Κηπουρική: Τι πρέπει να κάνεις τον Ιούνιο

09.06.2015
Παρότι ο καιρός κάνει τις "τρέλες" του, το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ιδού μερικέ εποχικές συμβουλές για τον κήπο και τη βεράντα σου.

Αυτός ο καιρός είναι ο κατάλληλος για να φυτέψεις σε καλοκαιρινά -και γιατί όχι, κρεμαστά- γλαστράκια προσθέτοντας λίπασμα που διοχετεύεται αργά, καθώς και τζελ νερού.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, χρειάζονται τώρα περισσότερο νερό. Πιο συχνό πότισμα, ελέγχοντας πάντα το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας και ίσως ψεκασμός για να αυξηθεί η υγρασιά.

Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει και οι μπαλκονόπορτες μένουν ανοιχτές για περισσότερο, φρόντισε να καθαρίζεις πιο συχνά τα φύλλα τους από τη σκόνη.

Βρε λίγο χώρο για λαχανικά. 1-2 ρίζες αγγουράκια ή φασολάκια μπορεί να σε "βγάλουν" με μέχρι το Φθινόπωρο.

Σκάψε και διώξε όποιους βολβούς δεν έχουν ανθοφορήσει. Ξαναφύτεψέ τους και φρόντισε να έχουν περισσότερο φως και χώρο.

Τσέκαρε καλά όλα τα φυτά για επικίνδυνους (!) επισκέπτες. Με τις ζέστες εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή. Φρόντισε να ελέγχεις συχνά και προσεκτικά τα φυτά σου, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις έγκαιρα το πρόβλημα. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γι' αυτό επανέλαβε τους τυχόν ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσεις το πρώτο σύμπτωμα.

Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβεις τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, για να ενισχύσεις την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.

Ολοκλήρωσε το κλάδεμα των φυτών που ανθοφόρησαν νωρίς την άνοιξη (π.χ. γλιτσίνια) και των πράσινων θάμνων.

Φύτεψε λαχανικά απευθείας στον κήπο ή μεταφύτεψε τα φυτά που καλλιεργήσες από σπόρο. Αυτός ο μήνας είναι ο τελευταίος που μπορείς να φυτέψεις λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής, όπως π.χ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθιές και φασόλια ή πατάτες.