Αξεσουάρ βόλτας. Ποιά είναι τα κατάλληλα για το σκύλο μου;

09.11.2014
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι επισκέπτες, μας αφορούν τα αξεσουάρ βόλτας."Ποιο λουρί, ποιό περιλαίμιο είναι κατάλληλα για τον σκύλο μου;. Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου αλλά και την συμπεριφορά του.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι επισκέπτες, μας αφορούν τα αξεσουάρ βόλτας."Ποιο λουρί, ποιό περιλαίμιο είναι κατάλληλα για τον σκύλο μου;. Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου αλλά και την συμπεριφορά του.

Λουράκι ή επιτήθιο; Καλό είναι ο σκύλος σας να μάθει να περπατάει και με τα δύο, αλλά τι γίνεται με τους σκύλους που τραβάνε σαν τρελοί; Μπορεί το περιλάιμιο να δημιουργήσει προβλήματα; Τι συμβαίνει με τα πολυδιαφημιζόμενα αξεσουάρ που σταματούν το τράβηγμα με «μαγικό τρόπο»;

Η Christine Zink (DVM, PhD, DACVP, DACVSMR) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους κτηνιάτρους παγκοσμίως. Πρόσφατα εξέφρασε την άποψη της για ταπολυδιαφημισμένα no-pull επιστήθια.

Τα "no-pull" διαφημίζονται ως επιστήθια που σταματούν το τράβηγμα στην βόλτα. Το κύριοχαρακτηριστικό τους είναι πως έχουν το κλιπ μπροστά και όχι στο πάνω μέρος. Όταν ο σκύλος τραβήξει το λουρί, το σώμα του γυρίζει στο πλάι δυσκολεύοντας το περπάτημα του, δημιουργώνταςμια δυσάρεστη αίσθηση.

Η Christine Zink υποστηρίζει πως τα σαμαράκια αυτά «κάθονται» πάνω σε βασικούς τένοντες και μύες των μπροστινών ποδιών του σκύλου με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση και να μην αφήνουν τον σκύλο να αναπτύξει σωστά το τρέξιμο ή το περπάτημα του. "Κάτι που δεν είναι καλό..." επισημαίνει η Christine Zink. "Δεν υπάρχει λουρί ή σαμαράκι στην αγορά που μαθαίνει τον σκύλο μας να μην τραβάει στην βόλτα. Η μόνη λύση είναι η εκπαίδευση."

Τα βοηθήματα αυτά δίνουν «μηχανικό» πλεονέκτημα στον χειριστή. Δεν μαθαίνουν τον σκύλο να περπατά χωρίς να τραβάει. Κάποιοι το θεωρούν εύκολη λύση αλλά όλο και περισσότεροι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν πως ενέχει κινδύνους.

Το καλό βέβαια με τα επιστήθια,γενικότερα, είναι πως αφήνουν το κεφάλι του σκύλου ελεύθερο και μπορεί να μυρίσει(!), να κοιτάξει κ.τ.λ. Επίσης δεν ασκούν πίεση στον λαιμό του.

Η πίεση που ασκούν τα περιλαίμια έχει αποδειχθεί πως δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην υγεία του όπως:

- Κατάρρευση τραχείας (collapsed trachea),

- Διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα"(thyroid disorders),

- Επιπλοκές στο λεμφικό σύστημα (lymph system) κ.α.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μακροχρόνια χρήση. Φυσικά δεν θα αναφερθώ στους πνίχτες. Η λέξη από μόνη της περιγράφει τι ακριβώς κάνουν στον σκύλο μας.

Πριν τρέξουμε στο πλησιέστερο pet shop και αγοράσουμε κάτι που «ακούσαμε» ή «διαβάσαμε» πως «κάνει καλό» στον σκύλο μας, είναι απαραίτητο να κάνουμε μία μικρή έρευνα.

Προσωπικά προτιμώ επιστήθια (όχι "no-pull") γιατί δίνει περισσότερη ελευθερία στον σκύλο. Ψάξτε για το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στον σκύλο σας. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά είναι κατασκευασμένα μετά από μελέτη για να προστατεύουν την υγεία του. Στην περίπτωση των αξεσουάρ για σκύλους ισχύει το «ότι πληρώνεις παίρνεις».

Το λουρί του σκύλου πρέπει κι αυτό να αγοράζεται μετά από έρευνα. Φροντίστε να είναι ελαφρύ. Εάν έχετε ένα μικρόσωμο σκυλάκι, ένα βαρύ λουρí ίσως όχι μόνο να δυσκολεύει εσάς αλλά δημιουργεί δυσάρεστη αíσθηση και στον φíλο σας. Σημαντικό επίσης στοιχείο εíναι και η λαβή. Εάν ο σκύλος σας «τραβάει», καλό είναι να προμηθευτείτε ένα λουρί με ειδική, μαλακή επικάλυψη στην λαβή.

Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους να μιλούν στο κινητό κατά την διάρκεια της βόλτας. Δεν είναι κακό να μιλάμε στο κινητό αλλά όχι και στην βόλτα. Αυτά τα λίγα λεπτά που -οι περισσότεροι- αφιερώνουμε στον σκύλο μας θα πρέπει να του ανήκουν ολοκληρωτικά. Παρατηρήστε τον προσεκτικά καθόλη την διάρκεια, θα εκπλαγείτε για το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να μάθουμε γι αυτόν όταν του δώσουμε λίγο παραπάνω προσοχή.

Κατά την διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να νιώθουμε άνετα, τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας. Θα πρέπει να είναι μία διασκεδαστική και ευχάριστη διαδικασία και τα μη κατάλληλα αξεσουάρ μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα και στρες. Επίσης να έχετε κατά νου πως η ενέργεια σας γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον σκύλο. Εάν είστε νευρικός και ανήσυχος, το ίδιο θα είναι και οσκύλος σας.

Πριν βγείτε από την πόρτα του σπιτιού σας κάντε έναν τελευταίο έλεγχο. Τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες τα πήρατε;

Επιμέλεια: Δημήτρης Κοτάκος ([email protected])

livingwithdogs.gr

dogtrainingschool.gr