Με οδηγό την παράδοση

21.11.2008
«Ανοίξτε» την πόρτα στο φολκλόρ στιλ διακόσμησης και εντυπωσιάστε με την κομψή δημιουργία σας.

Από τον Πέτρο Δαλαμάγκα

Οπως συνέβαινε και με τις άλλες πτυχές του παραδοσιακού στιλ, έτσι και οι πόρτες χαρακτηρίζονταν για την περίπλοκη διακόσμησή τους με μοτίβα παρμένα από την απλή ζωή των κατοίκων. Τα αρχοντικά σπίτια, τα παλάτια, αλλά και οι εκκλησίες εδραίωσαν αυτήν τη διακοσμητική επιλογή, η οποία αντιγράφηκε και χρησιμοποιήθηκε σε κάθε αγροτικό σπίτι στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, καθώς και την εποχή του στιλ ροκοκό.

Οι πρώτες ύλες καθόριζαν και την επεξεργασία. Οι βαριές, δρύινες πόρτες της Γερμανίας αποτελούσαν την ιδανική επιφάνεια για χαρακτική, ενώ οι μαλακές πόρτες από σκανδιναβικό πεύκο ταίριαζαν στη ζωγραφική. Αλλωστε, το ξύλο του πεύκου στη φυσική του μορφή δε φημίζεται για την ομορφιά του, γι’ αυτό και πάντα επέλεγαν το χρωματισμό του και ποτέ το πέρασμά του με διάφανο βερνίκι. Τα σχέδια ήταν συνήθως συμμετρικές απεικονίσεις ενός λουλουδιού, μιας κορδέλας, ενός φρούτου, μιας καρδιάς κ.ά., ανάλογα με τη μόδα της εκάστοτε εποχής.

Οι πόρτες μπορούν να έχουν διάφορα σχέδια και σχήματα, με ή χωρίς πάνελ και περίγραμμα. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις παρακάτω οδηγίες για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή πόρτα, χρησιμοποιώντας είτε το σχέδιο που παραθέτουμε είτε οποιοδήποτε άλλο μοτίβο μπορείτε να αντιγράψετε από κάποιο βιβλίο. Προσπαθήστε να κρατήσετε την αναλογία σχεδίου και πάνελ ανεξάρτητα από τις διαστάσεις της πόρτας, γιατί κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να αλλοιώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε να «παλιώσετε» λίγο αλλά και να προστατέψετε την πόρτα, χρησιμοποιήστε ένα αντικέ βερνίκι ή ένα ελαφρά χρωματισμένο με ώχρα και περάστε την με δύο στρώματα από το συγκεκριμένο υλικό.

Steps