Εβελίνα Παπούλια «Δεν θα το παίξω ποτέ παιδούλα, την έζησα αυτή την ηλικία. Τώρα πλέον είμαι γυναίκα και μου αρέσει αυτό»

27.01.2019
Εβελίνα Παπούλια «Δεν θα το παίξω ποτέ παιδούλα, την έζησα αυτή την ηλικία. Τώρα πλέον είμαι γυναίκα και μου αρέσει αυτό»
Καβάλησε ποτέ το καλάμι; Γιατί της προκαλεί κρίση πανικού ο γάμος; Την λέει την ηλικία της; Ποια συμβουλή έδωσε στην κόρη της; Είναι συμφιλιωμένη με το πέρασμα του χρόνου; H ηθοποιός Eβελίνα Παπούλια μιλά στο womenonly και τη Νικολέτα Μακρή, για την τηλεοπτική σειρά «Τατουάζ» όπου πρωταγωνιστεί για δεύτερη σεζόν, τον ρόλο της ως Βέρα, την κόρη της, το γάμο, τις αισθητικές επεμβάσεις και πολλά άλλα

Tι είναι αυτό που κάνει το «Τατουάζ» να παρακολουθείται φανατικά από το τηλεοπτικό κοινό;
Πιστεύω ότι είναι η πλοκή. Εγώ είμαι πεπεισμένη πλέον ότι αν δεν υπάρχει ένα σενάριο να κρατάει τον κόσμο, όσο καλά και να παίζεις, δεν είναι πολύ εύκολο να κρατηθεί ένα σίριαλ. Στο «Τατουάζ» νομίζω ότι έχει γίνει ένα καλό πάντρεμα μεταξύ σεναρίου, σκηνοθεσίας και επιλογής ηθοποιών. Εν αρχή ην ο Λόγος.

Υποδύεστε τη Βέρα μια δυναμική αλλά αρκετά μοναχική γυναίκα. Τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει στο ρόλο σας;
Εμένα μ’ αρέσει γιατί η Βέρα είναι ένα δίκαιο πλάσμα, δηλαδή έχει απόλυτη συνείδηση των πράξεών της, είναι ήρεμη , είναι πολύ λίγες οι φορές που μπορεί να βγει εκτός εαυτού γιατί κάτι ακραίο μπορεί να συμβεί, αλλά πάνω απ’ όλα έχει μια πειθαρχία σαν άνθρωπος και εμένα αυτοί οι πειθαρχημένοι άνθρωποι μου αρέσουν. Την αγαπώ τη Βέρα. Είναι εγκεφαλικός τύπος, δεν πρόκειται να πράξει απερίσκεπτα.

Μοιάζετε στην προσωπική σας ζωή με τη Βέρα;
Δεν θα έλεγα και πολύ. Ήρεμη είμαι, δηλαδή δεν έχω εξάρσεις και γενικώς πιστεύω ότι δεν είμαι παράλογη. Για να είμαι ειλικρινής ζυγίζω τα πράγματα για να δω τι είναι καλό και τι όχι. Πειθαρχημένη είμαι αλλά θα έλεγα μόνο στη δουλειά μου, στο κομμάτι όμως της ζωής μου δεν είμαι καθόλου πειθαρχημένη. Δεν είμαι πάρα πολύ εγκεφαλικός άνθρωπος όπως η Βέρα, είμαι πιο πολύ του ενστίκτου.

Εμπιστεύεστε δηλαδή το ένστικό σας;
Ναι, το εμπιστεύομαι.

Και συνήθως τι γίνεται; Πέφτετε μέσα;
Έχω πέσει και έξω αλλά όταν πέφτω έξω, επιμένω πολύ.

Όταν παρακολουθείτε παλιές σειρές όπου παίζατε, όπως για παράδειγμα τους «Δύο Ξένους», σας έχει τύχει να διακρίνετε κάποια αδυναμία σας;
Αυτή τη στιγμή τους «Δύο Ξένους», μετά από τόσα χρόνια που παίζονται, τους βλέπω ως θεατής και όχι σαν την Εβελίνα που υποδυόταν τη Μαρίνα. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε αδυναμία σε αυτό το σενάριο και δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε αδυναμία σε αυτούς τους ρόλους που είχαν γραφτεί. Δηλαδή ήταν πολύ καλά δομημένο και πολύ καλά δουλεμένο. Ήταν μια σειρά που εμείς οι ηθοποιοί είχαμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι ο Αλέξανδρος Ρήγας που μας σκηνοθετούσε έκανε πολύ συγκεκριμένη δουλειά πάνω σε εμάς. Εννοείται ότι κάποιες φωνές ή κάποιες τσιρίδες θα μπορούσαν να λείπουν, αλλά ήταν το στυλ τέτοιο. Αν θες, η φωνή και γενικώς το εξωστρεφές, είναι μια υπογραφή του Αλέξανδρου Ρήγα. Είναι η πληθωρικότητά του οπότε είναι και η σκηνοθεσία του, οπότε εγώ δεν μπορώ να πω ότι διέκρινα κάτι λάθος. Για εμένα ήταν όλα σωστά.

Σας έχει τύχει να «πειράξετε» έναν ρόλο προκειμένου να ταιριάζει καλύτερα με τον εαυτό σας;
Όχι, δεν νομίζω ότι το έχω κάνει ποτέ. Προσπαθώ συνήθως να γίνω αυτό το πρόσωπο, αν δεν είναι κοντά σε εμένα. Δηλαδή τους ρόλους μου τους βλέπω σαν υπαρκτά πρόσωπα που πρέπει να μπω στην ψυχοσύνθεσή τους, δεν τους βλέπω σαν κάτι το οποίο εγώ πρέπει να ενσαρκώσω. Είναι λιγάκι τρομακτικό όπως το λέω αλλά νομίζω ότι οι ηθοποιοί μπαίνουμε σε διχασμό κάθε φορά που παίζουμε έναν ρόλο.

Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία από την τηλεόραση ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό επιτυχίας ενός σίριαλ;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό γιατί αν υπήρχε θα ήταν όλες πετυχημένες. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα καλό timing σε σχέση με ένα καλό σενάριο και ένας συνδυασμός πραγμάτων σκηνοθεσίας και ηθοποιών, αλλά βασικά η ιστορία είναι αυτή που θα πει κάτι σε αυτόν που θα το δει. Δηλαδή σε μια άλλη εποχή μπορεί να μη δεις μια σειρά που μπορεί να έβλεπες παλιά φανατικά.

Νιώσατε ποτέ να έχετε απομακρυνθεί από το παιδί σας λόγω των απαιτήσεων της δουλειάς σας;
Να έχω απομακρυνθεί όχι δεν το ένιωσα αλλά ότι έχω χάσει πολύ χρόνο από την κοινή μας ζωή, ναι.

Η κόρη σας , Αφροδίτη Λιάντου, είναι στο καλλιτεχνικό χώρο και μάλιστα τώρα κυκλοφόρησε και το πρώτο της single. Ποια ήταν η πρώτη συμβουλή που της δώσατε;
Να μην παρεκκλίνει ποτέ από τον στόχο της. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να στοχεύεις κάπου και να πηγαίνεις προς τα εκεί που θέλεις. Και εφόσον έχει αποφασίσει να είναι δημιουργός, πρέπει να γίνει με βάση το δικό της ένστικτο και το δικό της θέλω. Να έχει τη δική της υπογραφή αυτό που κάνει.

Είχα διαβάσει ότι είχατε δεχτεί στο παρελθόν σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο της δουλειάς σας. Σας αγχώνει αυτό για την κόρη σας;
Όχι, όχι δεν αγχώνομαι επειδή την γνωρίζω καλά ξέρω ότι μπορεί να τα βγάλει πολύ καλά πέρα. Είναι πολύ δυναμική.

Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει ένας πετυχημένος ηθοποιός;
Πιστεύω ότι γενικά ο καλλιτέχνης έχει μια αστάθεια στον χαρακτήρα του. Και μάλλον είναι πιο παθιασμένος από άλλους ανθρώπους που δεν κάνουν αυτή τη δουλειά. Δηλαδή όλα είναι πιο μεγάλα μέσα του. Το πιο μικρό για κάποιον άλλο μπορεί να είναι τεράστιο για έναν ηθοποιό.

Για παράδειγμα;
Ας πούμε, ένα «όχι» από τον σύντροφό σου μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλο ή να είναι μια άρνηση ή να είναι τεράστιο πλήγμα. Κάποιος άλλος μπορεί να το πάρει χαλαρά. Να πει «θα κάνω εγώ αυτό που θέλω και εκείνη αυτό που θέλει». Το πάθος που φέρεις για τη δουλειά σου το φέρεις και στη σχέση σου. Δεν μπορεί δηλαδή να μην είσαι παθιασμένος στη ζωή σου. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η ζωή για τον ηθοποιό. Έτσι τουλάχιστον το βλέπω εγώ.

Δεδομένου ότι ο χώρος του θεάματος είναι ναρκισσιστικός, εσείς αισθανθήκατε ποτέ να έχετε καβαλήσει το καλάμι;
Εγώ νομίζω ότι πάντα ήμουν το αντίθετο. Δηλαδή δεν ήθελα να μου συμβεί αυτό ως ηθοποιός και ίσως δεν μου συνέβη τελικά ποτέ, γιατί ήμουν απίστευτα νάρκισσος ως χορεύτρια. Δηλαδή ο χώρος επειδή έχει και άλλα στάνταρ και έχει πολύ κόπο, όταν κοπιάζεις πολύ και αναμετριέσαι συνέχεια με το σώμα σου, με τις δυνάμεις σου, με το μυαλό σου, όλα αυτά όταν τα κατακτάς σε κάνουν να φουσκώνει λίγο το εγώ σου. Όταν δε συγκρίνεσαι και με άλλους που δεν το πετυχαίνουν, φουσκώνει πιο πολύ.

Έχετε δηλώσει ότι ο γάμος σας φέρνει κρίση πανικού.. Μήπως έτσι χάνει την ευκαιρία ο Mr. Perfect;
Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον Mr. Perfect, δηλαδή δεν πιστεύω ότι κάνουν λάθος οι άλλοι. Νομίζω ότι έχει να κάνει με μια προσωπική εσωτερική ωριμότητα στο να μπορέσεις να αντέξεις αυτό που λέγεται γάμος. Γιατί ο γάμος, σου δημιουργεί μια ασφάλεια –ίσως, αν και εμένα μου δημιουργεί ανασφάλεια- ότι «εδώ είμαστε, αυτό είναι» και κάπως βαλτώνουν τα πράγματα. Μπαίνει σε ένα κουτάκι η σχέση. Δεν υπάρχει το απρόσμενο. Οπότε νομίζω ότι εκεί είναι όλο το παιχνίδι. Αν είσαι αρκετά ώριμος να μη δεις έτσι το γάμο και να τον δεις σαν μια περιπέτεια, μπορεί να αλλάξει την οπτική του. Εγώ μέχρι τώρα δεν έχω αλλάξει την οπτική μου. Με αγχώνει η συνθήκη αυτού του συμβολαίου.

Είσαστε συμφιλιωμένη με το πέρασμα του χρόνου και πώς αυτός επηρεάζει τους ρόλους σας;
Ναι, είμαι πολύ συμφιλιωμένη με το χρόνο σε σχέση με εμένα και πώς επιδρά πάνω μου γιατί πιστεύω ότι κάθε ηλικία είναι πολύ ωραία όταν ξέρεις να τη ζεις ωραία. Αυτό που λέμε φθορά του χρόνου, υπάρχει μόνο στο κομμάτι του μυαλού. Όταν δεν έχεις φθορά στο μυαλό όπως κούραση, νομίζω ότι είναι μια χαρά. Τώρα στο κομμάτι των ρόλων νομίζω ότι όσο μεγαλώνεις ενδέχεται ν’ αλλάζεις τη γκάμα σου ή να αλλάζεις ρόλους που θα μπορούσες να παίξεις και δεν τους παίζεις. Εννοείται ότι μειώνεται ηλικιακά η γυναικεία γκάμα στο θέατρο όσο περνάνε τα χρόνια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πιστεύω στη σφαίρα της ροής της ζωής όπως εσύ την έχεις φτιάξει. Δηλαδή πώς έχεις ρυθμίσει τα πράγματα γύρω σου. Σκοπός είναι όσο μεγαλώνεις να αναζητάς και άλλα πράγματα. Να μην αναζητάς μόνο τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ένας ρόλος αλλά πόσο εσύ μπορείς να κάνεις μεγάλο έναν ρόλο σε αυτό που παίζεις.

Τις αισθητικές επεμβάσεις τις θεωρείτε γυναικεία ματαιοδοξία ή μια αναγκαία γυναικεία επιλογή;
Εξαρτάται τις επεμβάσεις. Αν μιλάμε για αυτές που τις κάνεις και σου αλλάζουν το πρόσωπο, εγώ δεν συμφωνώ και ούτε θα το έκανα ποτέ στον εαυτό μου. Το να προσέχεις τον εαυτό σου δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, αντιθέτως μου αρέσει και όταν είσαι μπροστά στα φώτα, έχεις ακόμα έναν λόγο, αλλά όχι να χάνεις την ηλικία σου. Εμένα με τρομάζει λίγο να βλέπεις κάποια γυναίκα και να μην έχει ηλικία. Άσε που νομίζω ότι είναι και ανέφικτο να θες να μην μεγαλώνεις. Πιστεύω ότι πρέπει να μεγαλώνεις όμορφα. Όσο πιο όμορφα μπορείς.

Εσείς την λέτε την ηλικία σας;
Ναι φυσικά. Είμαι 47. Δεν έχω λόγο να κρύψω την ηλικία μου. Έχω κάνει πολύ όμορφους κύκλους στη ζωή μου που θέλω να τους τιμήσω. Με αυτή τη λογική λέω την ηλικία μου. Δεν θα το παίξω ποτέ παιδούλα, ήμουν παιδί, την έζησα αυτή την ηλικία. Τώρα πλέον είμαι γυναίκα και μου αρέσει αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνίδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και προσέχει τον εαυτό της. Εγώ άρχισα να προσέχω τον εαυτό μου μετά τα 35 μου. Μέχρι τότε δεν είχα βάλει κρέμα στο πρόσωπό μου. Ούτε ενυδατική.

Σίγουρα έχετε καλό DNA πάντως. Κλείνοντας δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω -επειδή είναι απαίτηση και των φίλων μου, αν το «Τατουάζ» θα συνεχιστεί και τρίτη σεζόν;
Μέχρι στιγμής θεωρώ πως ναι, όλα προς τα εκεί πάνε..

Aλήθεια, εσείς έχετε τατουάζ;
Ναι, έχω αρκετά! Αρκετά για ηθοποιός εννοώ. (γέλια)

Ιnfo: Η Εβελίνα Παπούλια πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του Αlpha «Τατουάζ»