Γάλανθος: Ευχάριστο διάλειμμα!

16.03.2007
Τον Ιανουάριο, οι κλασικές και ευεργετικές Αλκυονίδες μέρες δίνουν την ευκαιρία στους κηπουρούς να κάνουν άνετα όλες τις απαραίτητες δουλειές.

Τον Ιανουάριο, οι κλασικές και ευεργετικές Αλκυονίδες μέρες δίνουν την ευκαιρία στους κηπουρούς να κάνουν άνετα όλες τις απαραίτητες δουλειές.

Ο Γάλανθος (Galanthus nivalis) είναι ένα βολβώδες φυτό, από τα λίγα που ομορφαίνουν με τα λουλούδια τους το χειμώνα. Είναι ίσως το πρώτο φυτό του χρόνου που ανθίζει. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να το συναντήσει και σε άγρια κατάσταση, συνήθως σε δάση. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυτό, με μακριά, λεπτά φύλλα, σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια του είναι λευκά, τρίλοβα, με ένα χαρακτηριστικό πράσινο σημάδι στο κέντρο τους και διαθέτουν λεπτό άρωμα. Αγαπά πολύ τα σκιερά σημεία, γι αυτό συχνά το φυτεύουν κάτω από το φύλλωμα ενός δέντρου. Εχει ανάγκη από υγρό, πλούσιο χώμα και απεχθάνεται τη μεταφύτευση. Πολλαπλασιάζεται με απλή διαίρεση των βολβών του! Αν είστε λάτρεις των τροπικών φυτών, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό μετακινήστε τα ή σκεπάστε τα με κατάλληλο υλικό, που δε θα ακουμπά όμως στο φύλλωμά τους.

Κλάδεμα
Ο Ιανουάριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να κλαδέψετε τα δέντρα και τους θάμνους που βρίσκονται στον κήπο. Αυτό θα τα ενθαρρύνει και συγχρόνως θα τους χαρίσει το σχήμα που επιθυμείτε.

Φύτεμα
Τα αλπικά φυτά, όταν βρίσκονται στη φύση, αυτόν το μήνα διαλέγουν για να ενεργοποιήσουν τους σπόρους τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να έχουν έναν ανθισμένο βραχόκηπο την άνοιξη.
—Ασχοληθείτε με το φύτεμα των βολβών του λίλιουμ σε γλάστρα. Με την κατάλληλη φροντίδα και προστασία, θα έχετε ανθισμένα φυτά την επόμενη άνοιξη.

Περιποίηση και φροντίδα
Μην ξεχνάτε πως τα φυτά χρειάζονται -έστω και αραιότερα- πότισμα το χειμώνα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα στεγνώνει αυτή την εποχή το χώμα που βρίσκεται στις γλάστρες. Η μηχανή του γκαζόν χρειάζεται οπωσδήποτε περιποίηση αυτή την εποχή, για να είναι σε ετοιμότητα την άνοιξη. Ιδιαίτερα η κάτω πλευρά της, όπου βρίσκονται τα σημεία που κουρεύουν το γρασίδι, χρειάζεται καθάρισμα με μια συρμάτινη βούρτσα. Επίσης, όλη η μηχανή πρέπει να καθαριστεί με ένα υγρό πανί, να αφαιρεθεί κάθε σκουριά, να λιπανθεί με ένα ειδικό σπρέι και να δοκιμαστεί ούτως ώστε να είναι ετοιμοπόλεμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ