Σπίτι στην Αράχοβα

10.02.2012
Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και πανω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τον οικισμό, σε ένα Αμφιθεατρικό οικόπεδο, δεσπόζει μια διώροφη πολυτελής κατοικία με θέα το δελφικό τοπίο.

Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και πάνω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τον οικισμό, σε ένα Αμφιθεατρικό οικόπεδο, δεσπόζει μια διώροφη πολυτελής κατοικία με θέα το δελφικό τοπίο. Αυτό το διώροφο σπίτι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την τεχνική εταιρεία Airtec. H Αirtec μετουσιώνει από το 1994 σε ολοκληρωμένα ιδιωτικά κτηριακά έργα την εξειδικευμένη εμπειρία των μηχανικών της και κυρίως του ιδρυτή της, Βασίλη Καραβά, και της Σοφίας Απέργη, αρχιτέκτονα, η οποία κατάφερε να δώσει στη συγκεκριμένη κατοικία ένα χαρακτήρα υψηλής ποιότητας και αφαιρετικού σχεδιασμού.

Η κατοικία αυτή εξασφαλίζει ευχάριστη και άνετη διαμονή όλες τις εποχές. Η περιοχή δεν επιλέχθηκε μόνο γιατί συνδυάζει τη σπάνια φυσική ομορφιά με τη μοναδική θέα προς τον παραδοσιακό οικισμό της Αράχοβας, που συμπεριλαμβάνει το τοπίο των Δελφών στο κάδρο της, αλλά και επειδή είναι κοντά στο νέο περιφερειακό δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο.
Αυτό που παρατηρεί κανείς αμέσως είναι οι λιτές γραμμές, που σχηματίζουν έντονες αντιθέσεις, όπως αυτή ανάμεσα στους λευκούς και τους πέτρινους τοίχους ή εκείνη ανάμεσα στο σκούρο χρώμα των επίπλων και το φωτεινό των τοίχων. Από την αρχή συνειδητοποιεί κανείς ότι ο κάθε χώρος έχει μελετηθεί ξεχωριστά αλλά και σε σχέση με το σύνολο έτσι ώστε να συντελεί στην ξεκούραση και την απόλαυση της θέας.

Το μαύρο και το λευκό μαζί με τις γενναίες δόσεις υλικών, όπως το ξύλο και η πέτρα, και τις χρωματικές πινελιές από τα ζεστά υφάσματα των επίπλων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Τα έπιπλα έχουν επιλεγεί από διάσημους οίκους: Ο μοβ καναπές στο καθιστικό είναι της εταιρείας Verzelloni, η ξύλινη καρέκλα Gray της Gervasoni, ενώ τα στρογγυλά μεταλλικά μαύρα τραπέζια, που ονομάζονται Fat-Fat, της Cappellini.

Η σοφίτα χρησιμοποιείται ως ξενώνας. Φιλοξενεί ένα κρεβάτι μεγάλων διαστάσεων και μια αναπαυτική πολυθρόνα Zoe, επενδεδυμένη με έντονο πορτοκαλί ύφασμα, μαζί με ένα υποπόδιο της Verzelloni. Λόγω του ύψους στο οποίο βρίσκεται, σε σχέση με το χώρο του καθιστικού, η σοφίτα προστατεύεται με μεταλλικά κάγκελα που δεν εμποδίζουν την οπτική επικοινωνία με τον κυρίως χώρο αλλά του προσδίδουν ένα βιομηχανικό χαρακτήρα, ο οποίος δένει τέλεια με το ξύλο και την πέτρα. Το κύριο υπνοδωμάτιο είναι διαμορφωμένο σαν σουίτα ξενοδοχείου. Λούζεται από το φυσικό φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα, τα οποία έχουν θέα τον κήπο και τον οικισμό της Αράχοβας.

Είναι το αγαπημένο δωμάτιο των ιδιοκτητών: ένας χώρος άνετος, με μαύρες ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και τις ντουλάπες και έπιπλα σχεδιασμένα από την αρχιτέκτονα Σοφία Απέργη, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, όπως το ενεργειακό τζάκι απέναντι από το κρεβάτι, τα φωτιστικά Shady Tree της Brunklaus και οι ξύλινοι τετράγωνοι κορμοί που περίσσεψαν από την ξύλινη στέγη και πλέον λειτουργούν ως κομοδίνα.