Χρειάζεται πραγματικά να ξεχωρίζεις τα άπλυτα σου; Οι ειδικοί απαντούν

17.03.2022
Χρειάζεται πραγματικά να ξεχωρίζεις τα άπλυτα σου; Οι ειδικοί απαντούν
Κάποιοι αγνοούν αυτόν τον πανάρχαιο κανόνα πλυντηρίου

Έχουμε όλες βρεθεί εκεί: Θέλεις να φορέσεις το αγαπημένο σου λευκό μπλουζάκι και το πιο ταιριαστό τζιν παντελόνι, αλλά και τα δύο είναι για πλύσιμο. Έτσι, αποφασίζεις ότι δεν θα σε βλάψει—μόνο αυτή τη φορά—να τα βάλεις μαζί στο πλυντήριο. Είσαι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα ή μήπως το μπλουζάκι σου κατέληξε να φαίνεται λίγο βρώμικο;

Εάν τα ρούχα σου φαίνονται βρώμικα, αποχρωματισμένα και φορεμένα μετά από μερικά πλυσίματα, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς πώς πλένεις τα ρούχα σου. Η ανώτερη επιστήμονας της P&G για το Tide, Jessica Zinna, συνοψίζει το θέμα με ωραίο τρόπο: "Ο διαχωρισμός των ρούχων ανά χρώμα, τύπο υφάσματος και επίπεδο βρωμιάς παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων. Αν και το να παραλείπεις το διαχωρισμό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα σου θα καταστραφούν, εάν έχεις τον χρόνο και τους πόρους να πλύνεις τα ρούχα σου ξεχωριστά, θα παρατηρήσεις ότι τα ρούχα σου φαίνονται και έχουν την αίσθηση ότι είναι πιο καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα λάθη στο πλύσιμο ρούχων που πιθανότατα κάνεις

Η Mary Gagliardi, επιστήμονας και ειδικός καθαρισμού της Clorox, συμφωνεί: "Η ταξινόμηση των ρούχων πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι μια σταθερή στρατηγική για να έχεις καλά αποτελέσματα και γι' αυτό είναι απαραίτητη.

Πώς να ταξινομήσεις τα ρούχα:
Ξεκίνησε διαβάζοντας την ετικέτα φροντίδας, ειδικά με καινούργια ρούχα. Η ετικέτα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή θερμοκρασία νερού, τον κύκλο του πλυντηρίου ρούχων (χρησιμοποίησε τον ήπιο κύκλο εάν η ετικέτα συνιστά πλύσιμο στο χέρι) και τη θερμοκρασία στεγνώματος. Πάντα να διαχωρίζεις τα είδη που πλένονται από τα ρούχα που χρησιμοποιούνται μόνο για στεγνό καθάρισμα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Αφού αφήσεις στην άκρη τα ρούχα μόνο για στεγνό καθάρισμα, ταξινόμησε τα υπόλοιπα ρούχα ανά χρώμα. Λευκά, παστέλ και ανοιχτά γκρι ρούχα πάνε μαζί. Τα σκούρα ρούχα—ναυτικά, καφέ, σκούρα γκρι, μαύρα, κόκκινα— μπαίνουν ξεχωριστά μαζί.

Τώρα, ταξινόμησε κάθε ομάδα άλλη μια φορά ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος. Ξεχώρισε τα τζιν και τα βαμβακερά μπλουζάκια από ελαφριά συνθετικά υφάσματα ή ευαίσθητα εσώρουχα. Τα ευαίσθητα μπορούν να τοποθετηθούν σε διχτυωτή σακούλα ρούχων πριν προστεθούν στο πλυντήριο. Ταξινόμησε τις βαμβακερές πετσέτες που παράγουν χνούδι από αθλητικά ρούχα και κουβέρτες μικροϊνών για να μειώσεις την ποσότητα χνουδιού.

Εάν έχεις πολύ λερωμένα αντικείμενα, κάνε μια τελευταία ομάδα. Τα λασπωμένα παιδικά ρούχα ή τα λιπαρά ρούχα εργασίας δεν πρέπει να πλένονται με ελαφρώς λερωμένα ρούχα. Το χώμα μπορεί να επανατοποθετηθεί σε άλλα υφάσματα.