Από το σαλόνι... στο μπάνιο!

27.09.2007
Οι μέρες που τα έπιπλα μπάνιου ήταν μια κακή απομίμηση ντουλαπιών κουζίνας έχουν προ πολλού περάσει, με το μπάνιο να αναδεικνύεται σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Εξυπηρετώντας τόσο πρακτικούς όσο και αισθητικούς σκοπούς, τα έπιπλα μπάνιου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονου σπιτιού. Προσπαθώντας, λοιπόν, κανείς να επιλέξει κομμάτια που να ικανοποιούν και τους δύο παραπάνω παράγοντες, είναι πολύ φυσικό να πέφτει σε αδιέξοδα και καμιά φορά σε κάποιες υπερβολές. Γι αυτό, λοιπόν, πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ή να παραγγείλετε ένα έπιπλο πρέπει να σκεφτείτε με προσοχή ποιες ανάγκες σας προέχουν, ακολουθώντας όμως παράλληλα και το διακοσμητικό σας ένστικτο.

Διακοσμητικές τάσεις

Τις δεκαετίες του '70 και του '80 επικράτησε η τάση της κατασκευής επίπλων μπάνιου από μελαμίνη, με υποκαθήμενους νιπτήρες και αποθηκευτικά ντουλάπια στα πλάγια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μπάνιο να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο μονότονους χώρους του σπιτιού. Υλικά όπως το κόντρα πλακέ και το laminate έντυσαν τα ντουλάπια του μπάνιου θυμίζοντας εκείνα της κουζίνας, σε παστέλ, αυτήν τη φορά, αποχρώσεις. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Οι τάσεις υποδεικνύουν χώρους ανοιχτούς και ελεύθερους. Τα έπιπλα μπάνιου που διατίθενται στην αγορά είναι είτε από αυθεντικό ξύλο, είτε από μάρμαρο ή συνθετικό ακρυλικό υλικό. Εκεί που στο παρελθόν συναντούσε κανείς μια σειρά από ντουλάπια, σήμερα βρίσκει μετά βίας ένα ή δύο και αυτά πάντα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, λακαρισμένα ή περασμένα με κάποιο φυσικό βερνίκι, που τα κάνει σχεδόν αόρατα. Αποθηκευτικά ντουλάπια που ξεκινούσαν από το πάτωμα, σήμερα κρύβονται από ειδικά πάνελ, ενώ η πόρτα τους μοιάζει να αποτελεί μέρος του τοίχου και αρκεί ένα απλό σπρώξιμο για να ανοίξει και να αποκαλυφθεί το εσωτερικό της. Αυτή τη μινιμαλιστική τάση ακολουθούν φυσικά και οι περισσότεροι designers. Αλλοι πάλι ενσωματώνουν πραγματικά έπιπλα σε ένα σύγχρονο μπάνιο, όπως για παράδειγμα κονσόλες αντικέ τύπου, τις οποίες θα μπορούσε κανείς να συναντήσει και σε ένα διάδρομο! Πολύ συχνά τα φινιρίσματά τους είναι φυσικά ή περασμένα με κερί, επεξεργασίες που χαρίζουν ένα πιο natural look.

Επιπλα μπάνιου και αποθήκευση

Η διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για τη σωστή λειτουργία ενός μπάνιου. Και εκτός από τον πρακτικό της ρόλο, έχει επίσης και μια πολύ σημαντική αισθητική αποστολή. Σε ένα έπιπλο μπάνιου μπορούν να κρυφτούν όλα τα αναλώσιμα είδη καθώς επίσης και υδραυλικοί σωλήνες που μπορεί να ενοχλούν. Γι αυτόν το λόγο ακόμη και σε ένα μικρό μπάνιο αξίζει τον κόπο να θυσιαστεί χώρος γι αυτόν το σκοπό. Συνήθως τα έπιπλα τοποθετούνται κάτω από το νιπτήρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι επιλογές μας είναι περιορισμένες. Ανάλογα με το χώρο και τη διαρρύθμισή του, μπορούν να τοποθετηθούν κρεμαστά ντουλάπια ή ράφια και έπιπλα με ή χωρίς πόδια. Σε πολλές περιπτώσεις ένα έπιπλο μπάνιου μπορεί να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «χωρίσει» και τις λειτουργικές ζώνες του χώρου. Για παράδειγμα, μερικά ψηλά ράφια μπορούν να διαμορφωθούν κοντά στο νιπτήρα, ενώ ένα άλλο έπιπλο σε πιο χαμηλό ύψος μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στη λεκάνη, απομονώνοντάς την κατά κάποιον τρόπο από το υπόλοιπο μπάνιο.

Τα αυτόνομα και μεγαλύτερα έπιπλα προορίζονται κυρίως για μπάνια πολλών τετραγωνικών μέτρων. Οσον αφορά τώρα τα υλικά πέρα από το ξύλο, το γυαλί είναι ένα από εκείνα που ενδείκνυνται για τη δημιουργία ραφιών, επειδή η διαφάνειά του το προσαρμόζει εύκολα σε όλα τα διακοσμητικά στιλ, αλλά και γιατί καθαρίζεται πολύ εύκολα ενώ δεν επηρεάζεται από την υγρασία.

Φροντίστε ώστε κάποιο από τα ντουλάπια που θα διαμορφώσετε να κλείνει αεροστεγώς, έτσι ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε εκεί φάρμακα και άλλα ευαίσθητα προϊόντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ