Mυστικά για εντυπωσιακά αναρριχητικά

08.04.2016
Δώστε χρώμα και άρωμα στη βεράντα ή τον κήπο σας με αναρριχητικά φυτά και αποχωριστείτε. «Ντύνουν» κήπους και βεράντες με καταρράκτες φυλλωσιάς! Ποιο να πρωτοδιαλέξει κανείς; Ενα ενδιαφέρον κριτήριο είναι το χρώμα που έχουν τα άνθη τους.

Τριανταφυλλιές-Σπάιντερμαν
Αν τα αγκάθια δεν σας αποθαρρύνουν, μια αναρριχητική τριανταφυλλιά είναι άριστη λύση για πέργκολες και πέτρινους τοίχους (αλλά όχι η ιδανική για τοίχους που απαιτούν πλήρη κάλυψη, αφού το φύλλωμά της υστερεί σε πυκνότητα σε σχέση με άλλα αναρριχητικά). Η γκάμα χρωμάτων και αρωμάτων είναι μεγάλη, καθώς οι ποικιλίες και οι διασταυρώσεις δεν έχουν τελειωμό, με σούπερ ευφάνταστα ονόματα, όπως Morning Jewel, New Down, Wedding Day, City Girl κ.ά.

ΛΕΥΚΟ

Χιώτικο γιασεμί
Ευαίσθητο, όπως καθετί ντελικάτο, το χιώτικο γιασεμί ή ίασμος χρειάζεται οπωσδήποτε προστασία από το κρύο για να έχει καλή υγεία. Η λίπανση, η σωστή υγρασία του χώματος και ο έλεγχος του φυλλώματος, για τυχόν αφίδες, είναι επίσης σημαντικά για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Επιλέξτε το αν μένετε κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού το θαλασσινό αεράκι του αρέσει!

Στεφανωτή
Γνωστή από τις νυφικές ανθοδέσμες, παράγει ολόλευκα άνθη με υπέροχο άρωμα που ανοίγουν το καλοκαίρι. Είναι και αυτή αρκετά απαιτητική, όπως το χιώτικο γιασεμί, αλλά τα άνθη της δεν μαδάνε τόσο εύκολα. Στα φυτώρια θα τη βρείτε με το όνομα γιασεμί Μαδαγασκάρης.

Ρηχόσπερμα
Δημοφιλέστερο τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το γιασεμί, αφού αντέχει στο κρύο και τον αέρα, ενώ δεν είναι καθόλου αρρωστιάρικο. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το έντονο άρωμά του, μυρίστε το πριν αγοράσετε. Και αν δεν το ξεχάσετε σε καμιά ανήλιαγη γωνιά, θα έχετε μια ευωδιαστή πέργκολα όλο το καλοκαίρι.

ΚΟΚΚΙΝΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Διπλαδένια
Κομψά άνθη σε σχήμα τρομπέτας και στιλπνά φύλλα θα κοσμήσουν την πέργκολα στη βεράντα σας. Φροντίστε να τη φυτέψετε σε βαθιά γλάστρα ή στο έδαφος, για να αναπτυχθεί πιο άνετα, και μην αφήσετε τον σκληρό ήλιο του καλοκαιριού να την τυραννήσει. Το κόκκινο είναι το πιο κοινό χρώμα της, αλλά θα τη βρείτε και σε φούξια, και σε λευκό, ενώ το κέντρο του άνθους της είναι πάντα κίτρινο. Δεν έχει άρωμα.

Μπιγκόνια
Πυκνό, σκουροπράσινο σύνθετο φύλλωμα και μεγάλα χωνοειδή άνθη, χωρίς άρωμα, σε εντυπωσιακά πορτοκαλί «μπουκέτα», με πλήθη μελισσών να βουίζουν από πάνω τους. Φουλ ανθισμένη καλοκαίρι και φθινόπωρο, η μπιγκόνια έχει στιβαρή και ογκώδη ανάπτυξη, γι’ αυτό και είναι ιδανική επιλογή για ευρύχωρους κήπους.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Αγιόκλημα
Μοσχοβολιά που μένει χαραγμένη στον νου. Τα άνθη του έχουν διπλό χρώμα, κροκί και λευκό, ενώ το φυτό σκαρφαλώνει μέχρι και 10 μέτρα ύψος. Επειδή οι καρποί του είναι τοξικοί, καλό είναι αν έχετε παιδιά να τα επιτηρείτε όταν παίζουν με το «αιγόκλημα» – όπως εικάζεται ότι είναι η σωστή του ονομασία, ως το κλήμα που τρελαίνονται να μασουλάνε οι κατσίκες! Τον χειμώνα ρίχνει, εν μέρει, τα φύλλα του.

Γιασεμί γυμνανθές
Δεν διαθέτει το έντονο άρωμα του χιώτικου γιασεμιού, αν και ανήκει στο ίδιο γένος, το κοντράρει όμως ευθέως σε κάλλος, ενώ πλέκεται σε κάγκελα με την ίδια αυταρέσκεια. Το φυτό αυτό έρχεται από την Κίνα (όπως πολλά ακόμα είδη γιασεμιού) και τα κίτρινα ανθάκια του ξεμυτίζουν τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

ΜΟΒ-ΛΙΛΑ

Γλυτσίνα
Αδιαπραγμάτευτη επιλογή αν λατρεύετε τα λιλά λουλουδιασμένα τσαμπιά που «συνθέτουν» με το μεθυστικό τους άρωμα το ελληνικό Πάσχα. Βασικό μειονέκτημα της γλυτσίνας είναι ότι η εντυπωσιακή ανθοφορία της διαρκεί λίγο και, κατά την επέλαση του χειμώνα, μένει γυμνή. Εξ ου και δύσκολα την επιλέγουμε για την πέργκολα. Αν τολμήσετε, το επόμενο Πάσχα θα σας χαρίσει ένα εκρηκτικό λιλά σκηνικό!

Χωνάκι
Εξαιρετικά ανθεκτικό και ταχύτατα αναρριχώμενο, έχει μεγάλα μοβ-μπλε άνθη, χωρίς άρωμα (ιπομοία η πορφυρή είναι το επίσημο όνομά του), και είναι ιδανικό για κάλυψη μεγάλων επιφανειών. Ευδοκιμεί καλύτερα στο έδαφος, αφού οι ρίζες του απλώνονται σαν πλοκάμια. Μη φυτέψετε κοντά του ευαίσθητα φυτά, γιατί πιθανόν να τα πνίξει με την ορμητικότητά του.

ΦΟΥΞΙΑ-ΡΟΖ

Κληματίδα
Βγάζει ροζ (συνήθως) λουλουδάκια με λεπτά πέταλα, χωρίς άρωμα, όλο το καλοκαίρι. Το όνομά της σημαίνει (περίπου) περικοκλάδα και προέρχεται από τον όρο για τους νεαρούς βλαστούς του κλήματος, οι οποίοι πετάγονται «λαίμαργα» ψάχνοντας σημείο να αναπτυχθούν. Τον χειμώνα ρίχνει τα φύλλα της, γι’ αυτό καλύτερα να την επιλέξετε για εξοχική κατοικία. Φτάνει μέχρι τα πέντε μέτρα.

Μπουκαμβίλια
Το σήμα κατατεθέν της καρτ ποστάλ του ελληνικού καλοκαιριού, η οποία περιέχει ένα ασβεστωμένο κυκλαδίτικο σπίτι, έναν φωτεινό ουρανό και μια εκτυφλωτικά φούξια μπουκαμβίλια που αγκαλιάζει τους τοίχους. Το χρώμα της δεν προέρχεται από τα άνθη της, αλλά από διακοσμητικά φύλλα (βράκτια), μέσα στα οποία κρύβονται μικροσκοπικά λευκά ανθάκια. Το μυστικό για ακόμα περισσότερο φούξια είναι να ξεχάσετε να την ποτίσετε.

ΑΓΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Κισσός
Δεν έχει άνθη, αλλά, με τα ζωγραφιστά φύλλα του, που «ρέουν» από τους τοίχους σχεδόν τέλεια στοιχισμένα σε στήλες, είναι ιδανικός για κάλυψη μεγάλων κάθετων επιφανειών. Υπάρχουν πολλά είδη κισσού: Dentata Variegata, με φύλλα πράσινα με μπεζ μπορντούρα, Oro di Bogliasco, με μπεζ χρώμα στο κέντρο του φύλλου, Dentata, με σκούρα πράσινα φύλλα κ.λπ.

Από την Εβίτα Κυριαζή