπεινότητα και τι σημαίνει να νοιάζεσαι και να δίνεσαι ολοκληρωτικά. Η κύρια δυσκολία είναι ο τρόπος που πρέπει να διαχειριστείς απέναντι στο παιδί το θέμα του απόντα γονέα, γιατί αυτό που σε νοιάζει πρώτο είναι το παιδί. Έπειτα είναι οι οικονομικές δυσκολίες, η δυσκολία να βρεις δουλειά που δεν σε αφήνουν να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς. Γι’ αυτό και θα συμβούλευα τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, να δίνουν μεγάλη σημασία στην ψυχολογία του παιδιού, πάνω απ’όλα.

Θα θέλατε η κόρη σας να γίνει ηθοποιός;
Θα ήθελα η κόρη να ακολουθήσει το δρόμο της καρδιάς της με τις δικές της επιλογές. Τα παιδιά άλλωστε δεν μας ανήκουν.

Έχετε συμβιβαστεί με τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος πάνω σας;
Η ηλικία σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια και σου προσφέρει σημαντική γνώση. Σίγουρα όμως για μια γυναίκα είναι πολύ δύσκολο να χάνει τη νεότητα της.

Κάποιοι λένε ότι μετά τα 50 έτη ο έρωτας και η σεξουαλικότητα πάνε περίπατο. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο άνθρωπος αν σταματήσει να ερωτεύεται, έχει πεθάνει.

Πώς θα θέλατε να είστε σε 10 χρόνια από σήμερα;
Όπως είμαι σήμερα!