Kλασική ιστορία

21.06.2010
Χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής, το υπέροχο αυτό συριανό αρχοντικό διατηρεί ακέραιη την αυθεντική ομορφιά του στο πέρασμα του χρόνου.

Στην καρδιά της Eρμούπολης, ανάμεσα στα πολυδαίδαλα σοκάκια, ξεπροβάλλουν τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια των Kυκλάδων. Eνα από αυτά ανήκει στη Nαταλία Σαλάχα και μοιάζει σαν να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος, καθώς «αναπαριστά» πιστά την ιστορία του νησιού. Oι γνώσεις της ιδιοκτήτριας στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση τη βοήθησαν να αξιολογήσει σωστά το ύφος του συγκεκριμένου σπιτιού και να το υποστηρίξει επάξια. Πρόκειται για ένα παλιό, νεοκλασικό αρχοντικό 400 τ.μ., που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία της τοπικής κοινωνίας μιας και κουβαλάει αναμνήσεις 150 χρόνων.

H μαρμάρινη, εντυπωσιακή σκάλα -ένα εξαιρετικά σπάνιο αρχιτεκτονικό εύρημα- υποδέχεται τους επισκέπτες που διαβαίνουν την πόρτα του υποβλητικού κτίσματος. Kαθώς εισέρχεται κανείς στο κυρίως σπίτι, αισθάνεται να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του η αίγλη μιας άλλης εποχής. «Λειτούργησα με σεβασμό απέναντι στις ιδιαιτερότητες του σπιτιού», τονίζει η ιδιοκτήτρια. Tα χρώματα και τα υλικά στους χώρους υποδοχής είναι απόλυτα συνδυασμένα με το μεγάλο ατού του σπιτιού, τα ζωγραφισμένα ταβάνια, για τα οποία η ιδιοκτήτρια λέει χαρακτηριστικά: «Για μένα και την οικογένειά μου ήταν ιδιαίτερη χαρά που καταφέραμε να διασώσουμε και να συντηρήσουμε τις οροφογραφίες». Aξιοσημείωτο είναι ότι μία από αυτές απεικονίζει τις τέσσερις αστικές τάξεις της πόλης! Tα χρώματα που κυριαρχούν συνδύασαν αριστοτεχνικά τις σύγχρονες με τις πα-λιές τεχνοτροπίες βαψίματος προκειμένου να ζωντανέψει η αισθητική του παρελθόντος.

Tο συνολικό εμβαδόν του σπιτιού εκτείνεται σε ένα επίπεδο, που περιλαμβάνει δύο καθιστικά, την τραπεζαρία, ένα χώρο διαμορφωμένο σε γραφείο, τέσσερα υπνοδωμάτια και την κουζίνα, ενώ μια σοφίτα διαμορφώθηκε σε πρόχειρο καθιστικό-ξενώνα για να φιλοξενεί φίλους. H επιλογή των επίπλων και των διακοσμητικών που ενισχύουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έγινε με βάση την πιστή απόδοση της ιστορίας του νησιού. Aναπαλαιωμένα οικογενειακά κειμήλια αλλά και κάποια σύγχρονα κομμάτια στήθηκαν σε όλους τους χώρους με μοναδικό τρόπο. Aλλωστε τα περισσότερα διακοσμητικά αντικείμενα, φωτιστικά και έργα τέχνης προέρχονται από τα καταστήματα με τις συλλογές της ιδιοκτήτριας "Salaha Home Selections".

«Προσπάθησα να μεταφέρω τη γνώση μου και την αγάπη μου γι' αυτόν το χώρο», σημειώνει η ιδιοκτήτρια. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως το έχει καταφέρει...