Πλυντήριο πιάτων: Τα 3 βήματα για να καθαρίσουν ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα τροφής

17.12.2020
Πλυντήριο πιάτων: Τα 3 βήματα για να καθαρίσουν ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα τροφής
Όλες το έχουμε πάθει: Αδειάζεις το πλυντήριο πιάτων, περιμένοντας να είναι όλα πεντακάθαρα, όταν κάποια στιμή αντιλαμβάνεσαι ότι ένα αδίστακτο κομμάτι γλίτσας κόλλησε πάνω σε αυτό που έπρεπε να ήταν ένα καθαρό πιάτο. Τώρα πρέπει να σπάσεις το σφουγγάρι, τη βούρτσα ή - τι φρίκη! - τα νύχια σου για να το ξεκολλήσεις και να βάλεις ξανά αυτό το πιάτο στο πλυντήριο. Και αναρωτιέσαι: Τι συνέβη μόλις τώρα;

Αποδεικνύεται ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μεταμορφωθούν σε πραγματικούς πονοκεφάλους όσον αφορά στο πλύσιμο πιάτων. Τα αμυλούχα είδη όπως η βρώμη και ο πουρές πατάτας στεγνώνουν και κολλάνε σε πιάτα όπως η κόλλα. Το τυρί μπορεί εύκολα να συνενωθεί σε ένα χάος που είναι δύσκολο να ξεριζωθεί. Επιπλέον, εκτός από τα κολλημένα τρόφιμα, τα γεύματά σου μπορούν να αφήσουν υπολείμματα φαγητού που δεν μπορείς καν να δεις.

Προτού λοιπόν προσθέσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό ένα budget για ένα νέο πλυντήριο πιάτων, λάβε υπόψη το εξής: με μερικές απλές τροποποιήσεις στη ρουτίνα σου, μπορείς να πάρεις πεντακάθαρα πιάτα από τον πρώτο κύκλο. Για πιάτα, μπολ και σκεύη που θέλεις να είναι πάντα καθαρά, ακολούθησε αυτά τα βήματα που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν.

Διάβασε και αυτό: Εσύ ήξερες ότι μπορείς να πλύνεις αυτά τα αντικείμενα στο πλυντήριο πιάτων;

Βήμα 1: Ξύσε τις τροφές

Ο χρυσός κανόνας του καθαρισμού πιάτων: Αντιμετώπισε τους λεκέδες πριν η τροφή βρει την ευκαιρία να γίνει σκληρή. Όσο χρησιμοποιείς ποιοτικό απορρυπαντικό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς όταν βάλεις τα πιάτα σου στο πλυντήριο. Πριν όμως, απλώς ξύσε τα μεγάλα κομμάτια φαγητού από πιάτα και μπολ πριν τα τοποθετήσεις στο μηχάνημα. Είναι καλό και για το πλυντήριο: τα εναπομείναντα υπολείμματα μπορούν να φράξουν το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων σου και να προκαλέσουν την επανακυκλοφορία του βρώμικου νερού και των σωματιδίων τροφίμων, στα πιάτα που πλένονται.

Βήμα 2: Τοποθέτησε σωστά τα πιάτα

Όσον αφορά τη φόρτωση του πλυντηρίου σου, η προσεκτική τοποθέτηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το να στριμώχνεις τα πιάτα σου τυχαία μπορεί να εμποδίσει το περιεχόμενο του πλυντηρίου να πλυθεί σωστά και θα μπορούσες κατά λάθος να μπλοκάρεις τους πίδακες νερού υψηλής πίεσης από το να κάνουν τη δουλειά τους και να καθαρίσουν τη βρωμιά.

Έχεις ακόμα το εγχειρίδιο του πλυντηρίου πιάτων; Εάν ναι, ακολούθησε τις οδηγίες του για τη φόρτωση του μηχανήματος. Διαφορετικά, τοποθέτησε τις βρώμικες πλευρές των κατσαρολών, των ταψιών και των πυρέξ προς τα κάτω και απόφυγε τη στοίβαξη και την επικάλυψη αντικειμένων, ώστε να μην υπερφορτώσεις το μηχάνημα και κάθε επιφάνεια να πλυθεί καλά.

Αυτό το διάβασες; Τα πάντα για το πλυντήριο - 5 μυστικά για έξυπνη μπουγάδα

Βήμα 3: Επίλεξε τον καλύτερο κύκλο

Τα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν πολλές επιλογές πλύσης για έναν λόγο. Για τακτική καθημερινή χρήση, το γρήγορο πλύσιμο και το ξέβγαλμα θα κάνουν συχνά τη δουλειά, αλλά σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαστείς καθαρισμό βαρέως τύπου. Για σκληρές δουλειές, επίλεξε τον κύκλο για κατσαρόλες και ταψιά ή τον μεγαλύτερο κύκλο πλύσης που προσφέρει το μηχάνημά σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσει περισσότερο χρόνο σε κάθε επιτραπέζιο σκεύος με λεκέδες από κραγιόν ή λιπαρές ουσίες.