Τα λάθη στο πλύσιμο ρούχων που μπορεί να κάνουν κακό στα ρούχα σου

08.11.2022
Τα λάθη στο πλύσιμο ρούχων που μπορεί να κάνουν κακό στα ρούχα σου
Όσα οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να τα προστατέψεις

Το πλύσιμο των ρούχων είναι η λιγότερο αγαπημένη δουλειά για πολλά άτομα. Αν ανήκεις σε αυτά, πιθανότατα κάθε λίγες μέρες βρίσκεσαι να σέρνεις το ξεχειλισμένο καλάθι σου στο πλυντήριο, να το γεμίζεις μέχρι να μην χωράει τίποτα άλλο, να μπερδεύεις τα διαφορετικά υφάσματα και χρώματα και να ελπίζεις ότι προσθέτοντας επιπλέον απορρυπαντικό και ζεστό νερό τα ρούχα σου θα καθαριστούν τέλεια.

5 απλά κόλπα για να καθαρίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά το μπάνιο σου

Δυστυχώς όμως, αυτή δεν είναι η περίπτωση. Παρακάτω, οι ειδικοί στα πλυντήρια, Kate Hanks και Jenna Arkin αναλύουν τα κοινά λάθη στο πλύσιμο των ρούχων που κάνουν οι περισσότεροι:

Υπερφορτώνεις το πλυντήριο σου
Όταν μιλάμε για φόρτωση ρούχων, όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο. «Εάν το πλυντήριο είναι υπερφορτωμένο, καθιστά πιο δύσκολο το απορρυπαντικό να διεισδύσει σε κάθε ρούχο και να αφαιρέσει εντελώς τους λεκέδες», εξηγεί η Arkin. «Τα μικρότερα φορτία θα μειώσουν την ανάγκη για ξεπλύσιμο όταν δεν βγαίνουν λεκέδες και ακόμη και το χρόνο στεγνώματος».

Η Hanks προσθέτει ότι τα ρούχα χρειάζονται χώρο για να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του κύκλου. «Η φόρτωση του πλυντηρίου και η συμπίεση των ρούχων με το μηχάνημα, θα μειώσει τον χώρο που χρειάζονται τα ρούχα για να μουλιάσουν σωστά και να ανακινήσουν για να καθαριστεί η βρωμιά».

Χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού
Ίσως πιστεύεις ότι περισσότερο απορρυπαντικό σημαίνει καθαρότερα ρούχα. Η αλήθεια όμως είναι ότι χρειαζόμαστε μόνο μία έως δύο κουταλιές της σούπας για κάθε φορά. «Η χρήση περίσσειας απορρυπαντικού ή περίσσειας αρωματικών σφαιριδίων προκαλεί συσσώρευση στις ίνες των ρούχων σου που συγκρατούνται πάνω στη βρωμιά και τα βακτήρια», μοιράζεται η Hanks.

Πώς να αντιμετωπίσεις όλες τις οικιακές οσμές

Επιλέγεις πάντα ζεστό νερό
«Το ζεστό νερό όχι μόνο αυξάνει δραστικά την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά το πλύσιμο, αλλά ασκεί επίσης περιττή πίεση σε ορισμένους τύπους υφασμάτων», λέει η Arkin. Ένας συνδυασμός κατάλληλου απορρυπαντικού για κρύο νερό και η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας του νερού θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ποιότητα των ενδυμάτων σου, θα βοηθήσει τον πλανήτη και θα σου εξοικονομήσει χρήματα.

Γενικά, «το κρύο νερό λειτουργεί καλύτερα για αντικείμενα που μπορεί να συρρικνωθούν και αποτρέπει το ξέπλυμα των σκούρων χρωμάτων», λέει η Hanks. Όσο για το ζεστό νερό, λέει ότι είναι καλύτερο για «μέτρια λερωμένα ρούχα και τεχνητά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας», προσθέτοντας ότι το ζεστό νερό πρέπει να διατηρείται για «πετσέτες, βαρύ βαμβάκι, κλινοσκεπάσματα ή αντικείμενα που είναι υπερβολικά λερωμένα».

Δεν προετοιμάζεις σωστά τα ρούχα
Κλείσε τα φερμουάρ, τα μεγάλα κουμπιά και οτιδήποτε έχει επένδυση, πλύνε το από μέσα προς τα έξω. «Αυτό θα αποτρέψει εμπλοκές όταν τα φερμουάρ ή τα τελειώματα πιαστούν σε άλλα είδη ένδυσης», εξηγεί η Arkin.

Αφήνεις τις κάλτσες τυλιγμένες ή μέσα προς τα έξω
Η Hanks επισημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία το πώς βάζεις τις κάλτσες στο πλυντήριο, ειδικά αν αθλείσαι συχνά και οι κάλτσες σου έχουν υπερβολική βρωμιά ή λεκέδες από γρασίδι στα πέλματα. «Όταν οι κάλτσες πλένονται ενώ είναι τυλιγμένες, δεν έχουν την ευκαιρία να ξεπλυθούν».

Βάζεις όλα σου τα ρούχα μαζί
Γνωρίζουμε ότι η ταξινόμηση των λευκών και των χρωματιστών διασφαλίζει ότι δεν μεταφέρεται το ένα χρώμα στο άλλο, αλλά ήξερες ότι θα πρέπει επίσης να διαχωρίζεις τα υφάσματα σου με βάση το βάρος τους; «Τα βαριά αντικείμενα όπως το τζιν μπορούν να τρίβονται σκληρά σε ευαίσθητα υφάσματα όπως η δαντέλα, προκαλώντας υπερβολική φθορά ή ακόμα και ζημιά για κάποιο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Hanks.

Αφήνεις τα ρούχα στο πλυντήριο
Το να βάλουμε ρούχα στο πλυντήριο και να τα ξεχάσουμε συμβαίνει σε όλες μας. Αλλά μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας, σύμφωνα με την Arkin. «Ενώ μερικές φορές δεν μπορείς να μυρίσεις τη μούχλα αν χρησιμοποιείς απορρυπαντικό με υψηλά επίπεδα αρώματος, είναι σημαντικό να στεγνώσεις τα ρούχα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος πλύσης», λέει.