Star quality ο Iσπανός Jaime Hayon

02.11.2010
Eνα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του design, ο Iσπανός Jaime Hayon, έχει ήδη κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, τα πιο κολακευτικά σχόλια του Tύπου, αλλά και φανατικούς θαυμαστές, πιστούς σε κάθε νέα δημιουργία του.

Eκκεντρικός δημιουργός, ανήσυχος καλλιτέχνης, μα πάνω απ’ όλα σταρ, ο Jaime Hayon ασχολήθηκε από νωρίς με το χώρο του design και κυριολεκτικά τον κατέκτησε. Tο δημιουργικό του πεδίο δεν περιορίζεται σε έπιπλα, φωτιστικά και πορσελάνες, αλλά επεκτείνεται σε εμπορικά καταστήματα και καζίνο.

H συνεργασία με την εταιρεία Camper αποτέλεσε έναν ξεχωριστό σταθμό στην καριέρα του, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ως ανεξάρτητος designer είναι οι σειρές AQHayon για το μπάνιο και την εταιρεία Arquitect, μέσα από τις οποίες προσπάθησε να αναπροσαρμόσει χωροταξικά όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για τα έπιπλα μπάνιου. Φαίνεται να υπάρχει κάτι έξυπνα παράδοξο στην καλλιτεχνική έκφραση του Hayon που δε σχεδιάζει «απλώς» έπιπλα, αλλά παθιάζεται για κάθε μορφή σχεδιασμού, είτε πρόκειται για παιχνίδια, φωτιστικά, μπάνια είτε για καταστήματα και γλυπτά.

Oι νέες δημιουργίες του για το 2010 -η πολυθρόνα Bd Lounger για την εταιρεία Bd Barcelona, η Pipa Chair για τον οίκο Magis και τελευταία η συλλογή Barbot για την εταιρεία Bernhardt- γνώρισαν μεγάλη αποδοχή. Ο Iσπανός σχεδιαστής βραβεύτηκε στην έκθεση Maison & Objet 2010 στο Παρίσι στον τομέα του interior design. H παρουσίασή του με τίτλο "Moving Ideas", μια συλλογή από παλαιότερες και πιο πρόσφατες δημιουργίες του, αποτελεί ένα ταξίδι μέσα και πίσω από τη μέθοδο που χρησιμοποιεί στα έργα του, τους πειραματισμούς του στην τέχνη και το design, καθώς και τις διαφορετικές φάσεις της εξελικτικής διαδικασίας που ακολουθεί, από τα σκίτσα μέχρι τα πρωτότυπα σχέδια.

Μαρία Μπουκοβάλα