Όσα πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις το βάψιμο του σπιτιού

08.01.2022
Όσα πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις το βάψιμο του σπιτιού
Τι να προσέξεις για το τέλειο αποτέλεσμα

Όταν πρόκειται για το βάψιμο του σπιτιού, η προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική (ίσως και πιο σημαντική) από την ίδια την εφαρμογή της βαφής. Για παράδειγμα, αν δεν μπαλώσεις και δεν κάνεις λείανση στην επιφάνεια σωστά, μπορεί να καταλήξεις με πολύ ορατές τρύπες και τραχιά σημεία.

Βάφεις τα ντουλάπια της κουζίνας; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα

Εάν θέλεις οι τοίχοι σου να είναι λείοι χωρίς ραβδώσεις, παρακάτω θα δεις πώς μπορείς να προετοιμάσεις σωστά τους τοίχους για βάψιμο:

Μπάλωσε τυχόν τρύπες
Ακόμη και οι μικροσκοπικές τρύπες μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερες όταν έχεις μια νέα στρώση χρώματος στον τοίχο. Αφιέρωσε χρόνο για να διορθώσεις τυχόν τρύπες πριν βάψεις. Μόλις στεγνώσει το γυαλόχαρτο, τρίψε το ελαφρά μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια. Θυμήσου να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό πανί για να καθαρίσεις τη σκόνη πριν βάψεις, διαφορετικά τα υπολείμματα θα πιαστούν στο βρεγμένο χρώμα.

Καθάρισε τους τοίχους
Όταν ανυπομονείς να βάψεις τους τοίχους σου, είναι δελεαστικό να παραλείψεις τον καθαρισμό των τοίχων. Αλλά αν δεν έχεις ξεσκονίσει τους τοίχους σου, θα εκπλαγείς από το πόσα έχουν μαζευτεί στην επιφάνεια. Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα για να ρουφήξεις τη σκόνη ή τις τρίχες κατοικίδιων ζώων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας από την κορυφή του τοίχου προς τα κάτω, ξεσκόνισε με ένα υγρό πανί. Βεβαιώσου ότι η επιφάνεια είναι στεγνή πριν ξεκινήσεις το βάψιμο.

Μην ξεχνάς την ταινία βαψίματος
Εκτός κι αν είσαι επαγγελματίας στο βάψιμο, η ειδική ταινία είναι ο καλύτερός σου φίλος. Χρησιμοποιήστε το για να κόψετε με ταινία την επένδυση, το καλούπι, το δάπεδο ή οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες δεν θέλετε να βάλετε χρώμα. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε την ταινία του ζωγράφου όσο το χρώμα είναι ακόμα ελαφρώς κολλώδες για να αποφύγετε να σκίσετε το στεγνό χρώμα αργότερα.

Ξεκίνησε με ένα primer
Το Primer δεν είναι απλώς χρήσιμο όταν μεταβαίνεις από ένα σκούρο χρώμα σε ένα ανοιχτόχρωμο - μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να κρύψεις τις ανομοιομορφίες και τις ατέλειες στον τοίχο. Επιπλέον, εάν βάφεις μια λεία ή γυαλιστερή επιφάνεια, όπως ντουλάπια κουζίνας, το primer θα βοηθήσει το χρώμα να κολλήσει.

Τοποθέτησε μουσαμάδες
Εάν δεν μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα τα έπιπλα από το δωμάτιο, βάλε μουσαμάδες σε περίπτωση πιτσιλίσματος της μπογιάς. Θυμήσου επίσης να τυλίξεις χαλιά και να αφαιρέσεις οτιδήποτε μπορείς από την περιοχή.

Συγκέντρωσε τις προμήθειες σου
Μόλις αρχίσεις να βάφεις, δεν θα θέλεις να σταματήσεις να ψάχνεις για τον εφεδρικό μουσαμά που ξέχασες. Πριν ξεκινήσεις, κάνε έναν απολογισμό των προμηθειών σου. Συγκέντρωσε πινέλα στα σωστά μεγέθη, ρολά και δίσκους βαφής, αναδευτήρες, ανοιχτήρι ή κατσαβίδι κονσερβών, ταινία, μουσαμάδες και ένα πανάκι για να σκουπίσεις τυχόν διαρροές ή πιτσιλίσματα.