Ανθη γιορτής!

16.03.2007
Το Δεκέμβριο λίγα φυτά βρίσκονται στα... καλύτερά τους και έτσι οι κηπουροί έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για την περίοδο που έρχεται.

Το Αλεξανδρινό (Euphorbia pulcherrima) είναι ένα μεξικάνικο φυτό που κυριολεκτικά έχει πλημμυρίσει όλο τον πλανήτη! Οχι άδικα, καθώς το εκτυφλωτικό κόκκινο των βακτηρίων που περιβάλλουν τα άνθη του το κάνουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά. Στο συνδυασμό του κόκκινου με το πράσινο των φύλλων οφείλεται η ανάδειξη του Αλεξανδρινού ως το πιο χαρακτηριστικό δώρο των Χριστουγέννων. Εκατομμύρια φυτά πωλούνται αυτή την εποχή παγκόσμια! Η περίοδος της ανάπτυξής του είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο. Με την κατάλληλη φροντίδα, όμως, το φυτό διατηρείται για πολύ καιρό. Στο Αλεξανδρινό αρέσουν τα ζεστά, φωτεινά σημεία αλλά όχι με απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως. Επίσης, καθώς έχει τροπική καταγωγή, δεν του αρέσει το υπερβολικό κρύο. Στη χώρα μας παρατηρείται φυτεμένο απευθείας και μόνιμα στο χώμα σε περιοχές όπως τα Χανιά και η Καλαμάτα, που έχουν ήπιους χειμώνες. Του αρέσει το συχνό αλλά μετρημένο πότισμα. Χρειάζεται λίπανση λίγο πριν μπει ο χειμώνας.

Περιποίηση και φροντίδα
Οσοι διαθέτουν γρασίδι στον κήπο πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά αυτή την εποχή. Δεν πρέπει να περπατάμε πάνω του όταν είναι παγωμένο, πρέπει να μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα και φυσικά δεν πρέπει να το ποτίζουμε ακόμα. Την εποχή των Χριστουγέννων η αγορά γεμίζει από φυτά που χαρίζονται σαν δώρα. Το Αλεξανδρινό, τα Κυκλάμινα και οι Αζαλέες είναι τα πιο δημοφιλή. Εντυπωσιακά και όμορφα, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να διαρκέσουν όλο το χρόνο.Αν οι θάμνοι,τα δέντρα και τα φυτά καλυφτούν με χιόνι, κουνήστε τα κλαδιά και τα φύλλα για να πέσει στο έδαφος. Μη χρησιμοποιήσετε όμως ποτέ νερό! Σε χαμηλές θερμοκρασίες το νερό παγώνει και φυσικά καταστρέφει ακόμα και τα πιο ανθεκτικά φυτά.

Φύτεμα Οσοι γοητεύονται από τα αλπικά φυτά, έχουν τώρα την ευκαιρία να φυτέψουν μια μεγάλη ποικιλία από αυτά. Τα φυτώρια διαθέτουν σπόρους σε ειδικές συσκευασίες, κλεισμένες αεροστεγώς. Φυτέψτε τα πρώτα σε μικρά γλαστράκια, σκεπάζοντάς τα με λίγη ποσότητα χώματος και ψιλό χαλίκι από πάνω. Χρησιμοποιήστε το ίδιο χαλίκι και στο βάθος της κάθε γλάστρας για να υπάρχει σωστή αποστράγγιση. Βγάλτε τις γλάστρες σε εξωτερικό χώρο και σκεπάστε τις με ένα μικρό κομμάτι γυαλί. Την επόμενη άνοιξη οι σπόροι θα ενεργοποιηθούν.

Κλάδεμα Οσοι φιλοξενείτε στον κήπο σας Γλιτσίνια (Wisteria sinensis), πρέπει να ξέρετε πως το Δεκέμβριο χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα, περισσότερο για να την οδηγήσετε εκεί που θέλετε εσείς και για να της δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε.Επίσης, αν υπάρχει στον κήπο σας κάποιο αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό όπως για παράδειγμα ο Παρθενόκισσος, οι πρώτες μέρες του Δεκέμβρη είναι οι κατάλληλες για να το κλαδέψετε και να του δώσετε το σχήμα και τον προσανατολισμό που θέλετε. Αν τον αφήσετε ακλάδευτο, τότε θα κινηθεί κατά βούληση και μπορεί να καλύψει επιφάνειες που δε θέλετε.

Δεκέμβριος είναι ένας μήνας που σας δίνει το χρόνο και την ευκαιρία να περιποιηθείτε τα δοχεία, τις γλάστρες και τα εργαλεία σας. Ακούγεται βαρετή ασχολία, είναι όμως απαραίτητη αν θέλετε να είστε έτοιμοι την επόμενη περίοδο.