Οι πρώτες βοήθειες για κατοικίδια με δηλητηρίαση

28.10.2015
Μην πανικοβληθείς αν καταλάβεις ότι το σκυλάκι ή το γατάκι σου δηλητηριάστηκε. Απλά να είσαι έτοιμη για άμεση παρέμβαση. Οδηγίες προς ναυτιλομένους -και αχρείαστες να είναι...

Αν το ζώο σου κατάπιε τη δηλητηριώδη ουσία πρόσφατα, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει ακόμη αρκετή ποσότητα από την ουσία στο στόμαχο. Η απομάκρυνση της εναπομένουσας ουσίας γίνεται με πρόκληση εμέτου ή/και πλύσεις στομάχου.

Αν το ζώο κατάπιε την ουσία πριν 2 ώρες και το κοντινότερο κτηνιατρείο απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά, είναι καλύτερο να προκαλέσεεις έμετο πριν ξεκινήσεις για τον κτηνίατρο.

Πολλοί ειδικοί αποτρέπουν την προσπάθεια πρόκλησης εμέτου στο σπίτι καθώς αυτή μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να καθυστερήσει την αντιμετώπιση της τοξίκωσης από τον κτηνίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, μην προκαλέσεις έμετο στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Αν το ζώο έχει ήδη κάνει έμετο
2. Αν το ζώο είναι σε έντονη κατάπτωση, αναπνέει με δυσκολία ή δείχνει νευρολογικά συμπτώματα
3. Αν το ζώο είναι αναίσθητο ή κάνει επιληπτικές κρίσεις
4. Αν το ζώο έχει καταπιεί ουσίες που προκαλούν έντονη διάβρωση όπως χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά ή πετρέλαιο.
5. Αν το ζώο έχει καταπιεί ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να ενσφηνωθεί στον οισοφάγο
6. Αν η ταμπέλα του προϊόντος αναφέρει «Μην προκαλέσετε έμετο»
7. Αν έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά την κατάποση της ουσίας

Πώς να προκαλέσεις έμετο: Διάλυμα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ)

Δώσε ένα κουταλάκι του γλυκού (5ml) ανά 5 kg σωματικού βάρους του ζώου. Μην χορηγήσεεις περισσότερο από 10 ml. Επανέλαβε τη χορήγηση μετά από 15-20 λεπτά, αν χρειαστεί. Μην χορηγήσεις άλλη δόση καθώς μπορεί να προκληθεί αιμορραγική γαστρεντερίτιδα. Περπάτημα του ζώου αμέσως μετά από κάθε χορήγηση ίσως βοηθήσει στην πρόκληση εμέτου. Περίμενε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν χορηγήσεις την επόμενη δόση. Να είσαι πολύ προσεκτική όταν χορηγείς υγρά στο ζώο σου για την πρόκληση εμέτου γιατί είναι πολύ συχνό κατά την προσπάθεια χορήγησής τους τα υγρά να εγχέονται στην αναπνευστική οδό προξενώντας πνευμονικό οίδημα που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Μην εκτοξεύεις τα υγρά με πίεση στο στόμα του ζώου. Προσπάθησε να το αναγκάσεις να τα καταπιεί μόνο του. Η πρόκληση εμέτου πρέπει να γίνεται τις 2-3 πρώτες ώρες μετά την κατάποση του φαρμάκου και όχι αργότερα.

Σιρόπι ιπεκακουάνας

Το σιρόπι ιπεκακουάνας (Ipevacom syr 1000mg/15ml) μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση εμέτου στο σκύλο αλλά το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι περισσότερο ασφαλές και αποτελεσματικό. Αν ο κτηνίατρός σου το υποδείξει, δώσε στο σκύλο 1-2,5 ml/kg (μέχρι τελικού όγκου 15ml) μία φορά. Στη γάτα δώσε 3,3 ml/kg σωματικού βάρους αφού το διαλύσεις με ίσο όγκο νερού. Συστήνεται να χορηγείται μόνο μία φορά. Αν χορηγηθεί δεύτερη φορά, πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 λεπτά μετά την πρώτη. Αν το ζώο δεν κάνει έμετο τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη δέυτερη χορήγηση, συστήνεται να διενεργείται πλύση στομάχου για την αφαίρεση του σιροπιού. Μην χορηγήσεις εκχύλισμα ιπεκακουάνας το οποίο είναι πυκνό. Δώσε μόνο το σιρόπι. Το οξυξενέ μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το σιρόπι ιπεκακουάνας για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Μετά τον έμετο

Αφού προκληθεί έμετος και το δηλητήριο απομακρυνθεί, χορήγησε στο ζώο ενεργό άνθρακα (Carbosylane caps 140 mg/cap) για να δεσμεύσει πιθανή παραμένουσα ποσότητα δηλητηρίου στο στόμαχο. Η δόση είναι 1 mg/kg σωματικού βάρους του ζώου. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να χορηγηθεί και σε περίπτωση που δεν προκλήθηκε έμετος ή αν η πρόκληση εμέτου αντενδείκνυται. Εναλλακτικά, δώσε του γάλα και ασπράδι αυγών. Το γάλα και το αυγό θα επικαλύψουν την επιφάνεια του στομάχου και του εντέρου εμποδίζοντας την απορρόφηση της δηλητηριώδους ουσίας. Επισκέψου τον κτηνίατρό σου αφού έχεις ειδοποιήσει για το επείγον της κατάστασης και έχοντας μαζί σου τον περιέκτη της δηλητηριώδους ουσίας, αν είναι δυνατόν. Αν επιθυμείς να διενεργηθούν τοξικολογικές εξετάσεις, φρόντισε να καταψύξεις το περιεχόμενο του στομάχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η χρήση αλατιού για την πρόκληση εμέτου δεν συστήνεται καθώς η αποτελεσματικότητά του είναι μειωμένη ενώ μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από αλάτι. Παρομοίως, μην προσπαθείς να δώσεις στο ζώο μεγάλες ποσότητες νερού η να προκαλέσεις έμετο τοποθετώντας τα δάκτυλά σου στο πίσω μέρος του φάρυγγα. Σε περίπτωση που δεν έχεις οξυζενέ ή σιρόπι ιπεκακούανας και το πλησιέστερο κτηνιατρικό κέντρο βρίσκεται μακριά, σκέψου να προκαλέσεις έμετο με αλάτι ή καθαριστικό πιάτων ως εξής:

Αλάτι Δώστε 1-3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά μέχρι να προκληθεί έμετος. Αν προκληθεί έμετος, προσφέρετε στο ζώο νερό. Σε περίπτωση που δεν προκληθεί έμετος, ίσως να χρειαστεί πλύση στομάχου για την απομάκρυνση του αλατιού από το στόμαχο.

Καθαριστικό πιάτων (όχι καθαριστικό για χρήση σε ηλεκτρικό πλυντήριο ή καθαριστικό ρούχων) Διέλυσε 3 κουταλιές της σούπας σε 240 ml νερού. Από το διάλυμα που θα προκύψει χορήγησε στο ζώο 10 ml/kg σωματικού βάρους. Ο έμετος, συνήθως, προκαλείται τα πρώτα 20 λεπτά μετά τη χορήγηση

Πηγή: http://www.vetmenow.gr