Χριστουγεννιάτικο πνεύμα χωρίς πολλά έξοδα

16.12.2015
Oι γιορτές πλησιάζουν και τα σχέδια είναι πολλά. Κάποια θα πραγματοποιηθούν και κάποια όχι. Και ο βασικός λόγος και για τις δύο περιπτώσεις είναι, φυσικά, το πορτοφόλι! Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσεις την πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους χωρίς να βγεις εκτός προϋπολογισμού. Από τη Ζωή Κίττα

Κάνε τις γιορτές σου όμορφες χωρίς να πονέσει το... πορτοφόλι σου. Μπορείς!

Πες το με ένα χαμόγελο και μια ευχή

Ένας πολύ απλός τρόπος για να μπεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι να βοηθήσεις τη διάθεσή σου. Και των άλλων δηλαδή, αν το καλοσκεφτείς. Όποιο πρόβλημα και αν σε απασχολεί, είναι σίγουρο ότι αν χαμογελάσεις λίγο παραπάνω, το βάρος του θα μειωθεί. Στα μαγαζιά που μπαίνεις, στον δρόμο που περπατάς, χαμογέλα και ευχήσου ένα «Χρόνια πολλά», ένα «Καλά Χριστούγεννα» μαζί με την καλημέρα σου. Δύο τα τινά: ή που θα πάρεις πίσω τις ευχές σου ξεκινώντας έτσι ένα «κύμα χαλαρότητας και αισιοδοξίας» που θα συνεχιστεί και αφού εσύ προχωρήσεις στον δρόμο σου, ή που θα σε περάσουν για τρελή (!). Και τι έγινε, σε τελική ανάλυση; Εσύ σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.

Χαλάρωση και θαλπωρή

Η ζέστη δεν θερμαίνει μόνο έναν χώρο, αλλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Σκέψου ένα στολισμένο σπίτι με χαμηλό φωτισμό και κυρίαρχα στον χώρο το τζάκι και τα κεριά -αναμμένα εννοείται. Κάνε κάποια έπιπλα στην άκρη, ρίξε μαξιλάρια στο πάτωμα και άφησε ελευθερία στα παιδιά, αλλά γιατί όχι και στους μεγάλους, να κυλιστούν κάτω. Βιβλία, παιχνίδια και κατασκευές στα χαλιά. Ένα όνειρο!

Φως παντού

Συνεχίζοντας ως έναν βαθμό την προηγούμενη σκέψη, σε περίπτωση που στόλισες το δέντρο και περίσσεψε κάποια σειρά από φωτάκια, αντί να κάνεις ο,τιδήποτε άλλο, βρες ένα μεγάλο γυάλινο βάζο βάλτο κοντά σε μια πρίζα και ρίξε τα φωτάκια μέσα. Δεν χρειάζεται να βρίσκονται και αυτά στο σαλόνι. Ακόμη και κοντά στην είσοδο, στο χολ, ή και στο δωμάτιό σου, προσθέτουν με τον καλύτερο τρόπο στη γενικότερη εορταστική ατμόσφαιρα.

Μύρισαν... Χριστούγεννα

Συμπλήρωσε την εικόνα με τα κατάλληλα υλικά προς τέρψη της όσφρησης, αλλά και της γεύσης. Ρίξε στις φλόγες φλούδες πορτοκάλι ή λίγη κανέλα. Ζεστές, οικίες μυρωδιές θα «ζωγραφίσουν» την ατμόσφαιρα δίνοντας ακόμη έναν λόγο να πεις «σπίτι μου σπιτάκι μου». Αντί να αγοράσεις κουλουράκια προγραμμάτισε να περάσεις ένα απόγευμα κάνοντάς τα μόνη σου. Αγόρασε χριστουγεννιάτικες κουπ πατ και «κάνε το παιχνίδι» μαζί με τα παιδιά. Θα ξετρελαθούν.

Και η απαραίτητη μουσική

Χριστούγεννα χωρίς Φρανκ Σινάτρα (!) δεν νοείται. Από τα παραδοσιακά -παιδικά και μη- τραγούδια και κάλαντα μέχρι τα πιο κλασικά κομμάτια με τη φωνή γνωστών τραγουδιστών από όλο τον κόσμο η μουσική παίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εορταστικής ατμόσφαιρας. Βάλε το CD να παίζει και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να τραγουδήσει, ή να σιγομουρμουρίσει. Μόνο χαρά μπορείς να νιώσεις.

Δες τους δικούς σου ανθρώπους

Βρες χρόνο και πέρασέ τον με την οικογένειά σου. Την ευρύτερη μάλιστα. Πάρε λίγα από τα κουλουράκια και τους κουραμπιέδες που έφτιαξες -ή αγόρασες, έστω- και πήγαινε να δεις τους δικούς σου. Παππούδες, γιαγιάδες, θείους, καλούς φίλους... Άδραξε την ευκαιρία της πιο οικογενειακής γιορτής του χρόνου και πέρασε λίγο χρόνο με όσους δεν βλέπεις συχνά όλους τους υπόλοιπους μήνες. Θυμήσου ότι όταν δίνεις λίγη χαρά, παίρνεις πίσω πάντα περισσότερη.

Η μεγάλη οθόνη στη μικρή

Οργάνωσε μια βραδιά με χριστουγεννιάτικο θέμα. Συμβουλέψου το πρόγραμμα της τηλεόρασης, ή κάνε μια βόλτα στο video club, διάλεξε μια οικογενειακή ταινία και συγκέντρωσέ τους όλους για την... προβολή. Σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που χαλαρώσατε έτσι όλοι μαζί και μην καθυστερείς. Αξίζει τον κόπο.