Μήπως κατά βάθος σου αρέσει το νοικοκυριό;

12.06.2012
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ανεξάρτητα από το πόσο πολύ γκρινιάζουν, οι γυναίκες δεν απεχθάνονται τόσο τις δουλειές του σπιτιού. Το αντίθετο μάλιστα!


Με χαρακτηρισμούς τύπου "χαλαρωτικό", "ικανοποιητικό" και "θεραπευτικό" μόνο στο νοικοκυριό δεν θα περίμενε κανείς να αναφέρονται οι γυναίκες. Κι όμως…

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μια έρευνας που διενέργησε στη Μεγάλη Βρετανία το απολυμαντικό Zoflora, μία στις τρεις γυναίκες νιώθουν ακριβώς έτσι για τις δουλειές του σπιτιού, ενώ παραδέχονται ότι "λατρεύουν το καθάρισμα για την αίσθηση 'ικανοποίησης' και 'επίτευξης' που τους χαρίζει.

Ωστόσο, σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες –από τις 2.000 που συμμετείχαν στην έρευνα συνολικά- ομολόγησαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να παραδεχτούν αυτό το "βίτσιο" τους στο έτερον ήμισυ. Για ευνόητους λόγους…

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και σύμβουλο του Zoflora, δρ. Τζέιν ΜακΚάρτνεϊ (Dr Jane McCartney) υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με το νοικοκυριό, που όμως δεν μειώνουν στο παραμικρό την πραγματικότητα, με βάση την οποία οι γυναίκες αντλούν όντως μεγάλη ευχαρίστηση από αυτό.

"Βασικό σημείο σε όλη αυτή τη σκέψη είναι η θεραπευτική αξία της όποιας ρουτίνας, όπως και η αίσθηση του ελέγχου που προέρχεται από τη δημιουργία ενός οικιακού περιβάλλοντος όπως το θέλει ο καθένας", εξηγεί η ειδική υπογραμμίζοντας την αξία της θετικής επίδρασης που έχει στη νοικοκυρά η ολοκλήρωση της όποιας δουλειάς, με τη μορφή της τελικής ικανοποίησης που αφήνει η επιτυχία.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι το καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα, το συμμάζεμα και το καθάρισμα επιφανειών είναι οι τρεις πιο αγαπημένες δουλειές του σπιτιού ενώ οι τρεις χειρότερες είναι το καθάρισμα του φούρνου, της τουαλέτας και το σιδέρωμα.

Ένα στοιχείο που ζύγιζε πολύ για την πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η μυρωδιά του σπιτιού στο σύνολό της. Όχι μόνο οι κυρίες φροντίζουν να μυρίζει το σπίτι φρεσκάδα και καθαριότητα, αλλά ανάλογα κρίνουν και τις περιπτώσεις που επισκέπτονται χώρους που σου δημιουργούν άσχημη αίσθηση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στο οποίο κατέληξε η έρευνα είναι ότι ο μέσος όρος των γυναικών ξοδεύει περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα στην καθαριότητα με την πλειοψηφία τους να συγυρίζουν αμέσως μετά τον… χαμό. Λίγες είναι εκείνες που προτιμούν να αφήνουν τις δουλειές "για αργότερα".

Οι 10 δουλειές του σπιτιού που αγαπάμε περισσότερο
1. Να κάνουμε ηλεκτρική σκούπα
2. Να τακτοποιούμε
3. Να καθαρίζουμε επιφάνειας με βρεγμένο πανί
4. Να βάζουμε πλυντήρια
5. Να κρεμάμε ρούχα
6. Να αλλάζουμε σεντόνια
7. Το ξεσκόνισμα
8. Το πλύσιμο
9. Το σιδέρωμα
10. Το σφουγγάρισμα

Οι 10 δουλειές του σπιτιού που αγαπάμε λιγότερο
1. Το καθάρισμα του φούρνου
2. Το καθάρισμα της τουαλέτας
3. Το καθάρισμα της ντουσιέρας
4. Το καθάρισμα της μπανιέρας
5. Απόψυξη της κατάψυξης
6. Το καθάρισμα του ψυγείού
7. Το σφουγγάρισμα
8. Το πλύσιμο των πιάτων
9. Να βγάζουμε τα σκουπίδια
10. Να κάνουμε ηλεκτρική σκούπα στις σκάλες

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα