Πώς να κρατήσεις λευκά τα... λευκά σου

26.05.2017
Το γαριασμένο ύφασμα είναι προβληματικό είτε μιλάμε για σεντόνια, πετσέτες, είτε για ρούχα γενικότερα. Δες πώς μπορείς να το γλιτώσεις.

Αυτό που χρειάζονται τα λευκά ρούχα είναι μόνο λίγη μεγαλύτερη προσοχή για να μείνουν περισσότερο καιρό λευκά. Ειδικά το καλοαίρι που αφήνουμε στην άκρη τα πιο σκούρα χρώματα και το άσπρο έχει την τιμητική του.

Διάβασε καλά τις ταμπέλες

* Τα 100% βαμβακερά ασπρόρουχα πλένονται διαφορετικά από εκείνα που έχουν μέσα συνθετικές ίνες. Οι συνθετικές αυτές ίνες μπορεί να έχουν λιγότερο φόβο να "μαζέψουν" αλλά είναι πιθανό να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στο πλύσιμο.

Χρησιμοποίησε το λευκαντικό σωστά

* Υπάρχουν δύο είδη λευκαντικών. Το λευκαντικό με χλωρίνη είναι απίστευτα αποτελεσματικο σε 100% βαμβακερά υφάσματα: τα κάνει εκτυφλωτικά άσπρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι κάπως σκληρό με τα ρούχα κάνοντάς τα να χάσουν λίγη από την ελαστικότητά τους, όταν χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Η χλωρίνη όμως μπορεί και να κιτρινίσει τα ρούχα που έχουν μέσα τους συνθετικό, ιδιαίτερα αν εκτεθούν στο ήλιο την ώρα που δρα. Προσοχή όμως: ποτέ μην χρησιμοποιείς χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα γιατί θα ξεβάψουν αμέσως.
* Υπάρχει και το λευκαντικό με ενεργό οξυγόνο, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά σε συνθετικά υφάσματα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασφαλές με χρωματιστά (με δεδομένο να διαβάσεις φυσικά καλά τις ετικέτες και πάλι). Αυτού του είδους το λευκαντικό είναι ενδεδειγμένο για περισσότερα υλικά, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για το τραπεζομάντιλο της γιαγιάς που λέρωσε στο τραπέζι της Κυριακής, ή την αγαπημένη σου λευκή μπλούζα με το βολάν, ή ακόμη και τα ζιπουνάκια του μωρού σου που έχουν βάψει από τη φρουτόκρεμα και δεν λένε να καθαρίσουν με τίποτα. Υπάρχει πιθανότητα μερικά από αυτά να χρειαστεί να τα μουσκέψεις από το προηγούμενο βράδυ, αλλά αυτό εξαρτάται από τα είδος της... βρώμας και το ύφασμα.

Μην μπερδεύεις τα χρώματα

* Οι συνθετικές ίνες "αρπάζουν" χρώματα ευκολότερα από άλλες, μη συνθετικές. Γι' αυτό καλό είναι να πλένεις πάντα τα λευκά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα. Ένα πλυντήριο με λίγα λευκά την εβδομάδα σίγουρα θα κοστίσει λιγότερα χρήματα σε νερό και ηλεκτρικό αλλά εκτός από αυτό είναι και μιας μορφής επένδυσης να διατηρείς τα ρούχα στην καλύτερή τους κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν έχεις επιλογή και πρέπει να τα βάλεις μαζί με κάποιο άλλο χρωματάκι, διάλεξε τις πιο απαλές αποχρώσεις και κατά προτίμηση ρούχα που έχουν πλυθεί ξανά και ξανά έτσι ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεβάψουν.

Καθάρισε τους λεκέδες όσο είναι... φρέσκοι

* Αν φοράς λευκά ρούχα, φρόντισε να έχεις πάντα στην τσάντα σου ένα στιγμιαίο καθαριστικό για την περίπτωση που λεκιαστείς εκτός σπιτιού. Όσο πιο γρήγορα αφαιρέσεις έναν λεκέ, τόσο πιο εύκολα διατηρείς το ρούχο λευκό για περισσότερο καιρό. Και οι λεκέδες δεν θα "θρονιαστούν" για τα καλά ανάμεσα στις ίνες του ρούχου. Ως μικρό μυστικό που μπορεί και να μην το ξέρεις, μάθε ότι ένα απλό παιδικό μωρομάντηλο είναι συνήθως το μαγικό χαρτάκι που διαλύει τον κάθε λεκέ από κάθε ύφασμα.