Πυράκανθος ο πορφυρός!

10.10.2016
Ο Πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας πολύ γνωστός θάμνος στους Ελληνες κηπουρούς, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σαν φυσικός φράχτης στα όρια των κήπων. Το φθινόπωρο είναι γεμάτος με τους μικρούς, στρογγυλούς καρπούς του, για τους οποίους έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής.

Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο, μάλλον μεγάλου μεγέθους αφού μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα τρία μέτρα σε ύψος! Επειδή κατάγεται από την περιοχή μας, οι κλιματολογικές συνθήκες τον ευνοούν και συνήθως φτάνει το μέγιστούψος και πλάτος. Εχει πολλά και πυκνά κλαδιά, που με τη σειρά τους διαθέτουν πολυάριθμα, μικρούμεγέθους φύλλα. Τα σκουρόχρωμα κλαδιά διαθέτουν επίσης πολλά μυτερά αγκάθια.

Την άνοιξη το φυτό γεμίζειμε αναρίθμητα, μικρά λουλούδια και το φθινόπωρο γίνεται σχεδόν όλο κόκκινο-κοραλλί από τους σχηματισμένους καρπούς. Του αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις, αλλά μπορεί να μεγαλώσει και σε ημισκιερά σημεία. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τύπου χώμα. Χρειάζεται όμως αρκετό πότισμα, καθώς οι ανάγκες του για νερό είναι μεγάλες.

Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα, αλλά το δέχεται ακόμα κι όταν πρόκειται να του δοθεί κάποιο σχήμα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού ή με σπόρους την άνοιξη. Οι καρποί του φυτού είναι μια θαυμάσια τροφή για τα πουλιά. Γιαυτό και το χειμώνα το επισκέπτονται πολλά από αυτά!

Βγάζει απ' τη θήκη του το αγκάθι ο πυράκανθος
(Δεν βαριέσαι Κική Δημουλά, από Tο λίγο του κόσμου).