Δημήτρης Σταρόβας: Υπάρχουν πολλά σημεία, που δεν είναι του γούστου μου στο Your Face Sounds Familiar

10.02.2019
Δημήτρης Σταρόβας: Υπάρχουν πολλά σημεία, που δεν είναι του γούστου μου στο Your Face Sounds Familiar
Σε ποιο κλισέ πιστεύει; Βωμολοχεί (όπως ο ήρωας που υποδύεται στο Toc Toc) στην κανονική του ζωή; Έχει επισκεφτεί ποτέ ψυχολόγο; Τι θα μαγείρευε για μια γυναίκα; Ποια είναι η σχέση με την κόρη του; Θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας; Ο Δημήτρης Σταρόβας μιλά στο womenonly και τη Νικολέτα Μακρή, για τη γαλλική κωμωδία Toc Toc όπου πρωταγωνιστεί αυτή τη περίοδο, τον ρόλο του ως ψυχασθενή, το Your Face Sounds Familiar, την τηλεόραση, τη μαγειρική, την κόρη του, τη σύντροφό του Άννα και πολλά άλλα

Αυτή την περίοδο σε βλέπουμε στην θεατρική παράσταση Toc Toc όπου υποδύεσαι τον Φώτη έναν τύπο που βωμολοχεί ασύστολα λόγω του συνδρόμου Gilles de la Tourette. Εσένα, τι σε κάνει να βωμολοχείς στην πραγματική σου ζωή;
Καταρχάς πιστεύω σε αυτό το κλισέ που λέει: «δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, υπάρχουν χυδαία μυαλά». Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να είναι αθυρόστομος αλλά να μην είναι αγενής. Από φυσικού μου γενικώς βρίζω αλλά από αγάπη. Αν δεν βρίζω κάποιον σημαίνει ότι δεν με αφορά, μου είναι αδιάφορος. Δηλαδή για να με εκνευρίσει κάποιος πρέπει να είναι δικός μου άνθρωπος.

Δεδομένου ότι το έργο διαδραματίζεται στο σαλονάκι ενός διάσημου ψυχολόγου, εσύ έχεις ζητήσει ποτέ τη βοήθεια ψυχολόγου;
Όχι, είμαι λίγο εγωιστής σε αυτό, όχι όμως ότι είμαι πολέμιος. Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιου να πάει σε ψυχολόγο απλά διαφωνώ λίγο με την ευκολία του. Να σου πω ένα παράδειγμα, έχω ένα φίλο που απέκτησε πρόσφατα παιδί και τον πήρα τηλέφωνο να του ευχηθώ και αντί να τον ακούσω χαρούμενο, μου είπε ότι η γυναίκα του είναι χάλια επειδή έκανε ραγάδες στην κοιλιά της και θα αρχίσουν ψυχοθεραπείες. Τις υπερβολές δεν τις μπορώ. Κάποιος που έχει πρόβλημα εννοείται ότι θα ζητήσει βοήθεια.

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται όλη αυτή η τρέλα, η παράνοια που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας;
Η ζωή σε μια μεγαλούπολη είναι αφόρητη. Υπάρχει μια τρέλα γενικώς. Eγώ λόγω ηλικίας πρόλαβα να ζήσω όμορφα χρόνια. Για εμένα η ζωή «σταματάει» εκεί γύρω στο ’70 που ήταν πιο ανθρώπινα τα πράγματα. Το φαγητό τότε ήταν μια ιεροτελεστία. Τώρα θα πας να φας ένα βρώμικο και τελείωσε. Έχουμε γίνει σαν τα πρόβατα. Ο μισός πλανητής κάνει διακοπές τις 20 μέρες του Αυγούστου. Είναι μια τραγωδία γενικώς. Για να μην συζητήσουμε για την οικονομία. Διάβαζα προχθές ένα άρθρο που έλεγε ότι το 87% του σύγχρονου, Δυτικού κόσμου δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Τρέχεις σαν μαλάκας δέκα ώρες την ημέρα, για ποιο λόγο;

Σωστά, αλλά ας αλλάξουμε θέμα για να μην εκνευριστούμε... Κιθαρίστας, τραγουδιστής, ηθοποιός, παρουσιαστής, stand up comedian..Tι αισθάνεσαι περισσότερο;
Αυτή η πολυχρωμία με χαρακτηρίζει από μικρό. Μέσα μου νιώθω μουσικός, αυτό είναι το κύριο αντικείμενο αλλά απολαμβάνω και όλα τα άλλα –θεωρώ ότι τα κάνω τουλάχιστον με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να ασχολείσαι κατά 80% με αυτό που κάνεις. Εγώ δεν μπορώ, αλλά ποτέ δεν με ενδιέφερε και η κορυφή, είμαι κατά του πρωταθλητισμού ειδικά στην τέχνη, θέλω τη δουλειά μου να την απολαμβάνω. Για παράδειγμα ο Σγούρος που είναι ένας πιανίστας παγκοσμίου επιπέδου, αυτό έχει για τη ζωή του ένα κόστος. Χάνεις στιγμές από την προσωπική σου ζωή. Αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνει ο καθένας.

Υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σου που είχε καλλιτεχνική φλέβα;
Ο πατέρας μου ήταν μουσικός, η μητέρα μου έχει από φυσικού της φοβερή φωνή αλλά πιστεύω ήταν τυχαίο το γεγονός. Δεν με έσπρωξε κάποιος προς τα εκεί.

Θα σε ανησυχούσε αν η κόρη σου κληρονομούσε όλα αυτά τα ταλέντα που έχεις;
Όχι, με ευχαριστεί κιόλας γιατί είναι ταλαντούχο παιδί αλλά είναι λίγο σαν και εμένα. Της αρέσουν πολλά πράγματα, τα βαριέται όμως εύκολα, να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή. Είναι και στην εφηβεία.

Πώς είναι η σχέση σας; Τσακώνεστε;
Έχουμε καλή σχέση, δεν τσακωνόμαστε αλλά τώρα κάνει τα δικά της. Τις τελευταίες τέσσερις φορές που πήγα Θεσσαλονίκη ήρθε μόνο τη μία να με δει. Δεν μπορούσε γιατί είχε να βγει με τις φίλες της. Επειδή βέβαια είναι παιδί μου δεν θα ορίσω εγώ τη ζωή του, εννοείται ότι θα βοηθήσεις το παιδί σου όταν θα σε χρειαστεί και θα του δώσεις τις σωστές κατευθύνσεις αλλά οι επιλογές επί της ουσίας είναι δικές της.

Θέλει και εκείνη να ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο;
Δεν ξέρω, ενώ η Εβελίνα είναι πολύ ταλαντούχα στη μουσική, έχει ρυθμό, έχει αντίληψη είναι λίγο δύσκολη η θέση της και το συνειδητοποίησε αργά. Άκουγε δηλαδή που λέγανε για εμένα «ο μπαμπάς σου παίζει αυτό καλά, κάνει εκείνο, κάνει το άλλο» και ντρεπόταν να παίξει. Έπειτα δεν την πίεσα και εγώ ποτέ.

Πώς τα περνάς στο Your Face Sounds Familiar?
Γενικότερα έχω μια πιο μαλακή σχέση, δηλαδή δεν είναι αυτό που ακριβώς που θα ήθελα.

Τι εννοείς;
Υπάρχουν πολλά σημεία, που δεν είναι του γούστου μου, ούτε της αισθητικής μου. Αλλά όταν μπαίνω σε αυτό, έχω αυτή τη θεωρία στη ζωή μου, - δηλαδή στην τηλεόραση πολύς κόσμος απαιτεί από εμένα να πω πράγματα ή να κατηγορήσω την τηλεόραση - τη στιγμή που δουλεύω μέσα σε αυτή δεν μπορώ να κατηγορήσω το συγκεκριμένο μέσο. Το θεωρώ υποκρισία.

Η σχέση σου με τους υπόλοιπους κριτές πώς είναι;
Είμαι με όλους εντάξει και έπειτα είναι ανώφελο να σκέφτομαι περίεργα. Με το Γρηγόρη για παράδειγμα που δεν είναι εύκολος άνθρωπος και ήμουν μαζί του τέσσερις-πέντε σεζόν, με ρώταγαν όλοι ακόμα και φίλοι μου «πώς μπορείς; ο Γρηγόρης είπε αυτό, έκανε εκείνο». Αλλά δεν τους παρεξηγώ το βλέπω θετικά και μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα και από την μεριά του άλλου. Και δεν με νοιάζει κιόλας, αλλά όχι από έπαρση επειδή τους σνομπάρω αυτούς που τα λένε. Απλά το θεωρώ ανώφελο να κρατάω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ποιος είπε αυτό και ποιος είπε το άλλο. Επίσης, όταν συμβαίνει και μέσα στα ζευγάρια μου προκαλεί θλίψη. Μου κάνουν παράπονα οι φίλοι μου για τις γυναίκες τους και μετά οι γυναίκες τους μου κάνουν παράπονα για τους φίλους μου και τους απαντώ: «σε εμένα γιατί τα λέτε; Πείτε τα μεταξύ σας». Μετά τρέχουν στον ψυχολόγο..

Με αφορμή το περιστατικό που έγινε με τον Ζησάκη θέλω να μου πεις ποιες αρχές πρέπει να διαθέτει ένας νέος καλλιτέχνης ώστε να έχει διαχρονικότητα στο χώρο;
Καταρχάς δεν μπορείς να κατηγορήσεις αυτά τα παιδιά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα γιατί τώρα είναι πολύ εύκολο μέσα από ένα πάνελ, ένα τηλεπαιχνίδι να γίνει κάποιος γνωστός μέσα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα. Οπότε τα παιδιά αυτά περνάνε γρήγορα σε ένα άλλο επίπεδο και συνήθως δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Οι ίδιοι δεν φταίνε. Αν το κάνεις μέσα από μια πορεία ετών η αναγνωρισιμότητα έρχεται σταδιακά. Από την άλλη πλευρά θα μου πεις, τι να κάνει και ο άλλος; Να πάει με τον σταυρό στο χέρι και να περιμένει πενήντα χρόνια να αναγνωριστεί; Το άσχημο για εμένα είναι ότι σε αυτά τα σίριαλ όπως το «Power of Love» μπορεί να το βλέπει το παιδί μου και να δημιουργηθεί ένα πρότυπο. Αυτό με ανησυχεί δεν σου κρύβω. Αλλά γενικά είμαστε σε αυτή την εποχή και δεν θέλω να είμαι νοσταλγός του παρελθόντος. Bλέπεις για παράδειγμα γίνονται viral κάτι μαλακίες. Όπως αυτό το βίντεο που έδειχνε πώς έριχνε το αλάτι ο Τούρκoς σεφ και έχει 90.000.000 views. Μετά τι πρότυπα να δημιουργήσεις σε ένα παιδί; Για να επανέλθω στην ερώτησή σου αν κάποιος είναι πολύ καλός σε κάτι, έχει ταλέντο και είναι γεννημένος για αυτό δύσκολα δεν θα πετύχει. Ή θα πρέπει να κάνει μεγάλη μαλακία ή να είναι πολύ άτυχος. Από την άλλη όμως ούτε αξιοκρατικά πάει το πράγμα. Κάποιος μπαίνει σε ένα υπουργείο όχι επειδή γνωρίζει το αντικείμενο αλλά επειδή του χρωστάει χάρη ο ξάδελφος του τάδε. Είναι άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά που δεν έχουν ιδέα πάνω στο αντικείμενο τους. Είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή.

Εσύ αισθάνεσαι τυχερός;
Ναι, και τυχερός και ευλογημένος! Γιατί χωρίς να το κυνηγήσω μου γίνονται καλές προτάσεις. Προφανώς κάτι βλέπουνε. Μπορώ να πω ότι το έχω κατακτήσει αυτό αλλά χωρίς κόπο.

Έχεις περάσει από πολλών ειδών εκπομπές. Γνωρίζω ότι είσαι πολύ καλός μάγειρας και ότι είσαι αυτός που μαγειρεύει στο σπίτι. Θα σε ενδιέφερε η παρουσίαση μιας εκπομπής μαγειρικής ή κάποιο τηλεπαιχνίδι σαν το Μasterchef;
Βέβαια! Άλλά άλλο είναι να μαγειρεύεις καλά και άλλο να είσαι κριτής. Αν και θέλει πολύ παράπλευρη γνώση. Σκέψου ότι έχω μπει σε αυτό τον κόσμο που είναι τεράστιος και έχω κατακτήσει ένα 15-20% από αυτό που θα ήθελα με αυστηρό κριτήριο και ασχολούμαι πολύ μεγάλο διάστημα. Πριν κοιμηθώ για τουλάχιστον ένα δίωρο βλέπω συνταγές, παρακολουθώ διάσημους σεφ, μαθαίνω για τα τρόφιμα, τους συνδυασμούς. Είναι από τα ελάχιστα πράγματα που ακόμη και να είμαι ψόφιος, γουστάρω πολύ να κάνω.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις κάτι δικό σου στο χώρο της εστίασης;
Αν είχα ένα εστιατόριο αλλά όχι κάτεργο -γιατί είναι κάτεργο να μην βγαίνεις από την κουζίνα- ένα γαλλικό μπιστρό, θα το ήθελα πάρα πολύ. Να πίνει ο κόσμος το κρασάκι του και να συζητάει με τις ώρες.

Τι θα μαγείρευες για ένα ρομαντικό δείπνο σε μια γυναίκα;
Δύο αβγά μάτια για να δω αν είναι ολιγαρκής. (γέλια)

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου δύναμη και ποια η μεγαλύτερη σου αδυναμία;
Η δύναμή μου είναι ότι είμαι ένας καλός άνθρωπος και ενδιαφέρων. Δηλαδή μπορείς να στηριχτείς πάνω μου. Δεν είμαι φλώρος να κάνω πίσω. Και θεωρώ τον εαυτό μου ευχάριστο. Θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να περάσει καλά. Η αδυναμία μου είναι ότι δεν μπορώ μέσα στη συμβίωση να μην μεταφέρω τον εκνευρισμό μου ύστερα από μια άσχημη μέρα. Το κουβαλάω λίγο και στο σπίτι μου. Και έχω και την «απαίτηση» να με ακούσει ο άλλος. Δηλαδή αισθάνομαι την ανάγκη να ξεσπάσω στον άνθρωπό μου. Δηλαδή τι να κάνω, να πιάσω έναν ξένο να τον πλακώσω στο ξύλο επειδή ζορίστηκα; Και βέβαια είμαι έτοιμος να δεχτώ και το ίδιο. Δεν μπορώ τις τυπικότητες μεταξύ των ζευγαριών. Θέλω να είμαστε ελεύθεροι. Δεν μπορώ να πνίγω πράγματα για να μην στεναχωρηθεί ο άλλος.

Έχει γραφτεί ότι θα την παντρευτείς την Άννα μέσα στο 2019…
Το προσδιόρισαν και ότι θα γίνει μέσα στο 2019; Δεν ξέρω, θα γίνει κάποια στιγμή πάντως.

Διάβασα ότι είναι γυμνάστρια η σύντροφός σου..Πες μου πόσα push ups σε βάζει να κάνεις όταν τη νευριάζεις;
Γυμνάστρια μπορεί να είναι αλλά όχι δεν με βάζει να κάνω push ups, αντιθέτως της έχω βάλει και δώδεκα κιλά! (γέλια)

Έχει τύχει στη διάρκεια του σεξ να σκεφτείς άλλο πρόσωπο; Εννοείται στο παρελθόν όχι τώρα με την Άννα..
Βέβαια. Είναι και κόλπο…

Τι κόλπο;Σε φτιάχνει κιόλας… (γέλια)

Όταν μιλάνε για εσένα οι άλλοι, τι νομίζεις ότι λένε;
Τολμώ να πω ότι είμαι λίγο «κακομαθημένος» σε σημείο εκνευριστικό επειδή μονίμως εισπράττω αγάπη. Ζήτημα είναι όλα αυτά τα χρόνια να έχω ακούσει 1-2 κακά πράγματα. Αυτό είναι και τιμή μου και το θεωρώ πολύ σπουδαίο. Από κάθε είδους ηλικίες, κοινωνικά στρώματα είμαι γενικώς ευρείας απήχησης και γενικής αποδοχής και μου αρέσει αυτό. Το καταλαβαίνω από τα μάτια του άλλου. Το ψεύτικο φαίνεται. Φαντάζομαι ότι θα λένε θετικά πράγματα. Είμαι ψωνάρα; (γέλια)

Σε έχουμε δει αρκετές φορές να μεταμφιέζεσαι για κάποιο ρόλο σε γυναίκα. Ποιο θα ήταν το πράγμα που θα έκανες αν για μια ημέρα γινόσουν το αντίθετο φύλο;
Θα αυτοκτονούσα! (γέλια)

Πριν αυτοκτονήσεις πες μου για ποιο πράγμα θέλεις να σε θυμούνται;
Επειδή περνάνε και τα χρόνια θέλω να κάνω πιο δημιουργικά πράγματα. Θέλω για την υστεροφημία μου να κάνω κάτι που να μείνει και να έχει και ένα νόημα. Θα ήθελα να φτιάξω μια μικρή ταινία, γουστάρω πολύ γιατί έχω μπει σε αυτό το λούκι, έχω σπουδάσει φωτογραφία, έχω κάνει σεμινάρια αλλά έχω και ένα άγχος μην πούνε ότι δεν είναι το αντικείμενο μου. Πάντως νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος μας. Να απαλύνουμε τις ψυχές των άλλων, να τις αφυπνίσουμε και να κάνουμε τις ζωές των άλλων πιο ενδιαφέρουσες.

Ιnfo:

O Δημήτρης Σταρόβας πρωταγωνιστεί στην κωμωδία του Laurent Baffie «Τοc Toc» σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.15) στο θέατρο Ήβη (Σαρρή 27, Ψυρρή). Παίζουν επίσης: Κώστας Σπυρόπουλος, Βίβιαν Κοντομάρη, Νίκος Πολυδερόπουλος, Κατερίνα Θεοχάρη, Γιούλη Τσαγκαράκη, Δημήτρης Κατσόγιαννος, Εβελίνα Καραπάνου.

Επίσης, ο Δημήτρης Σταρόβας είναι κριτής στην ψυχαγωγική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Your Face Sounds Familiar».