Ελένη Φιλίνη: «Μέσα από το τραγούδι ξορκίζω τα δικά μου σκοτάδια»

31.03.2019
Ελένη Φιλίνη: «Μέσα από το τραγούδι ξορκίζω τα δικά μου σκοτάδια»
Γιορτάζει τα γενέθλιά της; Τι πιστεύει για τον έρωτα; Ποια είναι η σχέση της με το χρήμα; Ακολουθεί τη μόδα; Τις φοβάται τις αλλαγές; Έχει πονέσει ποτέ για κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα; Η Ελένη Φιλίνη μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το womenonly για τις απώλειες στη ζωή της, τα πράγματα που την κάνουν να νιώθει ζωντανή, τον έρωτα και πολλά άλλα.

Ποια ερώτηση σας ενοχλεί να σας κάνουν περισσότερο;
Δεν με ενοχλεί κάποια συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι η αδιακρισία και το κουτσομπολιό. Δεν μου ταιριάζουν. Ίσως γιατί δεν τα είχα ποτέ μέσα στο σπίτι μου, ίσως γιατί η μητέρα μου δεν ήταν από εκείνες που κουτσομπόλευαν το διπλανό τους. Νομίζω ότι και αυτό παίζει το ρόλο του.

Άσχημη και να ζήσετε για πάντα ή όμορφη και να ζήσετε λιγότερο;
Η ασχήμια είναι μέσα μας. Δεν είναι στην εξωτερική εμφάνιση. Το άσχημη και το όμορφη είναι σχετικό , είναι υποκειμενικό. Κάτι άσχημο που μπορεί να έχεις πάνω σου ίσως να είναι και η γοητεία σου. Έχω δει στη ζωή μου πολύ όμορφους ανθρώπους, με τέλεια εξωτερικά χαρακτηριστικά και να είναι τόσο ψυχροί που να σε απωθούν. Ενώ έχω δει ανθρώπους που δεν τους λες όμορφους -με την αντικειμενική έννοια- αλλά να είναι πολύ πιο ζεστοί και όμορφοι από κάποιους άλλους. Επομένως, είναι σχετικό. Η ζωή είναι πάρα πολύ ωραία και μακάρι να ζήσω πολλά χρόνια. Αρκεί να είναι καλή και η ζωή, γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σε πιάνει μια απογοήτευση. Ζούμε σε μια εποχή όπου το χρήμα έχει μπει μπροστά και ο άνθρωπος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή. Έχει ισοπεδωθεί η κάθε αξία. Δεν είναι όμως έτσι.

Ποια είναι η δική σας σχέση με το χρήμα;
Έχω τη σχέση που έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Το χρήμα είναι για να σε εξυπηρετεί σε κάποια πράγματα. Δεν είναι για να γίνεις δούλος του ούτε για να κάνεις τα πάντα προκειμένου να βγάλεις χρήματα. Είναι για να ζεις με μια αξιοπρέπεια.

Δένεστε με αντικείμενα;
Δεν θα το έλεγα. Πιο πολύ δένομαι με τους ανθρώπους.

Ας πούμε ότι το σπίτι σας έπαιρνε φωτιά. Τι θα σώζατε χωρίς δεύτερη σκέψη;
Τα ποιήματα μου. Τι να έσωζα τα έπιπλα μου; Άσε που από τις γατούλες μου, έχουν γίνει χάλια.

Τι δεν θα αντέχατε να χάσετε;
Τα πάντα αντέχει ο άνθρωπος. Εγώ έχω δοκιμαστεί πάρα πολύ. Έχασα γονείς, αγαπημένους θείους, θείες, φίλους και ζώα.

Συνηθίζεται η απώλεια;
Δεν συνηθίζεται τίποτα. Είναι μαχαίρι στην καρδιά. Είναι όμως ο κύκλος της ζωής τέτοιος που ο άνθρωπος όσο ζει αντέχει. Εκεί που θεωρώ ότι ο πόνος είναι αβάσταχτος και σηκώνεις τα χέρια, είναι όταν ο γονιός χάνει το παιδί του. Εκεί, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο.

Έχετε συμβιβαστεί με το πέρασμα του χρόνου;
Δεν είναι θέμα συμβιβασμού. Ο χρόνος θα περάσει ούτως ή άλλως. Η ζωή είναι ένα ταξίδι που δεν ξέρουμε πού είναι το τέρμα του καθενός. Δεν συμβιβάζεσαι. Αυτή είναι η αλήθεια. Κανείς δεν είναι αιώνιος. Και προσπαθούμε, όσο γίνεται, σε αυτό το ταξίδι να περάσουμε καλά, για αυτό, τους συνταξιδιώτες μας πρέπει να τους επιλέγουμε. Αν δεν μας κάνουν, στο καλό! Πας μόνος σου το ταξίδι και περνάς πιο καλά. (γέλια)

Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ζωντανή;
Zωντανή με κάνει η ίδια η ζωή. Με κάνουν τα ζώα μου, η θάλασσα. Δηλαδή αυτά που με γαληνεύουν. Επίσης, θέλω να βλέπω γύρω μου χαρά. Γιατί ο άνθρωπος που παλεύει για τη χαρά είναι αυτός που ξέρει τι θα πει πόνος. Θέλω να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους. Και με το τραγούδι που ασχολούμαι τα τελευταία δέκα χρόνια, ασχολούμαι όχι γιατί το βλέπω σαν ρόλο. Δεν θέλω να κάνω επίδειξη. Είμαι η Ελένη που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να νιώσει καλά. Το ζητούμενο για μένα είναι να δω τον κόσμο να τραγουδήσει να χορέψει και να περάσει καλά για τρεις ώρες. Και εγώ μέσα από το τραγούδι ξορκίζω ίσως τα δικά μου σκοτάδια.

Πιστεύετε ότι ο καλλιτεχνικός χώρος είναι αμείλικτος απέναντι σε μια γυναίκα που μεγαλώνει;
Θα έλεγα όχι. Νομίζω ότι μετά τα 40 ειδικά, σε οποιοδήποτε άλλο εργασιακό περιβάλλον δεν βρίσκεις εύκολα δουλειά. Ξέρω πάρα πολλές γυναίκες που φοβούνται μην γίνει κάτι και απολυθούν γιατί μετά δύσκολα θα βρουν δουλειά. Στο θέατρο θα βρεις δουλειά γιατί υπάρχουν ρόλοι για όλες τις ηλικίες. Και στο τραγούδι πάλι μπορείς να βρεις δουλειά.

Γιορτάζετε τα γενέθλιά σας;
Εδώ και πολλά χρόνια είχα διαβάσει ένα σπουδαίο βιβλίο, το «Μήνυμα». Με μια γυναίκα που διδάχτηκε τα μυστικά και τη σοφία από τους αυτόχθονες της Αυστραλίας. Αυτοί λοιπόν δεν κάνουν τη γιορτή όταν έχουν γενέθλια αλλά όταν κάνουν κάτι σημαντικό. Όταν γίνονται καλύτεροι άνθρωποι σε κάτι. Γιατί εκεί αξίζει. Γιορτάζεις την ημέρα που έχεις γεννηθεί. Και λοιπόν; Δεν λέει κάτι για εμένα. Κάποιες χρονιές είχα κάνει κάποια ωραία παρτάκια, όταν ζούσε η μαμά μου. Μετά το θάνατο της μαμάς μου δεν έχω ξανακάνει κάτι. Αλλά πιστεύω ότι κάθε μέρα που ζούμε είναι σαν να έχουμε γενέθλια.

Έχετε πονέσει ποτέ για κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα;
Ο έρωτας πονάει αλλά όχι επειδή είναι ανεκπλήρωτος. Ο έρωτας δεν είναι χαρά, είναι πιο πολύ πόνος. Όταν είσαι ερωτευμένος πιο πολύ πονάς παρά χαίρεσαι. Σπάνια να χαρείς μέσα από τον έρωτα. Δεν μιλάμε για την αγάπη. Η αγάπη είναι άλλο πράγμα. Γλυκαίνει τον άνθρωπο αλλά ο έρωτας έχει πόνο.

Χορταίνεται ο έρωτας; Τι λέτε;
Έχει ημερομηνία λήξης και αρχή. Όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Εδώ έχουμε εμείς, δεν θα έχει ο έρωτας; (γέλια)

Σας έχουν ερωτευτεί πολλοί άνθρωποι στη ζωή σας;
Θα έλεγα ναι. Και εγώ έχω ερωτευτεί φυσικά.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη;
Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι. Δεν θα έλεγα για εμένα.

Έχετε πει σε συνέντευξή σας ότι είχατε λατρεία με τη δουλειά σας για αυτό δεν ξέρατε αν θα μπορούσατε να μοιραστείτε τη ζωή σας μ' έναν άλλον άνθρωπο. Το μετανιώσατε ποτέ;
Όχι δεν έχω μετανιώσει. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχω μετανιώσει. Λέω δόξα τω Θεώ είμαι καλά. Έχω ηρεμία στη ζωή μου. Είμαι άνθρωπος που θέλω γύρω μου να υπάρχει μια αρμονία. Δεν μου αρέσει να μου χαλάνε την ησυχία μου. Μια σχέση με έναν άνθρωπο που σε κάνει καλύτερη και που δεν σου χαλάει την ηρεμία θα την ήθελα αλλά μια σχέση που σε ταράζει, όχι, δεν θα την ήθελα.

Έχετε μετανιώσει γενικότερα για πράγματα στη ζωή σας;
Για ελάχιστα πράγματα. Για παράδειγμα, να μπορούσα να έχω αποφύγει 2-3 ανθρώπους. Αυτό μόνο.

Είσαστε από τις γυναίκες που πάντα είχατε το δικό σας στυλ. Την ακολουθείτε τη μόδα;
Τη μόδα πάντα την προσαρμόζω σε αυτό που μου πάει. Δηλαδή δεν θα έβαζα κάτι που δεν μου πάει επειδή είναι στη μόδα. Τι πάει να πει μόδα άμα εμένα δεν μου ταιριάζει κάτι;

Επίσης, δεν έχετε αλλάξει τίποτα πάνω σας όλα αυτά τα χρόνια. Τις φοβάστε τις αλλαγές;
Δεν είναι ότι φοβάμαι τις αλλαγές αλλά επειδή κάνω μια δουλειά που μέσα από τους ρόλους έχω αλλάξει εκατό φορές πρόσωπα, δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να το κάνω και στη ζωή μου. Δηλαδή έλεγα «γιατί να ταλαιπωρήσω τα μαλλάκια μου; Υπάρχει λόγος; Αφού μια χαρά νιώθω». Ειδικά τώρα στο «Your Face Sounds Familiar» που κάθε εβδομάδα αλλάζω πρόσωπα. Πιστεύω καμιά φορά ότι στους ανθρώπους που αλλάζουν εμφάνιση συχνά τους συμβαίνει κάτι εσωτερικό. Ίσως γιατί θέλουν κάτι άλλο να αλλάξουν που δεν μπορούν και καταλήγουν να αλλάζουν την εμφάνισή τους.

Είσαστε ρομαντική ή η πραγματικότητα σας προσγειώνει;
Θα έλεγα ότι με το ένα πόδι μου αρέσει να ονειροπολώ αλλά το άλλο πόδι πατάει πολύ γερά στη γη. Σίγουρα δεν γίνεται να μην ταξιδεύεις αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να ζήσω σε ένα παραμύθι. Το παραμύθι κρατάει κάποιες ώρες, μετά είναι η ζωή.

Βγάζετε πάντως ότι είσαστε και αντράκι...
Η αλήθεια είναι ότι αυτό μου το λένε από παιδί. Δεν ξέρω τι βγάζω ή τι δεν βγάζω. Ξέρω ότι έτσι είμαι.

Αν γυρίζατε πίσω το χρόνο, ποια συμβουλή θα σας έδινε ο νεότερος εαυτός σας;
Θα ήθελα στα 20 μου χρόνια να έχω την ωριμότητα που έχω τώρα. Αλλά δεν γίνεται γιατί αν στα 20 σου, έχεις το μυαλό που έχεις τώρα, μπορεί να χάσεις πράγματα. Εμένα δεν θα με πείραζε να χάσω πράγματα. Θα ήθελα να μπορούσα τότε να μη στεναχωριέμαι για πράγματα που σήμερα είναι άνευ σημασίας. Αλλά αν ο άνθρωπος δεν πολεμήσει, δεν φάει τα χαστούκια του, δεν θα μπορέσει να αξιολογήσει τις καταστάσεις. Ίσως πρέπει να περάσει από αυτή τη διαδικασία. Ίσως.

Μαθαίνετε ακόμα ποια είσαστε;
Ουσιαστικά με ξέρω. Μάλιστα τυχαία βρήκα μια συνέντευξη που είχα δώσει πριν 20 χρόνια και αυτά που έλεγα τότε, τα ίδια πιστεύω και σήμερα. Δηλαδή η ίδια είμαι; Δεν έχω αλλάξει; Δεν έχω αλλάξει τελικά. Είμαι αυτή.

Ιnfo
Η Eλένη Φιλίνη είναι μία από τους δέκα διαγωνιζόμενους του τηλεπαιχνιδιού του ΑΝΤ1 «Your Face Sounds Familiar». Επίσης, η δημοφιλής ηθοποιός αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Με το χέρι στην καρδιά» από τις εκδόσεις Όστρια.